Η εκτίμηση και κατά συνέπεια η ζήτηση για το γάλα της κατσίκας, καθώς και τα προϊόντα που παράγονται από αυτό, τυριά, γιαούρτι, κεφίρ, αυξάνεται κατακόρυφα, σε όλο τον κόσμο. Αιτία είναι ότι από μεγάλο μέρος του πληθυσμού θεωρείται πολύ πιο υγιεινό.

Η Ελλάδα είναι από τις κορυφαίες χώρες στην Ευρώπη στην παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα, το οποίο όπως και πολλά άλλα, δυστυχώς δεν έχει αξιοποιηθεί για την ώρα. Αποτελεί όμως και μια μεγάλη πρόκληση.

AgroPublic | katsikisio1
Το γάλα κατσίκας έχει διάφορα οφέλη και διατροφικές αξίες που στερούνται, τα άλλα είδη γάλακτος. Τα πλεονεκτήματα της εκτροφής κατσικιών σε σχέση με τις αγελάδες είναι ότι είναι φθηνότερα να τραφούν και απαιτούν μικρότερο χώρο. Στην Ελλάδα, η εκτροφή αιγοειδών για το γάλα ήταν πάντα μια ευρέως διαδεδομένη οικονομική δραστηριότητα για τους αγρότες συμμετέχουν για να στηρίξουν τον βιοπορισμό τους.

Το μεγαλύτερο μέρος του κατσικίσιου γάλακτος τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη, χρησιμοποιείται για την παραγωγή τυριών.

Στην Ελλάδα πηγαίνει κυρίως για τη συμμετοχή του στην παραγωγή ΦΕΤΑΣ (0-30%).

AgroPublic | katsikisio2
Στον πίνακα της εικόνας, παραπάνω, βλέπουμε τις πρώτες χώρες στον κόσμο στην παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος, σε τόνους.
Παρατηρούμε ότι μόνο δύο χώρες μπορούν να ανταγωνιστούν την Ελλάδα, η Γαλλία και η Ισπανία, οι οποίες έχουν και μεγαλύτερη παραγωγή. Δυνητικά στο μέλλον αυτό μπορεί να συμβεί και με την Τουρκία. Οι υπόλοιπες έξη χώρες της 10άδας είναι ασιατικές και χρησιμοποιούν το κατσικίσιο γάλα για κατανάλωση και παρασκευή γαλακτοκομικών για τοπική κατανάλωση. Δεν συμμετέχουν δηλαδή στο παγκόσμιο εμπόριο.

Ωστόσο, αν κάνουμε μια αναγωγή στον πληθυσμό της κάθε χώρας, θα δούμε ότι η Ελλάδα είναι τρίτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος ανά κάτοικο, μετά από το Μάλι και το Μπαγκλαντές και πρώτη στην Ευρώπη.

AgroPublic | katsikisio3
Η ίδια εικόνα σχηματίζεται αν κάνουμε μια διαίρεση με την έκταση της κάθε χώρας. Διαπιστώνουμε ότι, όπως με την προηγούμενη, η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή πρόβειου γάλακτος, σχετικά με την έκταση, αν εξαιρέσουμε το Μπαγκλαντές, του οποίου τα νούμερα ξεφεύγουν.

cheese-exports.gr

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Μεγάλα τα πλεονεκτήματα για το ελληνικό κατσικίσιο γάλα

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!