Κατά τους θερινούς μήνες θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά μέτρα για την αποτροπή της πιθανότητας ανόδου της θερμοκρασίας σώματος των ζώων και πρόκλησης θερμικής καταπόνησης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:

1. Η μεταφορά μόνο ικανών ζώων και τακτική επιθεώρηση αυτών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

2. Η μείωση της πυκνότητας φόρτωσης, αλλά και η τοποθέτηση μικρότερου αριθμού ορόφων για να αυξηθεί το ύψος της οροφής πάνω από την κεφαλή των ζώων.

3. Ο έλεγχος καλής λειτουργίας του συστήματος εξαερισμού και ρύθμισης θερμοκρασίας των οχημάτων πριν την αναχώρηση και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.

4. Η διαρκής πρόσβαση των ζώων σε φρέσκο πόσιμο νερό και ο εκ των προτέρων έλεγχος της διαθεσιμότητας σε νερό στο όχημα μεταφοράς.

5. Ο τακτικός έλεγχος και συντήρηση των ταϊστρών και ποτιστρών, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή λειτουργία τους και να είναι κατάλληλες για το είδος των ζώων που μεταφέρονται, καθώς και δυνατότητα ποτίσματος και ταΐσματος με επιπλέον μέσα πχ. κουβάδες αν χρειαστεί.

6. Τα οχήματα μεταφοράς να είναι ορθά συντηρημένα.

7. Η φόρτωση, μεταφορά και εκφόρτωση ζώων να λαμβάνει χώρα κατά τις δροσερές ώρες της ημέρας με την αντίστοιχη αποτύπωση στον προγραμματισμό του ταξιδιού.

8. Η στάση των οχημάτων σε σκιερά μέρη κατά τις θερμές ώρες της ημέρας και μακριά από άλλα οχήματα που περιορίζουν τη ροή του αέρα. Σημειώνεται ότι θα πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα κατά την αναμονή προς φόρτωση των οχημάτων μεταφοράς σε λιμένες της Χώρας και συννενόηση με τις κατά τόπους λιμενικές αρχές για τη φροντίδα των ζώων.

9. Η αποφυγή μεταφοράς μη κεκαρμένων (κουρεμένων) ζώων.

10. Ο εκ των προτέρων έλεγχος των καιρικών συνθηκών που επικρατούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ώστε σε περίπτωση που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και υψηλή υγρασία να ματαιώνεται ή να τροποποιείται η μεταφορά. Ενδεικτικά προτείνεται η χρήση των ιστότοπων www.meteoblue.com και www.weather.com (το οποίο δίνει προγνώσεις κατά 2 βαθμούς υψηλότερες σε σχέση με την άλλη προτεινόμενη ιστοσελίδα). Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο του προγραμματισμού διαπιστώνετε ότι το όχημα θα περάσει από περιοχές στις οποίες θα επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, ο προγραμματισμός θα πρέπει να επιστρέφεται και να ζητείται επανασχεδιασμός με διαφορετική χάραξη διαδρομής που θα περιλαμβάνει περιοχές οπου θα επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες.

11. Διοικητικός έλεγχος εγγράφων μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς άφιξης των ζώων στον τόπο προορισμού. Περιλαμβάνει: Υγειονομικά πιστοποιητικά (Άδειες διακίνησης, πιστοποιητικά TRACES, υγειονομικά πιστοποιητικά τρίτων χωρών). Άδειες μεταφορέων πιστοποιητικά οχημάτων και πιστοποιητικά ικανότητας προσωπικού. Συμπληρωμένα όλα τα τμήματα του ημερολογίου ταξιδίου, σύγκριση ημερολογίων ταξιδίου, εκτυπώσεων ταχογράφων για τον υπολογισμό του πραγματικού χρόνου διαδρομής από αυτούς, μέσω ψηφιακών χαρτών τύπου Google maps ή μέσω της ιστοσελίδας viamichelin.com και συστημάτων πλοήγησης με έλεγχο των γεωγραφικών συντεταγμένων και τα χιλιόμετρα που διανύθηκαν, καθώς και τον υπολογισμό του χρόνου αναμονής σε σημεία εξόδου. Η πληρότητα και ορθότητα συμπλήρωσης και ειδικά του Τμήματος 4 (και να μη έχει μεγάλη απόκλιση με το Τμήμα 1). Έλεγχος των εκτυπώσεων καταγραφικής θερμοκρασίας καθ’ όλη τη διάρκεια ταξιδίου (επιθυμητό είναι να υπάρχει καταχώριση θερμοκρασίας ανά 30 min). Ορθός συμπληρωμένος προορισμός και ημερομηνία άφιξης, αριθμός μη ικανών προς μεταφορά ή νεκρών ζώων (Τμήμα 3 και 5 του ημερολογίου ταξιδιού), παραβάσεις ως προς τις στάσεις των οχημάτων, καταχώρηση της επιθεώρησης στο σύστημα TRACES και το ΟΠΣ με τα πραγματικά ευρήματα και τυχόν μη συμμορφώσεις με σύνταξη σχετικής έκθεσης ελέγχου μεταφορέα.

12. Έλεγχος εκτός της διαδικασίας μεταφοράς σε εγκαταστάσεις μεταφορέων (έδρες τους – γραφεία). Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: έλεγχο οχημάτων στην έδρα του μεταφορέα σε χρόνο διαφορετικό από την ενεργή μεταφορά ζώων και έλεγχο εγγράφων, ήτοι άδειες διακίνησης και πιστοποιητικά TRACES, πιστοποιητικά απολύμανσης οχημάτων, βιβλία ή αρχεία καταγραφής ταξιδίων, άδειες μεταφορέων, πιστοποιητικά έγκρισης οχημάτων και πιστοποιητικά ικανότητας προσωπικού, συμπληρωμένα ημερολόγια ταξιδίου, σύγκριση ημερολογίων ταξιδίου, εκτυπώσεων ταχογράφων για τον υπολογισμό του πραγματικού χρόνου διαδρομής από αυτούς, ψηφιακών χαρτών τύπου Google maps και συστημάτων πλοήγησης με έλεγχο των γεωγραφικών συντεταγμένων και τα χιλιόμετρα που διανύθηκαν, καθώς και τον υπολογισμό του χρόνου αναμονής σε σημεία εξόδου, πληρότητα και ορθότητα συμπλήρωσης (και ειδικά του Τμήματος 4), εκτυπώσεις ή ηλεκτρονικά αρχεία καταγραφικών θερμοκρασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδίου, ορθός προορισμός και ημερομηνία άφιξης, αριθμός μη ικανών προς μεταφορά ή νεκρών ζώων, παραβάσεις ως προς τις στάσεις των οχημάτων, σχέδια έκτακτης ανάγκης.

13. Σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών ή οι μεταφορείς και διοργανωτές δε δέχονται να τροποποιήσουν τον προγραμματισμό ταξιδίου δε θα πρέπει να εγκρίνονται οι μεταφορές ζώντων ζώων και να εκδίδονται τα σχετικά έγγραφα από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση ΕΔΩ.

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά τους

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.