Τα μοναδικά χαρακτηριστικά των προβάτων της ιδιαίτερα σπάνιας φυλής Φλώρινας – Πελαγονίας συζητήθηκαν στην ΕΡΤ 3, στην  εκπομπή Ο3,  με τη βοήθεια της Ένωσης Φυλής Φλώρινας και του γεωπόνου και αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλη Άμπα.

Περίπου 1.800 πρόβατα έχουν απομείνει σε ολόκληρη την Ελλάδα να εκπροσωπούν τη σπάνια φυλή «Φλώρινας – Πελαγονίας», μία φυλή με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τόσο σε ό, τι αφορά το κρέας, όσο και το γάλα. Η φυλή σταδιακά αντικαταστάθηκε από εισαγόμενες φυλές και τώρα γίνεται προσπάθεια για να επανενταχθεί στην κτηνοτροφία.

Στο Ο3 της ΕΡΤ3 ο Βασίλης Άµπας, μιλά για την προσπάθεια προστασίας της φυλής από το τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και την Ένωση Φυλής Φλώρινας-Πελαγονίας, στόχος της οποίας είναι να δημιουργηθούν καθαρά κοπάδια, ώστε απομακρυνθεί ο ορατός κίνδυνος της εξαφάνισης της συγκεκριμένης ράτσας προβάτων. Προς την κατεύθυνση αυτή λειτουργεί στην περιοχή ένα σύγχρονο εργαστήριο γενετικής βελτίωσης ώστε μέσα από την τεχνητή σπερµατέγχυση να επιτευχθεί η ενίσχυση και η διάδοση της φυλής.

Στην εκπομπή μιλούν ο επίκουρος καθηγητής του Γεωπονίας του ΠΔΜ, Κωνσταντίνος Ζαραλής, οι ζωοτέχνες της Ένωσης Φυλής Φλώρινας, Κατερίνα Ζαχοπούλου και Παναγιώτης Μαυρίδης, και ο κτηνοτρόφος Ιωάννης Παπαγεωργίου, από τον Παπαγιάννη Φλώρινας.

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Η διάσωση της φυλής των προβάτων Φλώρινας-Πελαγονίας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άρθρα – Απόψεις

GAIOPTIMA