Το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για εργασίες αποκατάστασης στο κατεστραμμένο από τον «Ιανό» αρδευτικό δίκτυο αρμοδιότητάς του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, μετά από έκτακτη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστου Τριαντόπουλου με τη διοίκηση του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, σύμφωνα με το karditsalive.net.

O μεσογειακός κυκλώνας της 18ης-19ης Σεπτεμβρίου 2020 προκάλεσε μεγάλες ζημιές και στα δίκτυα των άλλων τριών ΤΟΕΒ Τιτανίου, Σελλάνων και Θεσσαλιώτιδος του νομού Καρδίτσας που υπολογίστηκαν περίπου στα 3,3 εκατ. ευρώ από τις Διοικήσεις τους.

Για αυτές τις απολύτως αναγκαίες αποκαταστάσεις μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει αναφέρει κάτι εκτός από την πρόσφατη ανακοίνωση ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού, εγκρίθηκαν πιστώσεις ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, αλλά για ενίσχυση όλων των ΤΟΕΒ της Κεντρικής Ελλάδας.

Είναι ολοφάνερο ότι τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν για να καλυφθούν όλες οι ζημιές στην περιοχή , αν και οι προσδοκία των προέδρων των τοπικών ΤΟΕΒ με τους οποίους μίλησε το KarditsaLive.Net, είναι ότι θα λάβουν επαρκή χρηματοδότηση για να εκτελέσουν τις απαραίτητες εργασίες και να μπορέσουν να ποτίσουν τα χωράφια τους οι χιλιάδες Καρδιτσιώτες αγρότες την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Επιπλέον, δεν διευκρινίστηκε από τον κ. Τριαντόπουλο εάν το 1,5 εκατ. ευρώ που επιχορηγείται το ΤΟΕΒ Ταυρωπού (και πολύ λίγα είναι καθώς το 40% του δικτύου του καταστράφηκε), είναι από το ανακοινωθέν «πακέτο» των 3,2 εκατ. ευρώ, διότι σε αυτή την περίπτωση τα υπόλοιπα 1,7 εκατ. ευρώ που απομένουν είναι πολύ λίγα για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες όλης της κεντρικής Ελλάδας.

Δεν αποκλείεται βέβαια το επόμενο διάστημα να υπάρξουν νέες κρατικές επιχορηγήσεις, όμως βρισκόμαστε ήδη στο τέλος Ιανουαρίου και τα ΤΟΕΒ θα πρέπει άμεσα να γνωρίζουν τι χρήματα να περιμένουν για να προχωρήσουν στην εκτέλεση των έργων που απαιτούνται.

Οι αποκαταστάσεις ζημιών στα αρδευτικά δίκτυα των ΤΟΕΒ που εκτείνονται σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, δεν μπορούν να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη.

Το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο που ξεκινάει η νέα καλλιεργητική περίοδος, θα πρέπει να είναι όλα έτοιμα για να «τρέξει» νερό στον κάμπο, διαφορετικά οι εξελίξεις ίσως να μην είναι ευχάριστες για τους κυβερνητικούς ιθύνοντες σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

 

Τι ζητούν τα ΤΟΕΒ του νομού Καρδίτσας

Αναφορικά με τα τεχνικά δελτία των έργων που ζητούν να γίνουν οι διοικήσεις των ΤΟΕΒ του νομού Καρδίτσας από το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισημαίνονται τα παρακάτω:

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τιτανίου Βασίλης Γιαννάκος ενημέρωσε το karditsalive.net ότι ο φάκελος που κατατέθηκε στο ΥΠΟΙΚ είναι ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει καθαρισμούς και αποκαταστάσεις τμημάτων επιφανειακών αγωγών άρδευσης, αντικατάσταση ηλεκτρομοτέρ, πινάκων ηλεκτροδότησης, καθαρισμό αποστραγγιστικών καναλιών, παρεμβάσεις σε διαβάσεις με τσιμεντοσωλήνες και αγροτική οδοποιία.

Ο κ. Γιαννάκος πρόσθεσε ότι έχει κατατεθεί στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας από πέρυσι μια μελέτη για υπογειοποίηση δικτύου περιοχής Παλαμά.

Επίσης, ο Οργανισμός έχει εντάξει την κατασκευή κλειστών αρδευτικών δικτύων στα παράλληλα έργα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα Υπέρειας Ν. Λάρισας, Ορφανών, Φύλλου και μέρους της Λεύκης. Το έργο είναι προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ.

Έχει ολοκληρωθεί ο εμπλουτισμός και απομένει η εκτέλεση των παράλληλων έργων για τα οποία αναζητείται χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Οργανισμός ζητά τον διαχωρισμό του μέρους της εν λόγω μελέτης που τον αφορά και ξεχωριστή εκτέλεσή της με έγκριση χρηματοδότησης μετά από επικαιροποίησή της.

Ο νέος πρόεδρος του ΤΟΕΒ Σελλάνων Θωμάς Ζησόπουλος που ανέλαβε πριν λίγες ημέρες μετά από αρχαιρεσίες στον Οργανισμό, αλλά και ο πρώην επικεφαλής κ. Γιώργος Μπεκιάρης μας είπαν ότι ο δικός τους φάκελος που κατατέθηκε στο ΥΠΟΙΚ προβλέπει αποκαταστάσεις 1,2 εκατ. ευρώ.

Αφορούν καθαρισμό στραγγιστικού δικτύου, παρεμβάσεις στο ανάχωμα του ποταμού Παμίσου, αντικατάσταση αγωγών και σωλήνων άρδευσης, ζημιές σε ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και πάνω από 20 γεφύρια που επλήγησαν από την θεομηνία και υπέστησαν σημαντικές οι ολικές καταστροφές.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδος Σπύρος Γιωτάκος ενημέρωσε πως κατέθεσε στο ΥΠΟΙΚ φάκελο με αποκαταστάσεις 930.000 ευρώ.

Όπως επισήμανε, το αρδευτικό δίκτυο του Οργανισμού που εκτείνεται σε μήκος 350 χλμ, υπέστη αρκετές τομές από τον «Ιανό», ενώ πολλοί αγροτικοί δρόμοι καταστράφηκαν και δεν υφίστανται προσβάσεις σε αρκετά σημεία.

Επίσης, ζημιές υπέστη η οικολογική παροχή στο φράγμα Σμοκόβου από τον Σοφαδίτη ποταμό, όπου υπάρχουν παροχές ηλεκτρικού ρεύματος στην πίσω μεριά.

Ο ΤΟΕΒ προτίθεται να καταθέσει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, την αντικατάσταση 35 γεωτρήσεων που επλήγησαν με προϋπολογισμό 2,2 εκατ. Ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών για την επιλογή αναδόχου της μελέτης του έργου κατασκευής κλειστών αρδευτικών δικτύων περιοχής Σμοκόβου.

 

Έχει τελειώσει βέβαια η α’ φάση της αξιολόγησης των φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος που κατέθεσαν τέσσερις κοινοπραξίες για την εκπόνηση της μελέτης η οποία έχει προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ.

Υπογραμμίζεται ότι το κλειστό αρδευτικό δίκτυο Σμοκόβου είναι ένα επίσης τεράστιο έργο ύψους 70 εκατ. ευρώ.

 

Επαφές Μαρκίνου με Λιβανό και Οικονόμου

Τέλος ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Θανάσης Μαρκινός, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έχει συνάντηση με το νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, αλλά και τον Υφυπουργό Γιάννη Οικονόμου, όπου θα θέσει το μείζον ζήτημα χρηματοδότησης της μεγάλης μελέτης κατασκευής κλειστού δικτύου άρδευσης του Οργανισμού.

Όπως ενημέρωσε το karditsalive.net, η μελέτη που είναι ολοκληρωμένη έτυχε θετικής ανταπόκρισης από τα Υπουργεία ΥΠ.Α.ΑΝ.&Τ. και Οικονομικών, αλλά θα χρειαστεί να εμπλουτιστεί με περισσότερα τεχνικά στοιχεία και στη συνέχεια να γίνει συζήτηση για έγκριση της χρηματοδότησής της (μπορεί να ξεπεράσει τα 70 εκατ. ευρώ), από την κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής.

 

Προβλέπει σε γενικές γραμμές την αντικατάσταση του υφιστάμενου επιφανειακού δικτύου άρδευσης με υπόγειο σωληνωτό δίκτυο από πλαστικούς αγωγούς P.V.C., στις τριτεύουσες διώρυγες (καναλέττα) και την εγκατάσταση επιφανειακών αντλιοστασίων στην κορυφή τους για την εξασφάλιση της απαιτούμενης πίεσης στις υδροληψίες άρδευσης.

Η συνολική εξυπηρετούμενη έκταση του έργου ανέρχεται σε 114.000 στρέμματα, δηλαδή σχεδόν το σύνολο της εξυπηρετούμενης έκτασης από τον ΤΟΕΒ Ταυρωπού και ειδικότερα στα αγροκτήματα Καναλίων, Παλαιοκκλησίου, Καρδίτσας, Ρούσσου, Αρτεσιανού, Κρύας Βρύσης, Γεωργικού, Μητρόπολης, Φράγκου, Φαναρίου, Λωξάδας, Μακρυχωρίου, Σταυρού, Προδρόμου και Μυρίνης.

 

Υπογραμμίζεται πάντως ότι στο δίκτυο Ταυρωπού η θεομηνία κατέστρεψε περίπου 3.500 κομμάτια, ενώ η τεχνική μελέτη των αποκαταστάσεων που κατατέθηκε στο ΥΠΟΙΚ προβλέπει συνολικές εργασίες ύψους 12 εκατ. ευρώ.

 

Να σημειωθεί ότι όλοι οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ του νομού Καρδίτσας υπογράμμισαν ότι τα έργα αποκατάστασης που θα γίνουν θα είναι προσωρινά και θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να λάβει πολιτική απόφαση για χρηματοδότηση των μελετών και εκτέλεση όλων των αναγκαίων έργων κατασκευής σύγχρονων κλειστών δικτύων άρδευσης στον κάμπο, για λόγους εξοικονόμησης υδάτων και φυσικά για να μην επαναληφθούν στο μέλλον οι πρωτοφανείς καταστροφές που γνώρισε ο νομός Καρδίτσας από τον «Ιανό».

 

Πηγή: karditsalive.net – Φώτης Καραγιάννης

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Το κονδύλι Σταϊκούρα δεν φτάνει για τις ζημιές των ΤΟΕΒ από τον «Ιανό»

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.