Ψηφιακή ενίσχυση του επιχειρείν μέσω του ΚΕΠPlus (ΦΩΤΟ)

Στο πλαίσιο της στρατηγικής ενδυνάμωσης των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών και του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών τους, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ ξεκινά την υλοποίηση του προγράμματος ΚΕΠPlus.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία διερεύνησης κάθε δυνατού πεδίου αξιοποίησης των ΚΕΠ για την επιτάχυνση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, αλλά και τη στήριξη του επιχειρείν, συνολικά. Σκοπός του προγράμματος είναι η καλύτερη κατανόηση των αναγκών των επιχειρήσεων ως προς τις υπηρεσίες και την πληροφόρηση που επιθυμούν να παρέχονται από τα ΚΕΠ, έτσι ώστε το δίκτυο να συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης σε 17 πόλεις ανά την Ελλάδα, ανάμεσα στις οποίες και η Σπάρτη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών αρχών,  επιμελητηρίων και επιχειρηματικών συνδέσμων, ακαδημαϊκών, αλλά και εκπροσώπων του τοπικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος.

Μέσω του διαλόγου, στόχος είναι η διαμόρφωση μιας πληρέστερης εικόνας αναφορικά με τη διείσδυση της επιχειρηματικότητας σε περιφερειακό επίπεδο, ο εντοπισμός πιθανών εμποδίων, αλλά και ειδικών εργαλείων που μπορούν να διευκολύνουν την τοπική ανάπτυξη. Για τον ίδιο σκοπό, θα διεξαχθεί επιπλέον ατομική έρευνα σε πάνω από 50 νεοφυείς επιχειρήσεις.

Οι πόλεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι οι: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Κιλκίς, Καστοριά, Ιωάννινα, Τρίκαλα, Αρχαία Ολυμπία, Ναύπλιο, Σπάρτη, Χανιά, Ρέθυμνο, Αχαρνές, Μαρούσι, Αγία Βαρβάρα, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη και Ηλιούπολη.

Πέρα από τις δημοτικές αρχές των παραπάνω πόλεων και τα τοπικά επιμελητήρια, στην πρωτοβουλία έχουν, επίσης, ανταποκριθεί το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, το MIT Enterprise Forum Greece, καθώς και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του προγράμματος NBG Business Seeds.

Συζήτηση για το πρόγραμμα
και την επιχειρηματικότητα στη Σπάρτη


Σε συνάντηση εργασίας που διεξήχθη το πρωί της Παρασκευής (12/6) στο Πνευματικό Κέντρο Δ. Σπάρτης παρουσιάστηκαν οι άξονες της λειτουργίας του ΚΕΠPlus από τον κ. Αλέξανδρο Κωστόπουλο, γενικό γραμματέα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και την κ. Δήμητρα Λυγούρα, υπάλληλο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στην εκδήλωση, σύμφωνα με την αρχική εξαγγελία, επρόκειτο να παρευρεθεί και ο Λάκωνας υπουργός κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η παρουσία του. Συμμετείχαν, ακόμα, ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας κι εκπρόσωποι του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μεταξύ των θεμάτων, που συζητήθηκαν ήταν η επιχειρηματικότητα στην πόλη της Σπάρτης  (νεοφυής και υφιστάμενη), οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τα ΚΕΠ και οι ευρύτερες προσπάθειες ενίσχυσης του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και οι νέες ανάγκες που προέκυψαν από την πανδημία του κορονοϊού και αφορούν στη δικτύωση, την επικοινωνία, την εκπαίδευση και τη συνεργασία.

Στον χαιρετισμό του, ο Πέτρος Δούκας, μεταξύ άλλων, εκτίμησε ότι η οικονομία της χώρας θα δοκιμαστεί σε μεγάλο βαθμό το επόμενο διάστημα, ωστόσο επεσήμανε ότι η Λακωνία μπορεί να αντιπαρατάξει στην ύφεση την πλούσια αγροτική παραγωγή της. Παράλληλα, ανέδειξε την ανάγκη στήριξης της νεοφυούς, αλλά και της ήδη υπάρχουσας επιχειρηματικότητας, μέσω της αξιοποίησης νέων «εργαλείων» όπως αυτά που εισαγάγει το ΚΕΠPlus.

Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Κωστόπουλος σημείωσε ότι «η προσπάθεια για την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών είναι μεγάλη. Κάποιες περιοχές παρουσιάζουν μεγαλύτερες δυσκολίες σε αυτόν τον τομέα. Οι νέες τεχνολογίες μάς δίνουν δυνατότητα να αλληλουποστηριχθούμε. Η εμπειρία των 1.070 ΚΕΠ σε όλη τη χώρα θα προσφέρει τη δυνατότητα διαφήμισης και ενημέρωσης για προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτό θεωρείται μεγάλος πλούτος. Να εκμεταλλευτούμε αυτά τα σημεία ώστε να κοινοποιήσουμε δράσεις και εργαλεία.

Η ένωση δυνάμεων και οι συζητήσεις αποτελεί τεράστια εργαλειοθήκη». Όπως είπε ο κ. Κωστόπουλος «το ΚΕΠPlus δεν θα επιβαρύνει τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης με επιπλέον αρμοδιότητες», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υποβαθμίζεται ο ρόλος των επιμελητηρίων, τα οποία όπως σημείωσε «είναι και θα είναι πυλώνας του επιχειρείν».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, Παναγιώτης Φλώρος, ανέφερε ότι «ο πατριώτης Πιερρακάκης θα φτιάξει το ΚΕΠPlus που θα βοηθήσει τον επιχειρηματία», ενώ μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «στη διάρκεια της πανδημίας οι λογιστές “βραχυκύκλωσαν”, καθώς ο κάθε πολίτης ζητούσε την έκδοση και του παραμικρού εγγράφου». Ο πρόεδρος των εμπόρων διαφώνησε με τον δήμαρχο Σπάρτης για την εικόνα της αγροτικής παραγωγής στον νομό, καθώς όπως είπε «η πορεία των προϊόντων δεν είναι καλή, αλλά πολύ άσχημη». Ο ίδιος έθιξε την προοπτική του «ανοιχτού κέντρο υεμπορίου» (open mall) που βρίσκεται στα «σκαριά», ενώ έκρουσε τον «κώδωνα» κάνοντας λόγο για μείωση σε ποσοστό 20-80% στα εμπορικά της Σπάρτης μετά την επαναλειτουργία τους.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΟΕΒΕ) Λακωνίας και υπεύθυνος ΓΕΜΗ & εξυπηρέτησης επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου, Σωτήρης Ροϊνός, είπε ότι «στη δημόσια διοίκηση, ένα μεγάλο μέρος των στελεχών δεν ανταποκρίνονται στην ψηφιακή διακυβέρνηση. Χρειάζεται ένα σοκ για να φανεί η αναγκαιότητα αυτής της εξέλιξης. Χρειάζεται ψηφιακή αναβάθμιση των επιμελητηρίων. Η ΟΕΒΕ ήταν και είναι αρωγός στη λειτουργία κάθε επιχείρησης και στις εξαγωγές».

Από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Δήμητρα Λυγούρα, παρατήρησε ότι «ο μεγαλύτερος γραφειοκρατικός οργανισμός είναι οι τράπεζες», ενώ μεταξύ άλλων χαρακτήρισε την πανδημία «σύμμαχο», καθώς «υποχρεωθήκαμε να αξιοποιήσουμε σε μεγάλο βαθμό την ψηφιακή τεχνολογία». Η ίδια είπε ότι «τα ΚΕΠ διεκπεραιώνουν διαδικασίες και παράσχουν πληροφορίες για την έναρξη-ανάπτυξη μιας επιχείρησης», προσθέτοντας ότι «τα Κέντρα ανταποκρίθηκαν απόλυτα στις ανάγκες των πολιτών στη διάρκεια της πανδημίας».

Σε παρέμβασή του, υπάλληλος του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών Σπάρτης επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να τεθεί πλαίσιο και να χορηγηθούν σαφείς οδηγίες για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών που απευθύνονται στα ΚΕΠ.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Παναγιώτης Κρητικός, τόνισε ότι «μεγάλο στοίχημα αποτελεί η επίτευξη διαλειτουργικότητας μεταξύ των συστημάτων των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης», ενώ εστίασε στην ανάγκη «να μην ξεχαστούν τα επιμελητήρια και ο ρόλος τους». Ο κ. Κρητικός είπε, ακόμα, ότι πρέπει «να βοηθήσουμε την νέα και νεοφυή επιχειρηματικότητα», κάνοντας λόγο για «δημιουργία ψηφιακών πλατφορμών που θα συμβάλλουν στην ενημέρωση των επιχειρηματιών».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, Ιωάννης Παναρίτης, δήλωσε «αντίθετος σε ό,τι γίνεται για τον ακρωτηριασμό των επιμελητηρίων», ενώ απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του προγράμματος είπε ότι «θέλετε να πάρετε ένα τμήμα δράσης του επιμελητηρίου». Πάντως, σε διευκρινιστική τοποθέτηση του, ο Αλ. Κωστόπουλος επανέλαβε ότι ο ρόλος και οι αρμοδιότητες των επιμελητηρίων δεν θα επηρεαστούν από το νέο πρόγραμμα, με τον κ. Παναρίτη να δείχνει την ικανοποίησή του γι’ αυτή τη δέσμευση.

Ο δημοτικός σύμβουλος, Θάνος Μιχελόγγονας, είπε μεταξύ άλλων ότι «όσο μειωθούν οι διαδικασίες, τόσο πιο επιτυχές θα είναι το νέο εγχείρημα», ενώ ο συνάδελφός του, Νίκος Τσούκλερης, προέταξε την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ως βάση για την υλοποίηση του προγράμματος.

Ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης, απέδωσε εύσημα στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ επεσήμανε ότι «είναι ευκαιρία για επιτάχυνση κάποιων διαδικασιών». Χαρακτήρισε τα ΚΕΠ «επιτυχημένο θεσμό, καθώς δημιούργησαν μια διαδικασία παράλληλη με τη λειτουργία του Δημοσίου». Μίλησε για «γερασμένο Δημόσιο και ανάγκη εισόδου νέων ανθρώπων», ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαδρομή λειτουργίας του Επιμελητηρίου Λακωνίας και συλλόγων του νομού. «Το καινούργιο που θέλετε να δημιουργήσετε, πρέπει να γίνει παράλληλα με το καθεστώς λειτουργίας των ΚΕΠ», κατέληξε ο κ. Βερούτης.

Μεταξύ άλλων, στη συζήτηση παρενέβησαν οι επιχειρηματίες Νίκος Θεοδωρακάκος (Κτήμα Θεοδωρακάκου), Δημήτρης Βεκράκος (ΑΦΟΙ Βεκράκου ΑΕ), εκπρόσωπος της εταιρείας «ΑΛΕΑ» και ο διευθυντής της Alpha Bank Σπάρτης Παναγιώτης Γκανάς.

Επίσης, τη συζήτηση παρακολούθησαν οι βουλευτές Αθ. Δαβάκης και Ν. Κρητικός, ο αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού & Ανάπτυξης Ν. Τζινιέρης, ο δήμαρχος Ευρώτα Δ. Βέρδος, οι αντιδήμαρχοι Σπάρτης Μιχ. Βακαλόπουλος, Αθ. Καρλαύτης και Γ. Ζαχαράκη, ο αντιδήμαρχος Μονεμβασίας Κ. Μαυρομιχάλης, ο πρόεδρος της ΤΚ Σπαρτιατών Δημ. Κακούρος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο ΔΣ Σπάρτης Στ. Αργειτάκος και η πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Σπάρτης Ελ. Δαράκη.

ΠΗΓΗ: LAKONIKOS.GR

AgroPublic

Αγροτικά Νέα της Πελοποννήσου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Translate :