Τα τελευταία χρόνια άρχισε να εφαρμόζεται και στην χώρα μας μία νέα μέθοδος διάγνωσης του επιπέδου της θρεπτικής κατάστασης των φυτών μίας καλλιέργειας που λέγεται «φυλλοδιαγνωστική».

Με τον όρο αυτό, δηλώνεται η λήψη την κατάλληλη εποχή και η χημική ανάλυση μιας ποσότητας φύλλων από ορισμένα φυτά, που επιλέγονται καταλλήλως.

Η συνήθης πρακτική παλαιότερα, για την αξιολόγηση της καλής θρέψεως των δέντρων της καρυδιάς,  ήταν η χημική ανάλυση του εδάφους, βάσει της οποίας καθορίζονταν η κατάλληλη λίπανση αλλά  και η εξέταση της γενικότερης ανάπτυξης των δέντρων σε μία διάρκεια ορισμένων ετών.

Σήμερα η καλύτερη μέθοδος που πρέπει να εφαρμόζεται, είναι ο συνδυασμός της χημικής ανάλυσης του εδάφους και της φυλλοδιαγνωστικής, επειδή πολλές φορές η χημική ανάλυση του εδάφους δεν αρκεί για να γνωρίζουμε αν τα θρεπτικά στοιχεία προσλήφθηκαν και αφομοιώθηκαν από τα φυτά μας.

Η φυλλοδιαγνωστική μπορεί να γίνεται κάθε χρόνο ώστε να εξακριβώνονται τα τυχόν προβλήματα θρέψεως και να συστήνονται οι κατάλληλες λιπάνσεις.

Το δείγμα των φύλλων που θα χρησιμοποιηθούν από το εργαστήριο της φυλλοδιαγνωστικής πρέπει να λαμβάνεται στο τέλος της περιόδου της ενεργού ανάπτυξης των φυτών (αρχές Ιουλίου)  και της αρχής της συγκομιδής (τέλη Ιουλίου- Αύγουστο).

Τα φύλλα πρέπει να είναι φύλλα της ετήσιας βλάστησης και να προέρχονται από το μεσαίο τμήμα των καρποφόρων βλαστών.   Οι συγκεντρώσεις των θρεπτικών στοιχείων στα φύλλα, μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και της ηλικίας των φύλλων. Οι συγκεντρώσεις των φύλλων σε άζωτο και φωσφόρο είναι υψηλότερες στα νεαρά φύλλα. Το κάλιο μεταβάλλεται με την εξέλιξη  της καρποφορίας. Το ασβέστιο, το μαγνήσιο και τα ιχνοστοιχεία αυξάνουν σταδιακά μέχρι το τελικό στάδιο της  εξέλιξης των φύλλων.

Ο επόμενος πίνακας ορίζει ακριβώς τις optimum περιεκτικότητες για κάθε ένα από τα θρεπτικά στοιχεία που πρέπει να υπάρχουν στα φύλλα με την μέθοδο της φυλλοδιαγνωστικής, ώστε τα φυτά της καρυδιάς να μην έχουν προβλήματα έλλειψης θρεπτικών στοιχείων.

Τιμές στοιχείων στα φύλλα καρυδιάς (Beutel & al. 1976)
ΘρεπτικάστοιχείαΤροφοπενία(% Ξ.Β)Επάρκεια(% Ξ.Β)Περίσσεια
Άζωτο<2,1 %2,2-3,2 %
Κάλιο<0,9 %>1,2%
Φωσφόρος<0,1%0,1-0,3%
Ασβέστιο<1,0%>1,0%
Μαγνήσιο<0,3%>0,3%
Νάτριο>0,1%
Χλώριο>0,3%
Βόριο<20 ppm36-200 ppm>300 ppm
Ψευδάργυρος<18ppm>18 ppm
Χαλκός<4ppm>4 ppm
Μαγγάνιο<20ppm>20 ppm
AgroPublic | rsz 1726

Η ερμηνεία των αναλύσεων της φυλλοδιαγνωστικής πρέπει να λαμβάνει υπόψη της πολλούς παράγοντες. Το κατώτερο όριο των συγκεντρώσεων της φυλλοδιαγνωστικής που υπάρχει στον ανωτέρω πίνακα, δείχνει το όριο μέσα στο οποίο η καρυδιά αναπτύσσεται κανονικά. Σε περίπτωση που οι συγκεντρώσεις των αναλύσεων είναι χαμηλότερες από το όριο αυτό, τότε πρέπει να χορηγηθούν στα φυτά,   οι απαραίτητες λιπαντικές θρεπτικές ουσίες.

πηγη: symagro

AgroPublic | viusidagro 1 e1595672967199
Ενας καινοτόμος βιοδιεγέρτης | ΚΛΙΚ εδώ για περισσότερα
AgroPublic | image 5 2
κλικ εδώ για περισσότερα
Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Η κατάλληλη λίπανση στην καλλιέργεια της καρυδιάς μέσω φυλλοδιαγνωστικής

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!