Ο καολίνης είναι ένα αργιλοπυριτικό ορυκτό, με χρώμα λευκό ή υπόλευκο και χημικό τύπο Al2Si2O5(OH)4. Φημολογείται ότι για αρκετά χρόνια ο καολίνης ήταν το μυστικό συστατικό που χρησιμοποιούσαν οι κινέζοι για την παραγωγή τής ποζολάνης και στην κινέζικη διαλεκτό (κάο-λιν) σημαίνει ψηλό βουνό.


Κοιτάσματα καολίνη υπάρχουν στη Γαλλία , τη Γερμανία , την Ιταλία , τη Μ. Βρετανία και στη χώρα μας, στην Αίγινα και τη Μήλο.
Ο καολίνης εκτός από τις σύνηθες εφαρμογές του έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση του δάκου της ελιάς και της ψύλλας της αχλαδιάς . Σε πολλά μέρη της Ελλάδας που υπάρχουν βιολογικοί ελαιώνες, η καταπολέμηση του δάκου και άλλων εχθρών-εντόμων γίνεται με ψεκασμό καολίνη. Είναι υψηλής καθαρότητας φυσικό ορυκτό, το οποίο δημιουργεί ένα λεπτό στρώμα πάνω στους καρπούς και στο φυτό όταν ψεκαστεί.

Η κολλοειδής σκόνη του καολίνη, ψεκαζόμενη στη φυλλική επιφάνεια των δέντρων, δημιουργεί μία λεπτή άσπρη κονιώδη υγροφοβική μεμβράνη, που δρα απωθητικά στους ζωικούς εχθρούς, τόσο για τη σίτιση τους, όσο και για την εναπόθεση των αυγών τους. Μάλιστα στην περίπτωση των αφίδων (μελίγκρων) διαπιστώθηκε αλλαγή της συμπεριφοράς τους, αφού ασχολούνται περισσότερο με την απαλλαγή από τη σκόνη και όχι με την ωοτοκία.

Η απωθητική δράση του καολίνη, αποδίδεται στο οτι παρεμβαίνει αρνητικά στο να αναγνώρισει το έντομο-εχθρός τα φυτά που πρόκειται να προσβάλει. Επίσης η κονιώδης αυτή μεμβράνη παρεμποδίζει την προσβολή των φυτών και από διάφορα άλλα παθογόνα, όπως μύκητες και βακτήρια αφού τα σπόριά τους δεν βρίσκουν πρόσφορο περιβάλλον.

Xylella fastidiosa η μάστιγα των ελαιοδέντρων ίσως η καολίνη είναι το  κλειδί για τον έλεγχο της ασθένειας

Είναι επίσης γνωστό ότι η σκόνη του καολίνη επιδρά θετικά στην ανάπτυξη των φυτών και στην προστασία τους από το θερμικό στρες (απότομες αλλαγές θερμοκρασίας). Είναι αδρανές υλικό, δεν αντιδρά με άλλες ενώσεις και έχει έγκριση χρήσης σε ευρύ φάσμα φυτών, όπως τα φασόλια, τα τεύτλα, τις πατάτες, τη μελιτζάνα, τη τομάτα, την πιπεριά, τα εσπεριδοειδή, τα μηλοειδή, τα πυρηνόκαρπα, την ελιά, τις μπανάνες, το καλαμπόκι, το βαμβάκι, τα κολοκυνθοειδή, το αμπέλι, την καρυδιά, τα καλλωπιστικά φυτά, την αραχίδα, τη σόγια, τα σιτηρά, τις φράουλες, τα ζαχαρότευτλα, τα αποθηκευμένα προϊόντα, την αγκινάρα, το γκότζι μπέρι κ.α.

Οι ψεκασμοί συνιστώνται να γίνονται κατά περίπτωση, ανά 10–14 μέρες. Απαραίτητη είναι η πλήρης διαβροχή του φυτού και το ψεκαστικό διάλυμα πριν την εφαρμογή του πρέπει να ανακατεύεται σχολαστικά. Δεν παρουσιάζει τοξικότητα για τον άνθρωπο και τις μέλισσες. Μπορεί να συνδιαστεί με πολλά φυτοφάρμακα και λιπάσματα, δεν βλάπτει τους οργανισμούς μη στόχους και δεν ασκεί καμία επίδραση στις μέλισσες. Ο καολίνης με τη μορφή σκόνης επιπάσεως, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ψύλλας της αχλαδιάς (Psylla pyricola), της βρωμούσας (Lygus lineolaris), της μύγας του μήλου (Rhagoletis pomonella), της καρπόκαψας των μηλοειδών (Cydia pomonella), και πολλών άλλων εχθρών.

Το «άσπρισμα» της ελιάς που προστατεύει από το δάκο

Η συνιστώμενη ποσότητα ψεκαστικού υγρού ανά στρέμμα είναι 100-200 lt, με αναλογία 2-5 kgr καολίνη σε 100 lt νερού.
Ειδικά για την αντιμετώπιση της ψύλλας της αχλαδιάς πρέπει να παρακολουθείται ο πληθυσμός της, ώστε η επέμβαση με καολίνη να γίνεται μόνο όταν χρειάζεται. Ο ψεκασμός διενεργείται πριν την ωοτοκία της Ανοιξη και πριν την ανθοφορία, με την πρώτη επέμβαση να πραγματοποιείται το Χειμώνα πριν την πράσινη κορυφή και τη δεύτερη με την πτώση των πετάλων. Την περίοδο αυτή ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να γίνουν 3 επεμβάσεις με μεσοδιάστημα 7-10 ημερών. Στη συνέχεια οι επεμβάσεις πρέπει να εφαρμόζονται ανά 7-14 ημέρες αλλά το πολύ μπορεί να γίνουν άλλοι 3 ψεκασμοί. 

Kaolin Images, Stock Photos & Vectors | Shutterstock
Growing The Eastern Organic Apple Is Possible - Growing Produce
ΕΙΔΗ ΑΡΓΙΛΩΝ ΔΟΜΙΚΟΥ ΠΗΛΟΥ - ΑΝΕΛΙΞΗ

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Καολίνης | Ένα Βιολογικό εντομοκτόνο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.