Γράφει:  ο Νικ. Μιχελάκης

Σύμφωνα με  πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν η αναμενόμενη ελαιοπαραγωγή 2020/21 στις χώρες της ΕΕ, αναμένεται να φτάσει τα 2,3 εκατ. τόνους, δηλαδή θα είναι κατά 20% υψηλότερη απο την παραγωγή της προηγούμενης περιόδου.  Αυτό επιβεβαιώνεται (Πιν.1)  και απο τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων της Ισπανίας, οι οποίοι την εκτιμούν  σε 2,25 εκ. τόνους

 .timespinakasaugoustos

   Ωστόσο στο επίπεδο των χωρών της λεκάνης της Μεσογείου, καίτοι παρουσιάζονται σημαντικές αυξομειώσεις μεταξύ των χωρών, η ερχομένη ελαιοπαραγωγή  συνολικά, εκτιμάται περίπου ίδια με εκείνη της περσινής περιόδου. Κι αυτό γιατί η αυξημένη σε 1.650-1.750 χ.τ. παραγωγή της  Ισπανίας θα ισοσταθμίσει  την μειωμένη παραγωγή της Τυνησίας,  Ιταλίας και Μαρόκου (Πιν.1)

 Σημαντικό όμως ρόλο στο επίπεδο της προσφοράς θα παίξουν  και τα αποθέματα που  θα υπάρξουν   στην Ισπανία  κατά τον Σεπτέμβριο  που εκτιμώνται σε 450 χ.τ.ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΑ «ΕΛΑΙΟΝΕΑ» ΣΕΔΗΚ

 Για την  Ελλάδα οι  Ισπανοί εμπειρογνώμονες,  εκτιμούν ότι η ερχόμενη παραγωγή  θα  κυμανθεί στους 220 – 240. χ.τ. , σε σύγκριση με 260 χ. τ. όπως αυτοί εκτιμούν την τρέχουσα, αντί  για  300 χ.τ. που   την αναφέρει η ίδια η Ελλάδα στο  Δ.Σ.Ε.

Ωστόσο, όλες αυτές  οι εκτιμήσεις  θα εξαρτηθούν σημαντικά και απο  τις καιρικές και φυτο-υγειονομικές συνθήκες, όπως ο Δάκος,  που θα επικρατήσουν ως την συγκομιδή.  

=================

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. (nmixel@otenet.gr)

AgroPublic | viusidagro 1 e1595672967199
Ενας καινοτόμος βιοδιεγέρτης
AgroPublic | image 5 2

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Υψηλή στην Ισπανία η ερχόμενη παραγωγή Μειωμενη στην Ιταλία, Τυνησία και Ελλάδα

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!