Αυξημένες κατά 15% ήταν οι εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών το 2020, σημειώνοντας ρεκόρ για ακόμα μία χρονιά, όπως δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Φρούτων, Λαχανικών και ΧυμώνIncofruitHellas, κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

Τα συνολικά έσοδα αναμένεται να φτάσουν το 1,35 δισ. ευρώ, ενώ αύξηση 5% παρατηρήθηκε και στους όγκους με 1,67 εκατομμύρια τόνους. Κι όλα αυτά σε μία χρονιά ταραγμένη με παγκόσμια προβλήματα.

“Κλείνει ένα έτος κατά το οποίο η παραγωγή και η εξαγωγή οπωροκηπευτικών επέδειξαν την ικανότητά τους κατά τη διάρκεια των lockdowns, που εντατικοποιήθηκε ο ανταγωνισμός και κατά το οποίο συνήφθη συμφωνία μετά το Brexit που θα διέπει τις μελλοντικές σχέσεις με το Ην. Βασίλειο” δήλωσε ο Γ. Πολυχρονάκης, ο οποίος επίσης διευκρίνισε τι ισχύει σχετικά με τη Μεγάλη Βρετανία, μετά το Brexit: “Η ανησυχία για την καθυστέρηση της συμφωνίας μετά το Brexit υπήρξε έντονη το 2020, πλην όμως τελικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε παραμονή των Χριστουγέννων τα φρούτα και λαχανικά μας που εξάγονται από την χώρα μας προς Η.Β. θα αποφύγουν την επιβάρυνση με δασμούς, αλλά δεν θα αποφύγουν τις νέες τελωνειακές διατυπώσεις και ελέγχους από την 1η Ιανουαρίου”.

Οι εξαγωγές την τελευταία εβδομάδα του 2020

Όσον αφορά την τελευταία εξαγωγική εβδομάδα του απελθόντος έτους, σε σχετικό ενημερωτικό δελτίου του Συνδέσμου Incofruit-Hellas, αναφέρονται τα εξής:

«Την ανασκοπούμενη εβδομάδα συνεχίσθηκε με υποτονικούς ρυθμούς η εξαγωγή κυρίως εσπεριδοειδών , λόγω της μεσολάβησης δύο τριημέρων αργιών , αλλά αναμένεται από 4 Ιανουαρίου η σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης και αποκατάστασης της σε φυσιολογικά επίπεδα όπως κάθε χρόνο.

H εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών ουσιαστικώς περαιώθηκε. Ανακεφαλαιωτικά οι τιμές τους κατά την εφετινή εμπορική περίοδο δεν ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του ρυθμού εξαγωγών τους μειωμένη -4,4% (39.392 τ. έναντι 41.200 τ.).

Συνεχίζεται η εξαγωγή ακτινιδίων, 84.494 t. έναντι 84.245 τ. αντίστοιχα πέρυσι».

AgroPublic | image004 7

Καταλήγοντας το δελτίο επισημαίνει πως «εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων ακτινιδίων και εσπεριδοειδών (κατ ευθεία από τον αγρό) από «έλληνες, ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους», που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ και την τρέχουσα εμπορική περίοδο».

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Incofruit Hellas: Ρεκόρ εξαγωγών σε νωπά φρούτα και λαχανικά το 2020

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.