Τις έξι δεσμεύσεις της για τη δεκαετία μέχρι το 2030 παρουσίασε σήμερα η ευρωπαϊκή βιομηχανία φυτοπροστασίας, μέσω του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου ECPA, ως απάντηση στους στόχους που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal).

Όλοι οι εκπρόσωποι των τεσσάρων μεγαλύτερων βιομηχανιών αγροχημικών παγκοσμίως (Corteva, Syngenta, Bayer και BASF), που συμμετείχαν στην παρουσίαση των κοινών στόχων για το 2030, συντάχθηκαν με την άποψη της γενικής διευθύντριας του ECPA, Geraldine Kutas, ότι “συμφωνούμε με τη μείωση της χρήσης και του κινδύνου από τα γεωργικά φάρμακα κατά 50% έως το 2030, αρκεί να γίνει πρώτα επιστημονική μελέτη αντικτύπου στην επάρκεια τροφίμων, στις τιμές καταναλωτή και στο κόστος παραγωγής”.

Οι δεσμεύσεις που υιοθετεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία φυτοπροστασίας, περιλαμβάνουν:
  • AgroPublic | ecpa2 eric

Επενδύσεις άνω των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ σε καινοτομία, νέες τεχνολογίες και πιο βιώσιμα προϊόντα έως το 2030. Σύμφωνα με τον Eric Dereudre, εκπρόσωπο της Corteva Agriscience, τα 10 δισ. ευρώ αφορούν επενδύσεις σε τεχνολογίες ψηφιακών υπηρεσιών και γεωργίας ακριβείας για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την πιο ορθολογική χρήση των προϊόντων φυτοπροστασίας, ενώ τα 4 δισ. ευρώ θα διατεθούν για Έρευνα και Ανάπτυξη νέων βιοκτόνων.AgroPublic | ecpa2 livio

Μεγαλύτερη έμφαση στην κυκλική οικονομία. Σύμφωνα με τον Livio Tedeschi, εκπρόσωπο της BASF, ο ECPA σχεδιάζει να αυξήσει τo ποσοστό συλλογής και ανακύκλωσης πλαστικών αποβλήτων, με την αύξηση του ποσοστού ανάκτησης των κενών πλαστικών συσκευασιών των φαρμάκων, που αυτή τη στιγμή φτάνει έως το 60% ανάλογα τη χώρα, στο 75% και καθιερώνοντας ένα σύστημα συλλογής στα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν έχουν σήμερα μέχρι το 2025.

  • AgroPublic | ecpa2 steven

Την εκπαίδευση και κατάρτιση 1.000.000 αγροτών μέχρι το τέλος του 2030. Σύμφωνα με τον Steven Hawkins, εκπρόσωπο της Syngenta, σκοπός της κατάρτισης θα είναι όχι μόνο η ασφαλής χρήση των γεωργικών φαρμάκων, αλλά και η εφαρμογή ενός συστήματος “κλειστής μεταφοράς” του φαρμάκου (Close Transfer System) όπου ο αγρότης/χειριστής του ψεκαστικού δεν θα έρχεται καθόλου σε επαφή με το περιεχόμενο της συσκευασίας.

Σε ερώτηση του Agro24 για το πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτό το τεράστιο project εκπαίδευσης και κατάρτισης, τη στιγμή που πράγματι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη η δίψα για γνώση από την πλευρά του αγρότη είναι συνεχής, ο κ. Hawkins απάντησε ότι “με τη δέσμευσή μας αυτή, δεσμευόμαστε ότι θα καλύψουμε και το κόστος της δράσης, κυρίως μέσα από τις εμπορικές μας δραστηριότητες και σε επαφή με τους συνεργάτες μας ανά την ευρωπαϊκή αγορά”. Όπως είπε, η εκπαίδευση θα περιλαμβάνει την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παρασίτων, την προστασία των υδάτων και τη σημασία του εξοπλισμού ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), με σκοπό να ελαχιστοποιηθεί περαιτέρω η έκθεση και να μειωθούν οι κίνδυνοι χρήσης γεωργικών φαρμάκων, συμβάλλοντας παράλληλα στους γενικούς στόχους της Οδηγίας για την Αειφόρο Χρήση και της ευρωπαϊκής στρατηγικής “Farm to Fork”, που στοχεύουν στη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων.

  • AgroPublic | ecpa1

Σύμφωνα με τον Bruno Tremblay, εκπρόσωπο της Bayer, ο στόχος της διαφάνειας έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται με την ανοιχτή πρόσβαση online στους φακέλους αδειοδότησης της γλυφοσάτης για την αγορά της Ε.Ε.

Η κυρία Kutas δήλωσε: «Με τη φιλόδοξη Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει το σήμα εκκίνησης για την πορεία της ΕΕ προς ένα πιο βιώσιμο, ουδέτερο από το κλίμα μέλλον. Είμαστε σύμφωνοι με την εναρμόνιση με τις πρωτοβουλίες πολιτικής της Πράσινης Συμφωνίας, γι ‘αυτό οι εταιρείες μας έχουν ενωθεί για να θέσουν τους δικούς τους εθελοντικούς, συγκεκριμένους, μετρήσιμους στόχους στην υποστήριξη αυτών των πρωτοβουλιών».

«Αυτές οι δεσμεύσεις θα είναι πρόκληση για την εκπλήρωση των εταιρειών μας. Ωστόσο, δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε ό, τι έχουμε θέσει και να καλέσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποστηρίξει τη βιώσιμη γεωργία με το κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο που επιτρέπει στην καινοτομία να φτάσει στους αγρότες. Αυτή είναι μόνο η αρχή, θα παρακολουθούμε την πρόοδο της βιομηχανίας μας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας και θα μοιραζόμαστε με διαφάνεια το πόσο μακριά έχουμε φτάσει», κατέληξε η κυρία Kutas.

Πέτρος Αλεξανδρής – agro24

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Η απάντηση της βιομηχανίας φυτοπροστασίας στον στόχο για μείωση κατά 50% των γεωργικών φαρμάκων μέχρι το 2030

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!