ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

Οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την πολύ αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία και τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, η μέγιστη τιμή της οποίας δεν ξεπέρασε τους 25 °C καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων πέντε εικοσιτετραώρων όπως καταγράφτηκε από τον εγκατεστημένο μετεωρολογικό σταθμό της Υπηρεσίας μας στο οροπέδιο της Χρυσοβίτσας, έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για άμεση εξάπλωση του περονοσπόρου στις πατατοκαλλιέργειες. Από τις επιτόπιες παρατηρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του οροπεδίου έχουν διαπιστωθεί προσβολές από περονόσπορο, κυρίως στις πιο υγρές θέσεις.

Οι βροχοπτώσεις είχαν σαν αποτέλεσμα τα οποιαδήποτε σκευάσματα επαφής που είχαν εφαρμοστεί να έχουν πλέον ξεπλυθεί, μη παρέχοντας ουσιαστικά καμία προστασία στα φυτά. Είναι απολύτως επιβεβλημένη η ανάγκη της συνεχούς προστασίας των φυτών με κατάλληλα μυκητοκτόνα που εισχωρούν μέσα στο φυτόδεν ξεπλένονται με την βροχή και παρουσιάζουν και θεραπευτική δράση (μίγματα διεισδυτικών ή διασυστηματικών με επαφής). Θα    πρέπει να αποφεύγεται η   επαναλαμβανόμενη χρήση ενός   ή περισσοτέρων μυκητοκτόνων της ίδιας χημικής ομάδας. Συστήνεται να γίνονται πάντοτε εναλλαγές μεταξύ των δραστικών ουσιών ως προς τον τρόπο δράσης (εναλλαγή διαφορετικών ομάδων κατά F.R.A.C.), για να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο της ανάπτυξης ανθεκτικότητας του παθογόνου στα μυκητοκτόνα.

ΑΛΤΕΡΝΑΡΙΑ

Από επιτόπιες παρατηρήσεις διαπιστώθηκε η παρουσία του μύκητα σε αρκετά πατατοχώραφα. Η ανάπτυξη της ασθένειας ευνοείται από τη διαδοχή υγρού και ξηρού καιρού με υψηλές θερμοκρασίες, συνθήκες που την εποχή αυτή επικρατούν σχεδόν καθημερινά στο οροπέδιο της Χρυσοβίτσας. Πολλά από τα μυκητοκτόνα που ελέγχουν τον περονόσπορο καταπολεμούν και την αλτερνάρια.

 ΠΡΟΣΟΧΗ:

Να χρησιμοποιείτε μόνον εγκεκριμένα γεωργικά φάρμακα, να τηρείτε σχολαστικά τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα συσκευασίας, μην κάνετε υπέρβαση των δόσεων και να ελέγχετε προσεκτικά την συνδυαστικότητα των γεωργικών φαρμάκων

O Προϊστάμενος

του Π.Κ.Π.Φ.Π. & Φ.Ε. Ιωαννίνων

Δρ. Χρήστος Ρούκος

Γεωπόνος

AGROPUBLIC SCIENCE | ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΛΛΙΈΡΓΕΙΑΣ | ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΑΓΡΟΤΙΚΆ ΝΈΑ | ΚΛΙΚ ΕΔΏ

TRAVELLING | ΚΛΙΚ ΕΔΩ

AgroPublic | 104111664 2370929066540851 1822899861140541211 n 3 e1595673455712


AgroPublic | metaqua 5

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Γεωργικές προειδοποιήσεις για την πατάτα

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!