Γράφει ο Λεωνίδας Νταλιάνης, Γεωπόνος – Εδαφολόγος ΓΠΑ

Ελιές: Το στάδιο “σκάγι” και πριν το άνοιγμα των ανθέων (κρόκιασμα) , είναι ίσως το κρισιμότερο για τον ψεκασμό ελέγχου:

ΣΤΆΔΙΟ D ΚΑΙ ΣΤΆΔΙΟ Ε – Διαφοροποίηση στεφάνης, διαχωρισμός του τσαμπιού, αρχίζουν να φαίνονται τα κοτσάνια των μπουμπουκιών).

1. της αγενούς μορφής του γλοιοσποριου

2. της ανθόβιας γεννεάς του πυρηνοτρήτη (ΕΦΟΣΟΝ προϋπήρχε ζημιά στα φύλλα με στοές-σιδηρόδρομους ή βοθρία (φυλλόβια γεννεά) καθώς και

3. για την ψύλλα ή Βαμβακάδα, ΕΦΟΣΟΝ υπάρχει ιστορικό προσβολής.

Σε κάθε περίπτωση αναλογιστείτε: Η χρήση πυρεθροειδών εντομοκτόνων, θα οδηγήσει τις ελιές σας με απόλυτη ακρίβεια στην ανάπτυξη προβλήματος ακαρίωσης. Ιδιαίτερα όσοι καλλιεργείτε την ποικιλία/πλυθησμό της Κορωνέικης.

Αποφύγετε σκευάσματα που η δραστική τους ουσία καταλήγει σε “-thrin”. Ακόμα και τα οργανοφωσφορικά είναι σαφώς (κατά E.I.Q) φιλικότερα.

Για το γλοιοσπόριο προτιμήστε σκευάσματα θειικού τριβασικού χαλκού.

Ρυγχίτης.

Ψεκάζουμε το έδαφος κάτω από τις ελιές με Ωφέλιμα Νηματώδη με υγρό καιρό το φθινόπωρο (Τέλη Οκτωβρίου) ή την Άνοιξη (Τέλη Μαρτίου). Αυτό θα περιορίσει τους πληθυσμούς του Ρυγχίτη. Τα Νηματώδη βρίσκουν τις προνύμφες ρυγχίτη και ωτιόρρυγχου μέσα στο έδαφος, τις τρυπάνε και τις σκοτώνουν. Κατά την περίοδο σχηματισμού του καρπού τέλος Μαΐου και Ιούνιο  σκονίζουμε με θειάφι ή θείο με στάχτη τα οποία αποτελούν αντιτροφικά – απωθητικά, με προσοχή στην θερμοκρασία για πρόκληση εγκαυμάτων στους φυσικούς ιστούς. Άλλος τρόπος είναι να σκονίζουμε τους καρπούς με ζεόλιθο.

Φυτοπροστασία Ελιάς για Βαμβακάδα, Μαργαρόνια, Πυρηνοτρήτη - Farmacon - Blog - Η #1 online αγροτική εφαρμογή

Θερινός Πολτός

Απαγορευτική η χρήση των ελαίων όταν: έχω πολύ υψηλές θερμοκρασίες Απαγορευτική η εφαρμογή τους όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι περί τους 38 οC. Επίσης, στρεσαρισμένα φυτά ειδικά λόγω ξηρασίας, είναι αυτά που είναι περισσότερο επιρρεπή σε φυτοτοξικότητα λόγω της εφαρμογής των ελαίων. Όταν έχω πολύ χαμηλές θερμοκρασιές Απαγορευτική η εφαρμογή τους από τη στιγμή που λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, το σκεύασμα δεν συγκρατείται και η κάλυψη του φυτού δεν είναι ομοιογενής. Όταν τα φυτά είναι βρεγμένα ή όταν επικρατούν συνθήκες πολύ υψηλής υγρασίας: Κατά την εφαρμογή ελαίων υπό αυτές τις συνθήκες, μειώνεται σημαντικά ο ρυθμός εξάτμισης, οπότε και αυξάνεται ο κίνδυνος καψίματος του φυλλώματος. Κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου:Έχει παρατηρηθεί πως η εφαρμογή λαδιών κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, θέτει τις καλλιέργειες σε αυξημένο κίνδυνο για βλάβες, αργότερα, κατά τη διάρκεια του χειμώνα καθώς και για αποπληξία. Όταν έχουν εφαρμοσθεί θειούχα σκευάσματα τις τελευταίες 30 ημέρες. Ο συνδυασμός θείου και ελαίου είναι τοξικός για τα φυτά. Σε φυτά ευαίσθητα στα λάδια. Ποιοι εχθροί και ασθένειες ελέγχονται με τα έλαια; Αφίδες, κάμπιες και τα αυγά αυτών, ακάρεα, ψώρες, κοκκοειδή, αλευρώδεις, φυλλοδέτες. Επίσης τα έλαια είναι αποτελεσματικά κατά του Ωιδίου.

  1. Κατά το κρόκιασμα πριν το άνοιγμα των ανθέων, είναι ίσως το κρισιμότερο για τον ψεκασμό ελέγχου:
  • Της αγενούς μορφής του γλοιοσπορίου
  • Της ανθόβιας γεννεάς του πυρηνοτρήτη (ΕΦΟΣΟΝ προϋπήρχε ζημιά στα φύλλα με στοές-σιδηρόδρομους ή βοθρία (φυλλόβια γεννεά) καθώς
  • Για την ψύλλα ή Βαμβακάδα, ΕΦΟΣΟΝ υπάρχει ιστορικό προσβολής.
  • Σε κάθε περίπτωση: Η χρήση πυρεθροειδών εντομοκτόνων, θα οδηγήσει τις ελιές σας με απόλυτη ακρίβεια στην ανάπτυξη προβλήματος ακαρίωσης, ιδιαίτερο θέμα για την ποικιλία Κορωνέικη.
  • Αποφύγετε σκευάσματα που η δραστική τους ουσία καταλήγει σε “-thrin”. Ακόμα και τα οργανοφωσφορικά είναι σαφώς (κατά E.I.Q) φιλικότερα.

Συμβουλευτείτε καλούς γεωτεχνικούς !!!

AgroPublic | mistikakipou vamvakada elias

Την περίοδο της άνοιξης, στο στάδιο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης της ελιάς, οι ελιές μπορεί να εμφανίσουν άσπρες ίνες που μοιάζουν με βαμβάκι και προκαλούνται από το έντομο της ψύλλας της ελιάς. Η βαμβακάδα, γνωστή και ως βαμβακίαση, είναι ένα χαρακτηριστικό έντομο που προσβάλλει τις ελιές, τόσο τις επιτραπέζιες όσο και τις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες, και είναι πολύ διαδεδομένη στις χώρες της Μεσογείου και στη χώρα μας, όπου κάθε χρόνο ανησυχεί τους ελαιοκαλλιεργητές. Η βαμβακάδα της ελιάς εμφανίζεται συνήθως κατά την περίοδο της ανθοφορίας των ελαιόδεντρων, πάνω στα άνθη, με μικρότερες ή μεγαλύτερες προσβολές που σχηματίζουν ένα χαρακτηριστικό άσπρο νηματώδες περίβλημα. Ας δούμε αναλυτικά τι ζημιές προκαλεί το έντομο της βαμβακάδας στην ανάπτυξη και την καρποφορία της ελιάς και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με βιολογικό τρόπο. 

Τι ζημιές κάνει η βαμβακάδα στην καλλιέργεια της ελιάς; Η βαμβακάδα της ελιάς προσβάλλει τη νεαρή βλάστηση σχηματίζοντας χαρακτηριστικά λευκά βαμβακώδη εκκρίματα που καλύπτουν τις ανθοταξίες και τα φύλλα των ελαιόδεντρων. Το χαρακτηριστικό άσπρο έκκριμα της βαμβακάδας που προσβάλει τη νεαρή βλάστηση εμποδίζει τη γονιμοποίηση και την ανάπτυξη της καρποφορίας της ελιάς, συχνά ωστόσο δεν προκαλεί μεγάλη ζημιά στην παραγωγή. Σε περιπτώσεις έντονης και εκτεταμένης προσβολής, έχουμε πτώση ανθοταξιών της ελιάς που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή. Στους περισσότερους ελαιώνες οι προσβολές από τη βαμβακάδα είναι περιοδικές και σποραδικές και δεν πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα τους καλλιεργητές. Αξίζει να σημειώσουμε πως ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης του εντόμου της βαμβακάδας είναι μεταξύ 20-25°C και σε σχετική υγρασία. Οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν κατά την περίοδο του καλοκαιριού περιορίζουν σημαντικά την ανάπτυξη της βαμβακάδας στους ελαιώνες, μειώνοντας τις προσβολές και τα προβλήματα στην καλλιέργεια της ελιάς.

Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας Ελιάς για Βαμβακάδα, Πυρηνοτρήτη, Γλοιοσπόριο | easmn-press.gr

Πώς γίνεται η βιολογική καταπολέμηση της βαμβακάδας της ελιάς;

Σε περιπτώσεις έντονης προσβολής, για τη βιολογική αντιμετώπιση της βαμβακάδας συστήνουμε να γίνεται ψεκασμός των δέντρων της ελιάς με θερινό πολτό. Ο θερινός πολτός έχει σαν βάση το παραφινέλαιο και συγκαταλέγεται στα οικολογικά σκευάσματα φυτοπροστασίας για την ελιά, είναι προϊόν εγκεκριμένο για χρήση σε βιολογική καλλιέργεια και μπορούμε να το βρούμε σε γεωπονικά καταστήματα. Το ράντιμα με θερινό πολτό, καλό να γίνεται σε ποτισμένα ελαιόδεντρα κατά το σούρουπο, πάντα σε θερμοκροκρασίες μικρότερες από τους 28°C. Για τους καλλιεργητές της ελιάς, πρέπει να αναφέρουμε ότι ο ψεκασμός με θερινό πολτό για την αντιμετώπιση της βαμβακάδας συνδιάζεται και με την αντιμετώπιση του πυρηνοτρήτη της ελιάς, όπου χρησιμοποιούμε οικολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας. – Πηγή: www.mistikakipou.gr

ΜΑΡΓΑΡΟΝΙΑ :

(Palpita unionalis)

Οι προνύμφες της ανοιξιάτικης γενιάς καταστρέφουν την νεαρή ακραία βλάστηση.

Οδηγίες:

— Στις μεσοπρώιμες περιοχές συστήνεται άμεσα προστασία των νεαρών δέντρων (φυτώρια, νέες φυτείες) και των δέντρων που έχουν υποστεί αυστηρά ανανεωτικά κλαδέματα λόγω άφθονης τρυφερής βλάστησης.

Κοκκοειδή (Πολλίνια – Ασπιδιωτός – Παρλατόρια):

τα τελευταία χρόνια η ̟πολλίνια εξελίσσεται σε σοβαρό εχθρό της ελιάς καθώς οι ξηροθερμικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξή της. Είναι κοκκοειδές (ψώρα) γκρίζου χρώματος, εγκαθίσταται σε σχισμές και σκασίματα του φλοιού λεπτών κλαδιών ̟που ̟προκαλούνται από φυσικά αίτια, από άλλα έντομα όπως οι σχισμές ωοτοκίας των τζιτζικιών ̟που παρουσίασαν έξαρση τη χρονιά ̟που ̟πέρασε ή από χειρισμούς (κλάδεµα, χτυπήματα, εργαλεία).

Προκαλεί ακανόνιστη και ασθενική βλάστηση, μειωμένη καρποφορία και νέκρωση των λεπτών κλαδιών. Οι ̟προσβολές χρόνο µε το χρόνο επεκτείνονται και αποδυναμώνουν τον ελαιώνα προκαλώντας ξηράνσεις κλαδιών στις ̟ποδιές των δέντρων.

Η αντιμετώπιση των κοκκοειδών επιτυγχάνεται κυρίως µε καλλιεργητικές φροντίδες ̟που σκοπό έχουν τη βελτίωση της ζωτικότητας των δέντρων (αφαίρεση και απομάκρυνση ̟προσβεβλημένων κλαδιών, διατήρηση καλής θρεπτικής κατάστασης). Η χημική αντιμετώπιση, όπου κρίνεται απαραίτητη, συµπληρώνει τις καλλιεργητικές φροντίδες.

Ελιά: χειμερινή φυτοπροστασία - Plant Protection

Το παρόν άρθρο αποτελεί συλλογή πληροφοριών με σκοπό την παροχή χρήσιμων συμβουλών για την φυτοπροστασία της ελιάς.

ΠΗΓΗ:

http://e-nous.blogspot.com/2019/11/blog-post.html

 Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων

Οι άνθρωποι αντέδρασαν σε αυτήν την ιστορία.
Σχόλια σε: Φυτοπροστασία Ελιάς, η κρίσιμη περίοδος
 • 4 Απριλίου, 2021

  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ

  Απάντηση

Write a response

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άρθρα – Απόψεις

GAIOPTIMA