Η κατάσταση των καρπουζοπαραγωγών

Σε μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο έχουν βρεθεί οι αγρότες του νομού Ηλείας καθώς αναγκάζονται να πουλάνε την παραγωγή καρπουζιού σε εξευτελιστικές τιμές στους μεγαλέμπορους – μεγαλοεξαγωγείς.

Η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών καρπουζιού είχε δεχτεί άλλο ένα πλήγμα στο εισόδημά τους το Μάιο με την καλλιέργεια της πατάτας και τις πολύ χαμηλές τιμές που πουλήθηκε στους μεγαλέμπορους.

Το κόστος παραγωγής

Το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που έχουν δεχτεί οι παραγωγοί είναι πολύ μεγάλο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το κόστος παραγωγής είναι κατά μέσο όρο 800 με 900 ευρώ το στρέμμα με απόδοση 6 με 7 τόνους το στρέμμα.

Η τιμές της αγοράς

Η τιμή που πούλησαν τα καρπούζια οι παραγωγοί στους μεγαλεμπόρους είναι κατά μέσο όρο 6 λεπτά του ευρώ το κιλό. Δηλαδή οι αγρότες ανά στρέμμα πήραν λιγότερα από τα μισά, από αυτά που ξόδεψαν για την παραγωγή καρπουζιού.

Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των μεσαζόντων και των μεγαλοεξαγωγέων, εκτός από τη συμπίεση των τιμών και τους εκβιασμούς σε βάρος των μικρομεσαίων γεωργών, περιλαμβάνουν και την εκτόξευση των τιμών στη λαϊκή κατανάλωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το καρπούζι πουλιέται 6 λεπτά στο χωράφι, ενώ στο ράφι του σούπερ μάρκετ από 25 έως 30 λεπτά.

Ερώτηση στη Βουλή

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για να σταματήσει η κερδοσκοπία, να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος και να εξασφαλιστούν τιμές που να εγγυώνται την κάλυψη του κόστους παραγωγής, ένα εισόδημα επιβίωσης στον παραγωγό και προϊόντα προσιτά στη λαϊκή κατανάλωση.


Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος (Βουλευτής Αχαΐας ΚΚΕ)

Παπαναστάσης Νίκος (Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΚΚΕ)

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Μέτρα προστασίας των παραγωγών καρπουζιού στο Νομό Ηλείας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!