Ενημέρωση από την ΔΑΟΚ Κιλκίς για κρούσματα στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και ορισμός ζώνης αυξημένης επαγρύπνησης.  

Λόγω της εμφάνισης μεγάλου αριθμού επιβεβαιωμένων εστιών Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας(κοντά στην συνοριογραμμή με την χώρα μας) η ΔΑΟΚ ΠΕ Κιλκίς ενημερώνει ότι:

Πρόκειται για ζωονόσο η οποία δεν ενέχει κίνδυνο μετάδοσης στον άνθρωπο.

Προσβάλλονται κυρίως τα πρόβατα και σπανιότερα τα βοοειδή και οι αίγες. Η μετάδοση στα ζώα γίνεται με τα έντομα (κουνούπια). Τα κυριότερα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι:

  • Πυρετός
  • Σιελόρροια
  • Ρινικό έκκριμα
  • Οίδημα των χειλιών, της γλώσσας ή και ολόκληρου του προσώπου
  • Γλώσσα έντονα κυανωτική (σπάνια)
  • Χωλότητα και ποδοδερματίτιδα
  • Θάνατοι των ασθενών ζώων

Η ΔΑΟΚ ΠΕ Κιλκίς καλεί σε επαγρύπνηση και άμεση ενημέρωση των Κτηνιατρικών αρχών σε περίπτωση εμφάνισης των ανωτέρω συμπτωμάτων.

Πριν την μετακίνηση των ζώων να ενημερώνετε εγκαίρως τις Κτηνιατρικές Αρχές της Π.Ε Κιλκίς. Τα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν εκτός των ορίων της Π.Ε Κιλκίς θα πρέπει να ελέγχονται κλινικά από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.

Στα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν πρέπει να εφαρμόζονται κατάλληλα εντομοαπωθητικά ή/και εντομοκτόνα σκευάσματα και να συμπληρώνετε αντίστοιχα το μητρώο φαρμακευτικής αγωγής από τον ιδιώτη κτηνίατρο σας (λαμβάνοντας υπόψιν και το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα), όπως επίσης και στα οχήματα με τα οποία θα μεταφερθούν τα ζώα, πριν την αναχώρησή τους, αλλά και μετά την εκφόρτωσή τους, αφού έχει προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση σε αυτά.

Στις εκμεταλλεύσεις ευαίσθητων ειδών ζώων στον Καταρροϊκό Πυρετό (βοοειδή, πρόβατα, αιγοειδή), τα ζώα, όπως επίσης και τα κτίρια όπου αυτά ενσταυλίζονται και ο περιβάλλων χώρος, ειδικότερα δε τα σημεία όπου είναι δυνατό να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν οι φορείς του ιού(κουνούπια), ψεκάζονται σε τακτά διαστήματα με εγκεκριμένα εντομοκτόνα.

Τηλέφωνα επικοινωνίας :

Τμήμα Κτηνιατρικής Κιλκίς: 2341353 348 / 350 / 352
Γραφείο Κτηνιατρείο Αξιούπολης: 2343031378

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Επιβεβαίωση εστίας Καταρροϊκού πυρετού του προβάτου.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!