Φόβοι για την εξέλιξη της φετινής ελαιοπαραγωγής, αφού μετά τους καύσωνες ήρθαν βροχές και δυνατοί άνεμοι.

Το τελευταίο δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου αναφέρεται στον καύσωνα των τελευταίων ημερών.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση :

«Πρωτοφανείς για την εποχή θερμοκρασίες καταγράφηκαν στην Κρήτη το χρονικό διάστημα 12-20 Μαΐου, με υπερβολική άνοδο της θερμοκρασίας σε αρκετές περιοχές (Μοίρες 41,1οC, Γόρτυνα 40,9οC). Πρόκειται για ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο διάρκειας αρκετών ημερών που δυσχεραίνει τη γονιμοποίηση των ανθέων και την καρπόδεση στην ελιά.

Η μεγάλη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών αυξάνει τον κίνδυνο ζημιάς στις περιοχές που βρέθηκαν εκείνες τις ημέρες στο κρίσιμο στάδιο της πλήρους άνθισης (περισσότερο οι περιοχές στη ζώνη μέσης πρωιμότητας). Οι υψηλές θερμοκρασίες ωθούν σε γρήγορη βλαστική εξέλιξη και σε συνδυασμό με πολύ χαμηλή σχετική υγρασία προκαλούν αφυδάτωση των ανθέων και ξήρανση της γύρης, μειώνοντας τα γόνιμα άνθη.

Η καλή θρεπτική και υδατική κατάσταση των δένδρων περιορίζει τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Κανονικά ποτίσματα, όπου μπορούν να γίνουν, διατηρούν υγρό το έδαφος και το επίπεδο της σχετικής υγρασίας σχετικά υψηλό. Υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει απόπλυση των θρεπτικών στοιχείων από το έδαφος και να επηρεάσει αρνητικά την καρπόδεση».

O ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τη ζημιά που έγινε στην ελαιοκαλλιέργεια με τον καύσωνα

των προηγούμενων ημερών κατά την καρπόδεση και αναζητείται η καταβολή αποζημίωσης είτε από το πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρώην ΠΣΕΑ) είτε από το πρόγραμμα de minimis της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο κ Βασιλόπουλος επεσήμανε ότι θα πρέπει άμεσα να αλλάξει το ασφαλιστικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ και πρόσθεσε:

«το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί. Το θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ πρέπει να διαμορφωθεί στα νέα δεδομένα που έχουν καταγραφεί από την κλιματική αλλαγή. Δεν μπορεί να μην αναγνωρίζεται η ζημιά στο άνθος, αφού μετά την ανθοφορία έρχεται η καρπόδεση. Για ποια παραγωγή θα μιλάμε μετά από λίγους μήνες. Οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ να κάνουν τις αυτοψίες και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που προβλέπονται ώστε να αποτυπωθεί η πραγματική ζημιά που έχει γίνει. Όπως ενημερώθηκα από την διοίκηση του ΕΛΓΑ η πιο βασική προϋπόθεση είναι η παραγωγή της χρονιάς να είναι μειωμένη κατά 30% τουλάχιστον σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 3ετίας”.

Αυτή την εποχή όλοι οι ελαιώνες βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανθοφορίας, που διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή. Το πιο ευαίσθητο και καθοριστικό για την καρποφορία στάδιο είναι αυτό της πλήρους άνθησης και καρπόδεσης.

Στο στάδιο αυτό η έλλειψη νερού και οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα με τη μείωση της καρπόδεσης, άρα και της ελαιοπαραγωγής. Η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει μείωση του αριθμού των ανθοταξιών των ανθέων/ανθοταξία ή μείωση των γόνιμων ανθέων και ανθόπτωση με αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού  καρπόδεσης και καρποφορίας.

Η καλή θρεπτική και υδατική κατάσταση των δένδρων αυξάνει την αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες ενώ η μεγάλη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών αυξάνει τον κίνδυνο των ζημιών.

Ελαιώνες με νότια έκθεση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτούς που βρίσκονται σε βορεινή έκθεση

Τα ποτισμένα ελαιόδενδρα κινδυνεύουν λιγότερο από τους ξηρικούς ελαιώνες και από την ξηρασία .

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Απο Καύσωνα σε Βροχές, οι επιπτώσεις στις Ελιές

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!