Ρόλος και σημασία των ελαιώνων ορεινών περιοχών

Γράφει: ο Νικ. Μιχελάκης*

Οπωσδήποτε, οι φιλόδοξοι στόχοι της στρατηγικής της νέας ΚΑΠ «Απ’ το χωράφι στο πιρούνι» και «Βιοποικιλότητα» που σε απλούστερη μορφή σημαίνουν : «Υγιεινή των τροφίμων» και «Προστασία του περιβάλλοντος», σίγουρα θα έχουν θετικές αλλά και αρνητικές επιπτώσεις στα διάφορα είδη και τους τύπους των υφιστάμενων καλλιεργειών των Ευρωπαϊκών χωρών.

eleoneajuly12 3

Η ελαιοκαλλιέργεια η οποία καταλαμβάνει μεγάλες εκτάσεις και απασχολεί εκατομμύρια παραγωγούς και άλλους επαγγελματίες σε όλες τις Μεσογειακές Ευρωπαϊκές χώρες, θα επηρεαστεί οπωσδήποτε, σε σημαντικό βαθμό από τα μέτρα που τελικά θα εφαρμοστούν.

Κι΄ αυτό γιατί, όπως εξαγγέλθηκε, θα περιλαμβάνουν σοβαρούς περιορισμούς στα μεσα καλλιεργειας και φυτο-προστασίας των καλλιεργειών, όπως η μείωση της χρήσης λιπασμάτων κατά 20%, φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών κατά 50% και η μετατροπή του 25% των συνολικών καλλιεργούμενων εκτάσεων της ΕΕ σε βιολογικές καλ-λιέργειες, από 8% που είναι σήμερα μέχρι το 2030

Έτσι, από πρώτη άποψη τα μέτρα αυτά φαίνεται να προσαρμόζονται πολύ δύσκολα σε ελαιώνες εντατικής και υπερεντατικής μορφής, με τις υπέρπυκνες φυτεύσεις, οι όποιοι απαιτούν σημαντικές ποσότητες λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.. Αντίθετα τα ίδια μέτρα φαίνεται να είναι εύκολα προσαρμόσιμα στους παραδοσιακούς ελαιώνες και ειδικότερα τους παλαιούς ελαιώνες των ορεινών και ημιορεινών περιοχών που υπάρχουν σε σημαντικές εκτάσεις στην χώρα μας και ειδικότερα στην Κρήτη. Κι αυτό γιατί, οι ελαιώνες αυτοί στην πράξη δέχονται μειωμένες έως και μηδενικές φροντίδες και ελάχιστες ποσότητες λιπασμάτων και φαρμάκων.

Ωστόσο η αξιοποίηση των ελαιώνων αυτών οι όποιοι από μόνοι τους συμβάλουν σημαντικά στην προστασία του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, αλλά και στην κλιματική αλλαγή, απαιτεί κάποιο ενδιαφέρον και από τους παραγωγούς και τους φορείς τους, αλλά και από τους τοπικούς πολιτικούς και βουλευτές.

Ίδωμεν!

=================

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ.

AgroPublic | 104111664 2370929066540851 1822899861140541211 n 3 e1595673455712
Ένας καινοτόμος βιοδιεγέρτης, κάνετε κλικ για περισσότερες πληροφορίες!
AgroPublic | image 5 2
ΚΆΝΤΕ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ στην ελαιοκαλλιέργεια.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!