Η Ελιά Καλαμάτας προστατεύεται στην συμφωνία ΕΕ-Κίνας για τα ΠΓΕ. Το Συμβούλιο εξέδωσε αποφάσεις σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σχετικά με τις γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ). 

Πρόκειται για την πρώτη σημαντική διμερή εμπορική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας και θα διασφαλίσει ότι 100 προϊόντα με Γεωγραφικές ενδείξεις όπως η Elia Kalamatas, το Mozzarella di Bufala Campana, το κρασί Languedoc, η Polska Wοdka έχουν προστασία στην κινεζική αγορά. Ομοίως, 100 κινεζικά προϊόντα θα προστατεύονται στην ΕΕ, διασφαλίζοντας έτσι τον αμοιβαίο σεβασμό των καλύτερων αμφοτέρων των γεωργικών παραδόσεων.

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της, το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας θα επεκταθεί για να καλύψει επιπλέον 175 ονόματα GI και από τις δύο πλευρές. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης έναν μηχανισμό για την προσθήκη περισσότερων γεωγραφικών ενδείξεων στη συνέχεια.

Ιστορικό

Το GI είναι ένα διακριτικό σήμα που χρησιμοποιείται σε προϊόντα που έχουν συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση και έχουν ιδιότητες ή φήμη που οφείλονται σε αυτήν την προέλευση. Η συμφωνία ΕΕ-Κίνας θα παρέχει επομένως μια σημαντική προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των προϊόντων: θα προστατεύσει από τη μετάφραση, τη μεταγραφή ή τη μεταγραφή και από τη χρήση των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων που συνοδεύονται από εκφράσεις όπως «είδος», «τύπος» , “στυλ”, “απομίμηση” ή παρόμοια για ένα μη καταγόμενο προϊόν.

Τα GI έχουν επίσης αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμο εργαλείο μάρκετινγκ, συμβάλλοντας στη διασφάλιση υψηλότερων και σταθερότερων εσόδων από εξαγωγές για τους παραγωγούς: σύμφωνα με μελέτη που ανέθεσε η Επιτροπή το 2013, ένα προϊόν γεωγραφικής ένδειξης πωλεί κατά μέσο όρο για περισσότερο από το διπλάσιο της τιμής ενός παρόμοιου προϊόν μη γεωγραφικής ένδειξης. Επιπλέον, η Κίνα είναι μια δυνητική αγορά υψηλής ανάπτυξης για ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά. Επομένως, η συμφωνία αυτή θα ωφελήσει τους ευρωπαίους παραγωγούς και θα πρέπει να δώσει ώθηση στις αγροτικές περιοχές όπου παράγονται αυτά τα προϊόντα.

Διαδικασία

Οι γεωγραφικές ενδείξεις θα συνυπάρχουν με τα νόμιμα παλαιότερα εμπορικά σήματα των οποίων η συντριπτική πλειονότητα ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες της Ευρώπης.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2010, το Συμβούλιο ενέκρινε την έναρξη διαπραγματεύσεων για συμφωνία σχετικά με τις ΓΙ με την Κίνα.

Η ημερομηνία και ο τόπος υπογραφής της συμφωνίας δεν έχουν καθοριστεί ακόμη. Μόλις υπογραφεί, η συμφωνία θα πρέπει στη συνέχεια να λάβει τη συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτού συναφθεί και τεθεί σε ισχύ. 

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Η Ελιά Καλαμάτας και η συμφωνία ΕΕ-Κίνας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!