Ελαιόλαδο 74 τόνων με 3,50 ευρώ το κιλό πούλησε αυτές τις μέρες η Ομάδα Παραγωγών Συκιάς στη Λακωνία, όπου έχει ξεκινήσει και πάλι μια μικρή κινητικότητα όσον αφορά το προϊόν. Οι 44 τόνοι αγοράστηκαν από Έλληνα τυποποιητή ενώ οι 30 έφυγαν για Ιταλία.

Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μείωση της παραγωγής ελαιολάδου σε επίπεδα έως και 50% κάτω από τους 270.000 τόνους που παρήχθησαν το 2020. Συνολικά, η καλλιέργεια επλήγη φέτος από τις καιρικές ατασθαλίες, με τον ήπιο χειμώνα να μην αφήνει περιθώρια στα δέντρα να ξεκουραστούν έπειτα από μια χρονιά μεγάλης καρποφορίας. Στη συνέχεια οι ανοιξιάτικοι παγετοί χτύπησαν τα άνθη των ελαιόδεντρων, ειδικά στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Ό,τι γλίτωσε από τους παγετούς, το αποτελείωσε ο επίμονος καύσωνας, με τις ζέστες να επιμένουν ακόμα και προς το τέλος του Αυγούστου και έπειτα από δύο μήνες ξηρασίας. Στο θετικό της υπόθεσης, οι προσβολές από το δάκο είναι σχεδόν μηδενικές, με τις ζέστες να έχουν εξαφανίσει τους πληθυσμούς.

Οι εκτιμήσεις για τα πρώτα αγουρέλαια είναι να ξεπερνούν τα 4 ευρώ, όπως επίσης και τα πρώτα ελαιόλαδα να ξεκινούν ανάλογα με την περιοχή σε ανεβασμένες σε σχέση με πέρυσι τιμές τουλάχιστον κατά 10%.

Επομένως αναμένουμε να ξεκινήσει στα 3.20 ευρώ ανά λίτρο και να κυμανθεί έως 3.50 ευρώ ανά λίτρο στα πρώτα στάδια παραγωγής, με ενδεχόμενες αυξήσεις στην τιμή του παραγωγού το ερχόμενο διάστημα ύστερα από τις πρώτες αγοραπωλησίες.

Αποποίηση ευθύνης: Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και έχουν διασταυρωθεί για την ορθότητά τους. Ωστόσο, κατ’ ουδένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθούν ως συμβουλές εμπορικών πράξεων για τις οποίες ο συγγραφέας δεν φέρει καμία ευθύνη.

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Εκτιμήσεις για τις φετινές τιμές ελαιολάδου και τη παραγωγή | AgroPublic.gr

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.