Η ανάγκη της εδαφολογικής ανάλυσης

Το έδαφος

Αν μιλήσουμε επιστημονικά, το έδαφος αποτελεί το ανώτερο στρώμα του φλοιού της γης από το οποίο είναι αποτέλεσμα της αποσάθρωσης πετρωμάτων και τη διαφοροποίηση του υλικού που προέκυψε από αυτή. Αν μιλήσουμε όμως ως καλλιεργητές, το έδαφος είναι το μέσο στήριξης και, κυρίως, θρέψης όλων των φυτών. Το έδαφος, αποτελεί την βάση σχεδόν του συνόλου των καλλιεργειών.

Ανάλυση του εδάφους

Προκειμένου ο καλλιεργητής να έχει ένα γόνιμο χωράφι θα λιπάνει το έδαφος με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί (λιπάσματα, κοπριά, υπολείμματα καλλιεργειών). Η λίπανση στα τυφλά (ειδικά στην περίπτωση των χημικών σκευασμάτων) μπορεί να οδηγήσει στον κορεσμό των εδαφών, στην περιβαλλοντική ρύπανση και στην οικονομική επιβάρυνση του καλλιεργητή.

Είναι βασικό ο παραγωγός να έχει γνώση της εικόνας του εδάφους του, καθώς μόνο έτσι μπορεί να επέμβει στοχευμένα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη οικονομία αλλά και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην καλλιέργεια που θα εγκατασταθεί ή υπάρχει ήδη.

Η εδαφολογική ανάλυση γίνεται από επιστήμονες και έχει ως στόχο την εκτίμηση των αναγκών σε θρεπτικά στοιχεία μιας καλλιέργειας. Από εκεί και πέρα ακολουθεί ο καθορισμός του προγράμματος λίπανσης και τέλος η πρόβλεψη για τυχών τροφοπενίες ή τοξικότητες που μπορεί να υπάρξουν.

Τι περιλαμβάνει μία ανάλυση εδάφους

Μια ανάλυση εδάφους συνήθως μας δίνει τις εξής πληροφορίες:

  • σύσταση εδάφους
  • pH
  • ηλεκτρική αγωγιμότητα
  • το ποσοστό της οργανικής ουσίας
  • ανθρακικό ασβέστιο
  • μακροστοιχεία (άζωτο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο)
  • ιχνοστοιχεία (βόριο, ψευδάργυρος, σίδηρος κλπ)

Σε επόμενο άρθρο μας θα μιλήσουμε για το τρόπο δειγματοληψίας ώστε να παραδώσουμε το έδαφος για την ανάλυση.

Σταυριανάκης Γιώργος,

MSc, BSc Γεωπόνος ΓΠΑ,

PhD Canditate

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Εδαφολογική ανάλυση, γιατί είναι τόσο σημαντική ?

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άρθρα – Απόψεις

GAIOPTIMA