AgroPublic | 728x90 1

Τις αντιρρήσεις της για την ανάρτηση των δασικών χαρτών που αφορούν το Δήμο Λασιθίου εκφράζει η ΕΑΣ Ιεράπετρας υπογραμμίζοντας ότι είναι προβληματικοί και ότι ανοίγουν τον δρόμο σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση:

«Αναγνωρίζουμε την ανάγκη και την υποχρέωση να εκπονηθούν οι δασικοί χάρτες και στη χώρα μας.

Επισημαίνουμε έντονα ότι, οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες, που αφορούν στο Λασίθι παρουσιάζουν μεγάλο πρόβλημα ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τον χαρακτηρισμό των περιοχών.

Είναι όμως ολοφάνερο ότι η ανάρτηση των συγκεκριμένων δασικών χαρτών έχει αρνητικές επιπτώσεις για χιλιάδες ιδιοκτήτες γης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγροτική μας περιοχή, μέσω του περιορισμού των καλλιεργούμενων εκτάσεων καθώς και στην τουριστική της ανάπτυξη.

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες γης δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα τσουχτερά χαράτσια που πρέπει να πληρώσουν για τις ενστάσεις, τις αμοιβές δικηγόρου, μηχανικού, τα τοπογραφικά κτλ.

Η δασική αυτή πολιτική ανοίγει το δρόμο ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και στα κρατικά δασικά οικοσυστήματα.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε:

1. Να αποσυρθεί άμεσα για διόρθωση η ανάρτηση των δασικών χαρτών προκειμένου να προσαρμοσθούν στα πραγματικά δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη πράξεις χαρακτηρισμού, δικαστικές αποφάσεις, πράξεις παραχώρησης, άδειες οικοδομής, εμφανή σφάλματα στην αποτύπωση (ελαιώνες, αμπελώνες, άλλες καλλιεργούμενες εκτάσεις και χορτολιβαδικά).

Στους δασικούς χάρτες έχουν συμπεριληφθεί τμήματα του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, οικίες πολιτών με νόμιμες οικοδομικές άδειες, παραλιακές εκτάσεις, ακόμα και ολόκληροι ελαιώνες έχουν χαρακτηριστεί ως αναδασωτέες εκτάσεις. Παρότι, το θέμα αυτό έχει λυθεί με την υπ’ αριθμόν 153373/441/22.02.17 αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

2. Να ορισθεί ως ελάχιστη προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων το χρονικό διάστημα των οκτώ μηνών, πλέον του ενός μηνός για τους κατοίκους της αλλοδαπής. Η προθεσμία αυτή να άρχεται, σε κάθε περίπτωση, μετά το οριστικό πέρας της πανδημίας, όταν και θα αρθούν τα εμπόδια των μετακινήσεων.

3. Μέχρι την οριστική κύρωση των δασικών χαρτών να ισχύουν οι πράξεις που έχουν εκδοθεί και ιδιαίτερα οι τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, βάσει των οποίων οι ιδιοκτησίες να δύνανται να μεταβιβαστούν.

4. Επίσης να ληφθούν υπόψη τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού που κρίνουν τις εκτάσεις των ιδιωτών ως μη δασικές ή ως μη δάσος.

5. Για τις μη δασικές εκτάσεις να ισχύει ότι η επίδειξη αποσπάσματος του προσωρινού δασικού χάρτη είναι επαρκές αποδεικτικό στοιχείο για την σύνταξη συμβολαίων και την έκδοση αδειών οικοδομής. Καθώς και οι εκχερσωμένες εκτάσεις που προορίζονται για καλλιέργeια.

6. Να εφαρμοστούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις ( άρθρο44 ν.4546/2018 και άρθρο 6 ν.4467/2017 καθώς και η υπουργική απόφαση 182363/2395/13.05.2019)

7. Η Διοίκηση να εναρμονιστεί με την ρητή πρόβλεψη του Νόμου και την Νομολογία ότι το τεκμήριο κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου επί των δασικών εκτάσεων δεν ισχύει για το Λασίθι, έτσι ώστε το Δημόσιο να δύναται να διεκδικήσει δασικές εκτάσεις μόνο στην περίπτωση που έχει στην κατοχή του τίτλους κυριότητας.

8. Οι δηλώσεις καλλιέργειας ΟΣΔΕ-ΟΠΕΚΕΠΕ να μην θίγονται από την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών.

9. Τα γεωτεμάχια που δεν έφεραν δασική βλάστηση προ του 1945 και απέκτησαν δασική μορφή, να μην διέπονται από τις δασικές διατάξεις.

10. Οι ιδιοκτήτες κατά την υποβολή των ενστάσεων να μην καταβάλουν παράβολο και το κράτος να αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και με αποκλειστική ευθύνη των υπηρεσιών του να αντιμετωπίσει τις αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες χωρίς καμιά επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες γης.

11. Ο Δήμοι άμεσα να συνεργασθούν με τις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες, για την ένταξη των σχεδίων πόλεων στην εκπόνηση των δασικών χαρτών.»

Οι άνθρωποι αντέδρασαν σε αυτήν την ιστορία.
Σχόλια σε: ΕΑΣ Ιεράπετρας: Οι δασικοί χάρτες ανοίγουν το δρόμο σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους
  • 24 Φεβρουαρίου, 2021

    Είναι πασιφανές κοιτάζοντας τους Δ.Χ ότι ο ξηρός – έρημος νομός Λασιθίου ξαφνικά πρασίνησε και έγινε πιο πράσινος από Σκανδιναβικό τοπίο χάρις της επιθυμίας του απατεώνα Ελληνικού κράτους δια των δασικών υπηρεσιών του όπου τα θερμοκήπια Ιεράπετρας καθώς και οι αμμώδεις παραλίες είναι “Δάσος”. Είναι πια φανερή η διάθεση των απατεώνων πολιτικών η απαλλοτρίωση άνευ αποζημίωσης των περιουσιών των Λασιθιωτών .Αυτές είναι εντολές που έλαβαν από τη φράου μέρκελ προκειμένου να γίνουν όλες αυτές οι εκτάσεις δώρο στο κατακτητή γερμανό με το όνομα Μούι τόυι και διάφορα τέτοια .Ομοίως και στο νομό Ρεθύμνης .Τι περιμένετε συμπολίτες ; Να σας λυπηθούν οι απατεώνες ;;

    Απάντηση

Write a response

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.