Γράφει ο Λεωνίδας Νταλιάνης, MSc Γεωπόνος-Εδαφολόγος, Agricultural University of Athens AUA

Τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει η συζήτηση για την αποτελεσματικότητα της διαφυλλικής λίπανσης αλλά και η χρήση προϊόντων τα οποία μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της γεωργίας. Έτσι λοιπόν τα κοινώς ονομαζόμενα βιολογικά προϊόντα, αποκτούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Η Διαφυλλική λίπανση, αποτελεί έναν άμεσο τρόπο για να παρέχουμε θρεπτικά στοιχεία στα φυτά και να βοηθήσουμε την ανάπτυξη, την άνθιση και την καρποφορία αυτών. Με αυτό τον τρόπο, η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών γίνεται γρήγορα και έχει άμεσα αποτελέσματα, ειδικά σε περιπτώσεις που εμφανίζονται συμπτώματα έλλειψης θρεπτικών στοιχείων.

Τα διαφυλλικά σκευάσματα είτε υδατοδιαλυτά λιπάσματα, είτε σκευάσματα εμπλουτισμένα με αμινοξέα, σάκχαρα, ιχνοστοιχεία ή σκευάσματα που περιέχουν φυτοορμόνες δρούν σε διαφορετικά στάδια, αποτελεσματικά ανάλογα με την περίσταση.

Η ενεργοποιήση αντιοξειδωτικών ενζύμων στα φυτικά κύτταρα, η αύξηση περιεκτικότητας σε ασκορβικό οξύ και χλωροφύλλη, η διέγερση των φυτοαλεξινών αποτελούν μερικούς παράγοντας επίδρασης τους στα φυτά.

Παράγοντες για μία επιτυχή διαφυλλική θρέψη

Είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες όπου καθιστούν αποτελεσματική μία διαφυλλική θρέψη. Η παρατήρηση της καλλιέργειας στον αγρό, η εδαφική ανάλυση, η φυλλοδιαγνωστική, οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθόλη την σεζόν, ο χειρισμός του ψεκαστικού διαλύματος, η επιλογή των κατάλληλων σκευασμάτων, η διάγνωση της παρούσας κατάστασης των φυτών με βάση το φαινολογικό στάδιο όπου βρίσκεται αποτελούν μερικούς από τους βασικούς παράγοντες. Όπως επίσης και ο βασικότερος παράγοντας για την αποτελεσματικότητα της διαφυλλικής θρέψης, το pH του διαλύματος.

Το όξινο pH βελτιώνει τη διείσδυση των θρεπτικών συστατικών μέσω της φυλλικής επιφάνειας. Tο pH επηρεάζει το φορτίο της επιδερμίδας των φύλλων και επομένως την επιλεκτικότητά της όσον αφορά στα ιόντα, όπως επίσης και το pH επηρεάζει τη φυτοτοξικότητα όπου πιθανόν να δημιουργήσει ένα σκεύασμα.

Ο καλύτερος χρόνος για διαφυλλικές εφαρμογές είναι νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν τα στόματα είναι ανοιχτά.

Για να είμαστε σε θέση να αντικαταστήσουμε την εδαφική λίπανση σε δενδρώδεις για παράδειγμα καλλιέργειες, θα πρέπει να έχουμε ένα υγιές έδαφος, και να ταιριάζει στις απαιτήσεις τις καλλιέργειας μας. Παράγοντες όπως είναι το ολικό ανθρακικό ασβέστιο του εδάφους, το pH , η ηλεκτρική αγωγιμότητα τους εδαφικού διαλύματος, η συγκέντρωση του νατρίου, η συγκέντρωση του Φωσφορου στο έδαφος μας καθώς και το Κάλιο,η οργανική ουσία κλπ, σίγουρα αποτελούν παράγοντες ώστε να εκτιμήσουμε σωστά την γονιμότητα τους εδάφους μας.

Καταυτό το τρόπο θα πρέπει να υλοποιήσουμε εδαφική ανάλυση ώστε να λάβουμε υπόψην μας αυτές τις παραμέτρους για να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε παρακάτω. Επίσης ειναι πολύ σημαντικό να γίνει εκτίμηση και των θρεπτικών στα φύλλα, με φυλλοδιαγνωστική ανάλυση.

Εφόσον η γονιμότητα του εδάφους, είναι ικανή ώστε να ανταποκριθεί η καλλιέργεια μας ακόμη και χωρίς την παρουσία της εδαφικής λίπανσης, θα πρέπει να δοθεί μία σωστή συνταγή θρέψης με διαφυλλικά σκευάσματα. Τα σκευάσματα του εμπορίου είναι πάρα πολλά, ωστόσο η σωστή επιλογή αυτών θα κρίνει την αποτελεσματκότητα της δράσης τους. Είναι πάρα πολλές οι φορές όπου παραγωγοί έχουν χρησιμοποιήσει αρκετά από αυτά χωρίς κανένα αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα να καθιστούν την διαφυλλική εφαρμογή αυτών ανούσια.

Macronutrients in plants | AGQ Labs USA

Για να συνταγογραφήσει ένας γεωπόνος σωστά την θρέψη που θα πρέπει να λάβει η καλλιέργεια μας, σίγουρα θα πρέπει να έχει γνώσεις για το πως λειτουργεί η απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων, καθώς και τις φυσιολογικές λειτουργίες οι οποίες επιτελούνται μέσω της φυλλικής επιφάνειας, όπως επίσης και των τρόπο για να επιτευχθεί αυτό.

Οι κατάλληλες επεμβάσεις ανάλογα με το φαινολογικό στάδιο το φυτών κρίνεται σημαντικός παράγοντας για την χορήγηση των ανάλογων θρεπτικών σύμφωνα και με τις αναλύσεις όπου έχουμε στα χέρια μας, εφόσον έχει υλοποιηθεί το βήμα που προαναφέραμε.

Συμπερασματικά, η διαφυλλική θρέψη είναι ικανή να μας δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα στην καλλιέργεια μας ακόμα και χωρίς την παρουσία εδαφικής λίπανσης, εφόσον έχουμε ένα υγιές έδαφος όπως προαναφέραμε χωρίς ελλείψεις θρεπτικών.

The best fertilizer for a piece of land is the footprints of its owner.

Διαβάστε επίσης:

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Μπορεί η διαφυλλική θρέψη να αντικαταστήσει την εδαφική λίπανση ?

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άρθρα – Απόψεις

GAIOPTIMA