Εκτός μικροί και ορεινοί αιγοπροβατοτρόφοι από την ενίσχυση de minimis

Η ενίσχυση de minimis ορίζεται στα 4 ευρώ ανά ζώο στους αιγοπροβατοτρόφους που έχουν παραδώσει από 100 κιλά γάλακτος και πάνω.

Είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης. Στην συνέντευξη της AgroPublic Με τον Αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων είχαν συζητηθεί όλα αυτά.

Μπορείτε να δείτε εδώ

Η ενίσχυση ανακοινώθηκε χτες με καθυστέρηση δύο μηνών από το Πάσχα, οπότε και είχαν υποστεί οι αιγοπροβατοτρόφοι σε όλη την Ελλάδα και κυρίως σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές τις συνέπειες από τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Παρακάτω η Δήλωση του Σταύρου Αραχωβίτη σχετικά με την στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων

Δήλωση Σταύρου Αραχωβίτη, βουλευτή Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ

Τώρα επιτέλους εξηγείται η κωλυσιεργία που διανθίστηκε με ανεκπλήρωτες «επίσημες» ανακοινώσεις και «προσωπικές» δεσμεύσεις από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τη στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων.

Ήταν, από τη μία, η πολιτική επιλογή της ηγεσίας του Υπουργείου για στήριξη πολύ κατώτερη της οικονομικής ζημιάς που έχουν υποστεί οι αιγοπροβατοτρόφοι. Ήταν όμως τελικά και δική της επιλογή να είναι αυτή η στήριξη πολύ κατώτερη και από το 2018 (κομμένη κατά 25%), όταν σε δημοσιονομικές συνθήκες δυσκολότερες και χωρίς να υπάρχει πανδημία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε τους αιγοπροβατοτρόφους με 42 εκατ. ευρώ μέσω του μηχανισμού «de minimis», που αντιστοιχούσαν σε 1 ευρώ περισσότερα ανά ζώο, με ελάχιστη προϋπόθεση την παράδοση, τουλάχιστον 1 κιλού γάλακτος.

Απ’ όπου και να το εξέτασαν λοιπόν στην κυβέρνηση της ΝΔ, οι συγκρίσεις με τις πραγματικές συνέπειες της πανδημίας στην κτηνοτροφία είναι αμείλικτες και αναπάντητες.

Ήταν αυτές οι συγκρίσεις λοιπόν που περιέπλεκαν τους πολλαπλασιασμούς και τις διαιρέσεις ώστε να δοθεί -όταν δοθεί- από το ΥπΑΑΤ η «κολοβή» στήριξη για τους αιγοπροβατοτρόφους, με σκληρούς όρους και περιορισμούς (παράδοση 100 κιλά γάλακτος τουλάχιστον).

AgroPublic

Αγροτικά Νέα της Πελοποννήσου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Translate :