Στα «βαθιά» καλείται να βουτήξει ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός από τις πρώτες μέρες της θητείας του, καθώς έχει «ξεχειλώσει» εντελώς ο κατάλογος με τα αιτήματα τόσο για ενισχύσεις στον πρωτογενή τομέα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, όσο και για αποζημιώσεις λόγω του Ιανού που άφησε πίσω του καταστροφές στην παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.

Η αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο ενεργοποίησε τους αγροτικούς φορείς της χώρας που σπεύδουν να ζητήσουν συναντήσεις με τον κ. Λιβανό για να τον ενημερώσουν για τα αιτήματά τους και να ζητήσουν επιπλέον ενισχύσεις.

 

Έκτακτη ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς για τις χαμηλές τιμές

Η χαμηλή τιμή εκκαθάρισης, η οποία κυμαίνεται στα 0,40 ευρώ ανά κιλό σύσπορου βάμβακος, αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» για τους βαμβακοπαραγωγούς, καθώς δεν επαρκεί για να καλύψει τα καλλιεργητικά έξοδα, με τις οργανώσεις να ζητούν τιμές άνω των 0,44 ευρώ. Παράλληλα, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος ζητάει από το ΥΠΑΑΤ αποζημιώσεις ύψους 70 ευρώ ανά στρέμμα, με το υπουργείο να ρίχνει τον πήχη στα 33 με 40 ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «οι εκκοκιστές μετά την απορρόφηση όλων των ποσοτήτων βάμβακος με άριστες κλιματολογικές συνθήκες, με ρεκόρ αποδόσεων ίνας και κάτω από τη δική τους καθοδήγηση σε θέματα ποιοτικών σπόρων και υγρασίας δεν μας αποδίδουν την αναμενόμενη υπεραξία ισχυριζόμενοι πως δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις διεθνείς χρηματιστηριακές τιμές λόγω της πανδημίας». Προσθέτοντας ότι «στις 17 Δεκεμβρίου 2019 η χρηματιστηριακή τιμή του εκκοκισμένου βάμβακος στο χρηματιστήριο Νέας Υόρκης, το οποίο παίρνουν σαν βάση οι Έλληνες εκκοκιστές, ήταν 1,31euro/kg και οι παραγωγοί εξοφλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2020 γύρω στα 0,44 λεπτά το κιλό σύσπορου. Στις 17 Δεκεμβρίου 2020 η χρηματιστηριακή του τιμή ήταν 1,38euro/kg και οι παραγωγοί εξοφλούνται τον Ιανουάριο του 2021 στα 0,40 λεπτά το κιλό σύσπορου. Με αυτά τα δεδομένα, εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι η τιμή του βάμβακος στους παραγωγούς θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη των 0,44 του 2019 και όχι μικρότερη, χωρίς να μπαίνουμε σε διαδικασία ανάλυσης της απόδοσης του σύσπορου».

 

«Υποσχετική» Βορίδη στην πτηνοτροφία

Αιτήματα ενίσχυσης έχει υποβάλει η Ομοσπονδία Πτηνοτροφικών Συλλόγων, καθώς ο κλάδος μετράει τις πληγές του από το κλείσιμο της εστίασης και τις μειωμένες τουριστικές αφίξεις. Σύμφωνα δηλώσεις του γενικού διευθυντή του ΑΠΣΙ «Πίνδος», Λάζαρου Τσακανίκα η Διεπαγγελματική έχει προχωρήσει σε συμφωνία με το ΥΠΑΑΤ για ενισχύσεις της τάξης των 12 εκατ. ευρώ που έχουν προγραμματιστεί να καταβληθούν από τον τρέχοντα μήνα. Οι αποζημιώσεις αυτές καλύπτουν τις απώλειες από τη μείωση των εκτροφών.

 

Φθινοπωρινή πατάτα

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι καλλιεργητές της φθινοπωρινής πατάτας που είδαν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται λόγω της υποχώρησης της ζήτησης λόγω κορονοϊού. Το ΥΠΑΑΤ ενώ έχει προχωρήσει στην καταβολή των ενισχύσεων στους παραγωγούς ανοιξιάτικης πατάτας, έχει αφήσει μετέωρους τους καλλιεργητές της φθινοπωρινής. Απαντώντας σε σχετική επερώτηση ομάδας βουλευτών, το υπουργείο δεν ξεκαθάρισε επακριβώς ούτε το ύψος των συγκεκριμένων αποζημιώσεων ούτε τον χρονικό ορίζοντα που θα καταβληθούν.

Πηγή: agro24.gr

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Βουνό τα εκκρεμή αιτήματα των παραγωγών για ενίσχυση λόγω κορωνοϊού που άφησε ο Βορίδης στον Λιβανό

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.