Την επιτακτική ανάγκη άτοκης δανειοδότησης με όρους συγκράτησης των τιμών επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα – σχετικά με τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης – είναι πιθανότερο να επικρατήσει το λιγότερο αισιόδοξο σενάριο, αφού τα κρούσματα της πανδημίας δείχνουν αυξητική τάση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι αυτονόητο ότι οι πληττόμενοι κλάδοι δεν είναι αυτοτελείς. Λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία με πλειάδα άλλων κλάδων, ένας εκ των οποίων είναι και ο αμπελοοινικός κλάδος της χώρας.

Η εξέλιξη αυτή γίνεται δραματική δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις οίνου στη χώρα μας – και ιδιαίτερα οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί – από τον Αύγουστο και μετά θα πρέπει να παραλάβουν την σταφυλική παραγωγή, εν όψει του τρύγου που θα ξεκινήσει σε ολόκληρη την Ελλάδα. Και μάλιστα με όρους υποχρεωτικής παραλαβής από τα μέλη τους, αφού αυτό προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία περί συνεταιρισμών.

Επιστολή της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προιόντων

Με επείγουσα χτεσινή επιστολή της η ΚΕΟΣΟΕ προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επαναφέρει πιεστικά το θέμα της Άτοκης δανειοδότησης. Το θέμα το έχει θέσει υπ’ όψιν των υπουργών επανειλημμένα από τον Απρίλιο 2020 .

Η ένταση της έγκρισης χορήγησης Άτοκης δανειοδότησης, συναρτάται και από το ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρά την επιτυχή ενεργοποίηση του μέτρου της Απόσταξης κρίσης, πληθαίνουν οι ενδείξεις και οι πληροφορίες, βάσει των οποίων διαφαίνεται βάσιμα, ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν θα προβεί σε απορρόφηση σταφυλιών κατά την επικείμενη φετινή συγκομιδή.

Η φετινή κατάσταση

Οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί που είναι επιχειρήσεις των οποίων ο κύκλος εργασιών κατέρρευσε εξαιτίας της πανδημίας σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 90% στερούνται των κεφαλαίων κίνησης, προκειμένου να παραλάβουν την σταφυλική παραγωγή, όπως επιτάσσει το θεσμικό τους πλαίσιο.

Φέτος για προφανείς επίσης λόγους, θα πρέπει ο κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός να εμποδίσει αποτελεσματικά την είσοδο σταφυλιών στον αμπελοοινικό τομέα, που απαγορεύεται να οινοποιηθούν, γεγονός που θα εντείνει περαιτέρω την από πολλούς επιδιωκόμενη πτώση των τιμών σταφυλιών οινοποιίας. 

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Η ΚΕΟΣΟΕ ζητά άτοκη δανειοδότηση στον αμπελοοινικό τομέα.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!