fmc altacor 728x90

Κίνητρα στους παραγωγούς για αύξηση της παραγωγής και σύνδεσή της με την εμπορία και τη μεταποίηση, βασικοί στόχοι της πολιτικής της Κυβέρνησης όπως τους σκιαγράφησε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας.

Ευκαιρία για κατοχύρωση ως ΠΓΕ του ελληνικού μεταξιού

Την βούληση της Κυβέρνησης για την προώθηση δέσμης ουσιαστικών μέτρων με σκοπό την ανάκαμψη της ελληνικής σηροτροφίας και μεταξουργίας και τη σύνδεσή της με την εμπορία και τη μεταποίηση, επαναβεβαίωσε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κα. Φωτεινή Αραμπατζή, στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για τη σηροτροφία – μεταξουργία που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της.

Η κα. Αραμπατζή εμφανίστηκε υπέρμαχη:

  • της διερεύνησης της δυνατότητας, των ευκαιριών και των απαιτήσεων για κατοχύρωση του ελληνικού μεταξιού (κατηγορία ζωικής προέλευσης) ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης, λόγω και της ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτιστικής  του  ταυτότητας,
  • της κινητροδότησης των παραγωγών για την αύξηση της παραγωγής, τη στροφή σε καλλιέργειες μορεώνων (μουριές) και την παράδοση των κουκουλιών σε επιχειρήσεις μεταποίησης
  • και της οργάνωσης των παραγωγών σε συλλογικό σχήμα (Ο.Π., Συνεταιρισμός), που όπως την διαβεβαίωσαν είναι επί θύραις.

Παράλληλα, εξέφρασε την υποστήριξή της στην ίδρυση αναπινηστηρίου, που δεν λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα για την επεξεργασία των κουκουλιών σε νήμα σε συνέχεια σχετικής αναληφθείσας επενδυτικής πρωτοβουλίας.

Silkworm mulberry tree zetarra marugatze arbolean2

ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανασυγκρότησης της ΕΕ

«Είναι ιστορική η ευκαιρία για το ελληνικό μετάξι. Υπάρχει έμπρακτο ενδιαφέρον από τη μεταποιητική βιομηχανία και βιοτεχνία σε μια εποχή που εμφανίζονται νέες και νέοι σχεδιαστές με δυναμική παρουσία στην ελληνική και την διεθνή αγορά. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εφαρμόζει υποστηρικτικές πολιτικές προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, θέτοντας τη σύνδεση μεταποίησης – παραγωγής πολύ ψηλά στην ατζέντα της», τόνισε η κ. Αραμπατζή.

«Βούληση της Κυβέρνησης είναι να δώσει προτεραιότητα στη σηροτροφία και μεταξουργία ως κλάδου υψηλής προστιθέμενης αξίας με πολύ μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον», διαβεβαίωσε η Υφυπουργός. Εν συνεχεία ζήτησε από τα μέλη της Ομάδας Εργασίας να προχωρήσουν γρήγορα στην υποβολή προτάσεων. Θα πρέπει να αξιοποιηθεί το θετικό μομέντουμ των σημαντικών πόρων από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα έχει στη διάθεσή της η χώρα μας τα επόμενα χρόνια (Ταμείο Ανασυγκρότησης της ΕΕ, ΕΣΠΑ).

Την Ομάδα Εργασίας αποτελούν:

ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συστημάτων Εκτροφής Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ανάργυρος Παπαγεωργίου, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας & Λοιπών Ζωικών Οργανισμών, της Διεύθυνσης Συστημάτων Εκτροφής Ζώων, κ. Μάριος Τζιτζινάκης, η Υπάλληλος του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού, με βαθμό Α ́, της  Δ/νσης Ζωοτροφών & Βοσκήσιμων Γαιών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 κ. Αικατερίνη Αντιπάτη, η Υπάλληλος του Κλάδου ΠΕ4 Γεωλόγων, με βαθμό Α, ́ της Δ/νσης Διοικητικής Οργάνωσης & Εποπτείας Νομικών Προσώπων, κ. Αιμιλία Δρούγα, ο Καθηγητής Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Σηροτροφίας-Μελισσοκομίας του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γεώργιος Παπαδούλης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ζωολογίας, του Τομέα Ζωολογίας & Θαλάσσιας Βιολογίας του Τμήματος Βιολογίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κΝτέντος Σκαρλάτος, ο Γεωπόνος -Υπάλληλος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου 

κ. Δημήτριος Ράπτης, ο Βιοτέχνης & Παραγωγός Μεταξωτών Προϊόντων, κΚωνσταντίνος Μουχταρίδης και ο  Σχεδιαστής, Κλωστοϋφαντουργός & Βιοτέχνης, κ. Γεώργιος Τσιακίρης.

arampatzishrotrofia01
1η συνεδρίαση Ομάδας Εργασίας
http://agropublic.gr
Contributor
Σας αρέσουν τα άρθρα του AgroPublic; Ακολουθήστε στα κοινωνικά δίκτυα!
fmc altacor 728x90
Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Ανοίγει ο δρόμος του ελληνικού μεταξιού

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Επισύναψη εικόνων - Υποστηρίζονται μόνο PNG, JPG, JPEG και GIF.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βρείτε μας στο FB:

Εγγραφείτε στο NEWSLETTER:

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!