Το θέμα της καταστροφής των ελαιοκαλλιεργειών σε σημαντικό βαθμό από τον πρωτοφανή καύσωνα του Μαΐου σε Λακωνία και Μεσσηνία κυρίως, καθώς και το ζήτημα της αποζημίωσης που πρέπει να δοθεί για αυτό στους αγρότες από τον ΕΛΓΑ, ετέθη σε Κοινοβουλευτική ερώτηση από τη Σοφία Σακοράφα, Βουλευτή του ΜέΡΑ25 και Αντιπροέδρου της Βουλής.

Επίσης, ζητήθηκε με άλλη Κοινοβουλευτική ερώτησή της η σημαντική αύξηση του ποσού που διατίθεται από τον Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις Δακοκτονίες, ώστε να υπάρξει ουσιαστική και αποτελεσματική προστασία των καλλιεργειών ανά την Ελλάδα.

Ως ΜέΡΑ25 Λακωνίας χαιρετίζουμε τις πρωτοβουλίες αυτές κι ευχαριστούμε πολύ τη Σοφία Σακοράφα για την καίρια παρέμβασή της.

Ακολουθούν αναλυτικά και οι 2 υποβληθείσες από τη Σοφία Σακοράφα ερωτήσεις στη Βουλή των Ελλήνων :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: 1) Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μαυρουδή Βορίδη,

2) Υπουργό Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο

Θέμα: Ανάγκη Πραγματικής Υλοποίησης Προγράμματος Δακοκτονίας..

……….………………………………………………………………….………………………………………..

Όπως είναι γνωστό, η ελαιοπαραγωγή της Πελοποννήσου καταστράφηκε από τη δακοπροσβολή και τις μυκητολογικές ασθένειες το 2016 και το 2018, ενώ της Κρήτης το 2019.

Η πρόσφατη κατανομή της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών, που προσδιορίστηκε στο περυσινό ύψος των 4.285.000 ευρώ, είναι εντελώς ανεπαρκής, ακόμα και για την υλοποίηση των στοιχειωδώς αναγκαίων τεσσάρων (4) ψεκασμών σε όλες τις Π.Ε.

Εξάλλου, σε αυτές τις συνθήκες, δεν είναι εφικτή η έγκαιρη σύναψη των αντιστοίχων συμβάσεων έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στον αναγκαίο χρόνο, μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη..

Πρόσθετη κρίσιμη παράμετρος είναι και η μείωση των γεωπόνων δακοκτονίας (κατά ποσοστό σχεδόν 50% σε σχέση με το 2010), όπως και ο περιορισμός του αριθμού των παγίδων (επίσης 50% σε σχέση με το 2010).

Με βάση τα υπαρκτά σήμερα δεδομένα, δεν είναι υλοποιήσιμη η εφαρμογή πλήρους προγράμματος δακοκτονίας, σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης, που επιβάλλουν εφαρμογή 5 ή 6 ψεκασμών.

Για την πραγματική – και όχι προσχηματική – αντιμετώπιση του ζητήματος απαιτούνται τουλάχιστον :

α) Αύξηση της χρηματοδότησης από το ανεπαρκές ύψος του 2019 σε ποσό τουλάχιστον 5.500.000 ευρώ, για την υλοποίηση (έστω) 4 ψεκασμών σε όλες τις Π.Ε. αλλά και την κάλυψη των λειτουργιών του προγράμματος.

β) Ο διπλασιασμός των γεωπόνων δακοκτονίας, με άμεση εκκίνηση και επίσπευση της διαδικασίας των αναγκαίων προσλήψεων, για να καλυφθεί η στελέχωση του 2010 και να γίνεται επαρκής έλεγχος και σωστή εκτέλεση του προγράμματος.

γ) Η εξασφάλιση της δυνατότητας των γεωπόνων για πραγματική εκτέλεση του έργου τους και με τις αναγκαίες μετακινήσεις για υλοποίηση των αναγκαίων ελέγχων.

δ) Να ανανεωθεί / αναβιώσει η ισχύς του άρθρο 44 του Ν. 4325/2015 και για το τρέχον έτος και για τα επόμενα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η εκτέλεση προσυμβατικών εργασιών. Είναι κρίσιμο, όταν οι διαγωνισμοί για το πρόγραμμα δακοκτονίας δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Ιουνίου (ημερομηνία έναρξης της δακοκτονίας), η Οικονομική Επιτροπή της οικείας Περιφέρειας, να μπορεί, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, να αναθέτει την εκτέλεση του έργου στους προσωρινούς μειοδότες, μέχρι την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την υπογραφή των οικείων συμβάσεων. Το αντίστοιχο κόστος, για το διάστημα μέχρι τη σύναψη της οικείας σύμβασης, μπορεί να εκκαθαριστεί και να καταβληθεί νόμιμα, υπό την προϋπόθεση ότι ο αρμόδιος Περιφερειάρχης βεβαιώσει την εκτέλεση της υπηρεσίας και εφόσον το ύψος της αντίστοιχης δαπάνης είναι σύμφωνο με τους όρους και το περιεχόμενο της οικείας σύμβασης.

Επειδή η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να αντιμετωπίσει άμεσα και ουσιαστικά το πρόβλημα.

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση, ώστε :

  1. Να εξασφαλιστεί συμπλήρωση της χρηματοδότησης του προγράμματος δακοκτονίας, ύψους 1.200.000 ευρώ , για την υλοποίηση (έστω) 4 ψεκασμών σε όλες τις Π.Ε. αλλά και την κάλυψη όλων των λειτουργιών του προγράμματος.
  2. Να επαναφερθεί άμεσα η αναγκαία εφαρμογή της διάταξης το άρθρου 44 του Ν. 43252015, για την εκτέλεση των αναγκαίων εργασιών και πριν την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Και
  3. Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος αριθμός γεωπόνων δακοκτονίας για τον επαρκή έλεγχο και την πλήρη εκτέλεση του προγράμματος.

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Σοφία Σακοράφα

AgroPublic | mera25 lakonia 1

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Αποζημίωση Ελαιοπαραγωγών και Δακοκτονία – Σοφία Σακοράφα.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!