Στη Βουλή οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή των Φιλιατρών

Κοινοβουλευτική αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, με την επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, στην οποία επισημαίνονται:

  • Οι ζημιές που προκάλεσε ο πρόσφατος καύσωνας στην ελαιοπαραγωγή
  • Οι επιπτώσεις στην παραγωγή ντομάτας θερμοκηπίου εξ αιτίας της προσβολής από τον ιό καστανής ρυτίδωσης (TOBRV)

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών, τη φετινή χρονιά οι ελαιοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, τόσο με τις μειωμένες βροχοπτώσεις, αλλά κυρίως με τον πρώιμο καύσωνα του Μαΐου, με αποτέλεσμα τα ελαιόδεντρα τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας να πάθουν σοβαρή ζημιά στην καρπόδεση.

Παράλληλα στην καλλιέργεια της ντομάτας, σε πολλά θερμοκήπια της περιοχής, έχει εμφανιστεί και προσβάλλει τα φυτά ο ιός της καστανής ρυτίδωσης (TOBRV), με αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλης ζημιάς στο εισόδημα των παραγωγών. Για το συγκεκριμένο θέμα ο Α.Σ. Φιλιατρών επισημαίνει ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν το κόστος παραγωγής στα θερμοκήπια, το οποίο είναι πολύ μεγάλο και η ζημιά που θα υποστούν οι παραγωγοί θα είναι μακροπρόθεσμη και μακροχρόνια, με αποτέλεσμα την αδυναμία εξόφλησης των προμηθευτών, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει ακόμη και σε κίνδυνο απώλειας της ιδιοκτησίας τους.

Ο Αλέξης Χαρίτσης στο πλαίσιο της Αναφοράς του ζητά ενημέρωση από τον ΥΠΑΑΤ για τις ενέργειες που πρόκειται να προβεί,

α) Για την άμεση μετάβαση κλιμακίου του ΕΛΓΑ προκειμένου να εκτιμήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν και,

β) για τις αποζημιώσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει για την ενίσχυση των πληττόμενων παραγωγών.

AgroPublic

Αγροτικά Νέα της Πελοποννήσου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Translate :