Επιδότηση 80% εως 100% για αντιχαλαζικά δίχτυα από τον ΕΛΓΑ.

Τι είπε για ελλείψεις γεωπόνων, περσινές αποζημιώσεις, «πάγωμα» του κανονισμού, επιδότηση για αντιχαλαζικά δίχτυα, ιδιωτική ασφάλιση και τάμπετ στο χωράφι

Την Βέροια επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος  στο πλαίσιο της περιοδείας του σε νομούς της Μακεδονίας, συνοδευόμενος από την γενική διευθύντρια και τον διευθυντή Ασφαλίσεων του Οργανισμού. Στις πρωινές συναντήσεις του με συνεταιριστικούς εκπροσώπους στην ΑΛΜΜΕ, συζήτησαν για την ικανοποιητική εξέλιξη της παραγωγής και της εμπορικής δραστηριότητας, ενώ στα Γραφεία του ΕΛΓΑ ενημερώθηκε από την διευθύντρια κα Παππά και  υπηρεσιακούς παράγοντες, για τη λειτουργία του υποκαταστήματος και τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Ο κ. Λυκουρέντζος συναντήθηκε επίσης με τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαιτζίδη ο οποίος του έθεσε το θέμα των αποζημιώσεων ζητώντας ταχύτερη ανταπόκριση του Οργανισμού σε εκτιμήσεις και αποζημιώσεις, κάτι που συζητήθηκε και με τον δήμαρχο Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη στη συνάντηση που είχαν στο δημαρχείο, ο οποίος ζήτησε από τον Πρόεδρο, την πληρωμή του 35% των περσινών αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες.

30 προσλήψεις στο ΕΛΓΑ της Βέροιας

Το απόγευμα ο κ. Λυκουρέντζος έδωσε συνέντευξη Τύπου στο «Αιγές» ανακεφαλαιώνοντας τα συμπεράσματα των επαφών του και τα ζητήματα που απασχολούν τους τοπικούς παραγωγούς σε σχέση με τον ΕΛΓΑ, ο οποίος συνεχίζει το  εκτιμητικό του έργο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, πέρυσι έγιναν 24.000 εκτιμήσεις και οι ενστάσεις  ήταν μόνο 1000, ενώ  οι φετινές ζημιές προς το παρόν, εκτιμώνται ως  μικρότερης βαρύτητας από τις περσινές. Ανέφερε επίσης ότι  η Διοίκηση προσέλαβε 30 έκτακτους γεωπόνους για τον ΕΛΓΑ Ημαθίας, από τους οποίους οι 15 ήδη παρουσιάστηκαν και αναλαμβάνουν υπηρεσία και οι άλλοι 15 θα αναλάβουν εντός της εβδομάδας, ώστε ο Οργανισμός να είναι σε απόλυτη ετοιμότητα.

Προς το τέλος του καλοκαιριού το περσινό υπόλοιπο των αποζημιώσεων

Όσον αφορά στο υπόλοιπο 35% των περσινών αποζημιώσεων, όπως είπε, θα ξεκαθαρίσει προς το τέλος του καλοκαιριού λόγω των στενών οικονομικών του Οργανισμού, αποκλείοντας την περίπτωση να δοθούν χρήματα μέχρι το τέλος Ιουνίου ή τον Ιούλιο, από τα 68 εκατ. ευρώ που χρωστάει ο ΕΛΓΑ στους αγρότες.

«Παγώνει» ο Κανονισμός

Ο κ. Λυκουρέντζος ενημέρωσε και για το πάγιο αίτημα των αγροτών με την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, στον οποίο ζητείται να προστεθούν νέοι κίνδυνοι ζημιών στις καλλιέργειες, όμως, όπως ξεκαθάρισε, κάτω από τις παρούσες συνθήκες είναι αδύνατη η όποια  αλλαγή κι η οποιαδήποτε διαδικασία. Πράγμα που σημαίνει ότι το αίτημα για αλλαγή του Κανονισμού παγώνει, για οικονομικούς λόγους, εξηγώντας ότι ο ΕΛΓΑ πληρώνει το τρέχον έτος, ενώ εισπράττει την ειδική ασφαλιστική εισφορά ένα έτος  αργότερα.

Για παράδειγμα, φέτος δόθηκε παράταση για την εισφορά του 2019, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2020 και ενώ ακόμα δεν έχει εισπράξει το όλον των εισφορών, πληρώνει οφειλές, αποζημιώσεις, λειτουργικά κλπ.  Για τον λόγο αυτό προκύπτει και η αδυναμία πληρωμής του  υπόλοιπου  35% των αποζημιώσεων. Μάλιστα, μιλώντας το μεσημέρι στην εκπομπή «λαικά και αιρετικά» του  ΑΚΟΥ 996, ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε χαρακτηριστικά ότι « αλλαγή του κανονισμού, χωρίς εξασφάλιση πόρων σημαίνει ακάλυπτες επιταγές… Και με ΝΔ και Λυκουρέντζο πρόεδρο, ακάλυπτες επιταγές ο ΕΛΓΑ δεν θα μοιράσει ποτέ».

untitled 4 608
Ιδιωτική ασφάλιση

Για το θέμα της ιδιωτικής ασφάλισης των αγροτών,  υπογράμμισε με έμφαση ότι ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ δεν νοείται,  λέγοντας ότι δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από οποιονδήποτε ιδιωτικό φορέα που διαθέτει ασφαλιστικά προϊόντα για τους αγρότες, παρότι θα ήταν καλοδεχούμενη. «Το κόστος είναι αποτρεπτικό και δύσκολα κάποιος θα μπορούσε  να ανταγωνιστεί τον ΕΛΓΑ που έχει μια από τις χαμηλότερες εισφορές στην Ευρώπη. Τέτοιες προτάσεις επιζητούν αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς» εκτίμησε, επισημαίνοντας  πως δεν υπάρχει περίπτωση να καταργηθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της ασφάλισης.

Με το τάμπλετ στο χωράφι

Σους στόχους του προέδρου  και του ΕΛΓΑ, είναι  να οδηγηθεί  ο Οργανισμός στην ψηφιακή εποχή, «να φέρουμε το τάμπλετ στο χωράφι, όπου θα γίνονται οι εκτιμήσεις και θα καταχωρείται επι τόπου το ποσοστό της ζημιάς και η κοστολόγησή της, στο πλαίσιο του νέου  πληροφοριακού συστήματος  στον ΕΛΓΑ» όπως είπε ο κ. Λυκουρέντζος, ο οποίος στην συνένεντευξή του στο ΑΚΟΥ 996 έδωσε την είδηση, ότι χθες συντάχθηκε  το τεχνικό δελτίο για την ένταξη του έργου του στο τρέχον ΕΣΠΑ, κι όχι στο μελλοντικό. «Είναι μια συνεργασία με τον κ. Πιερρακάκη που απέδωσε και τον ευχαριστώ δημοσίως, την ξεκίνησα 10 ημέρες μετά που ανέλαβα τον Οργανισμό και σήμερα με ενημέρωσαν ότι προχωράμε και θα ενταχθεί το έργο. Έτσι ο κάθε αγρότης θα έχει στα χέρια του το ατομικό του ασφαλιστικό συμβόλαιο και θα ξέρει τι έχει ασφαλίσει, για πόσο χρόνο, πόσα χρήματα  και όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει…» πρόσθεσε.

Παράλληλα, στο «Αιγές» μίλησε και για την απώτερη φιλοδοξία του ΕΛΓΑ, την δημιουργία ενός χρηματιστηρίου ποιότητας ελληνικών προϊόντων, όπου οι παραγωγοί θα αναδεικνύουν τα προιόντα τους και μέσα από αυτά και την μεσογειακή διατροφή.  

Χαλαζική προστασία

Τέλος, ο κ. Λυκουρέντζος , στον ΑΚΟΥ 996 ρωτήθηκε και για το πρόγραμμα της χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα,  το οποίο υλοποιείται τα τελευταία χρόνια «με καλά αποτελέσματα για την προστασία της παραγωγής από την χαλαζόπτωση», όπως είπε, ενώ   σχετικά με την επιδότηση, τόνισε ότι οι αγρότες στη δεύτερη προκήρυξη θα επιδοτηθούν στο 80%  του προγράμματος για δίχτυα, από την Ε.Ε. και η προκήρυξη θα βγει εντός των ημερών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο,  η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων αργοτών δεν ήταν μεγάλη και έτσι  περίσσεψαν  6 εκατ. ευρώ,  που σημαίνει ότι θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο οι αγρότες  που βιώνουν τις τραγικές συνέπειες των καταστροφών, να εμπιστευθούν την χαλαζική προστασία και να χρηματοδοτηθούν σε ποσοστό 80%.  «Εάν μάλιστα συγκροτήσουν ομάδα παραγωγών από δυο άτομα και πάνω, επιδοτούνται στο 100%»πρόσθεσε.

Στο περιθώριο της επίσκεψής του, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, παρουσία και του κ. Γιαννακάκη, συναντήθηκε μεταξύ άλλων, με εκπροσώπους αγροτών και με τον πρόεδρο των Κτηνοτρόφων.

Σοφία Γκαγκούση, https://www.laosnews.gr/home

AgroPublic

Αγροτικά Νέα της Πελοποννήσου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.