Με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης επισημαίνει τη μεγάλη απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς μανταρινιών ποικιλίας ΄΄Κλημεντίνη” εξαιτίας των πρόσφατων ισχυρών βροχοπτώσεων και των συνακόλουθων ζημιογόνων παραγόντων και ζητάει τη μέριμνα του Υπουργείου για την ενίσχυση των παραγωγών.

Ειδικότερα, οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν κατά το διάστημα 10 έως 20 Δεκεμβρίου 2020 στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μονεμβασίας είχαν ως αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή της παραγωγής στα μανταρίνια «Κλημεντίνη», διότι λόγω της υπερβολικής συγκέντρωσης υγρασίας προέκυψε δημιουργία υδαρούς κηλίδας και ανάπτυξη παθογόνων μυκήτων, κυρίως του γένους Penicillium.

Κατόπιν των παραπάνω, οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται και να μην υπάρχει καμία δυνατότητα διάθεσης του προϊόντος, ειδικά με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν κατά τη φετινή περίοδο και τις δυσκολίες λόγω covid-19.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

”Κ. Υπουργέ,

Οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν κατά το διάστημα 10-20 Δεκεμβρίου 2020 στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μονεμβασίας είχαν ως αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή της παραγωγής στα μανταρίνια ποικιλίας ΄΄Κλημεντίνη’’, διότι λόγω της υπερβολικής συγκέντρωσης υγρασίας προέκυψε δημιουργία υδαρούς κηλίδας και ανάπτυξη παθογόνων μυκήτων κυρίως του γένους Penicillium.

Δυστυχώς η υδαρής κηλίδα ή αλλιώς η ‘’μονίλια’’ όπως λέγεται από τους παραγωγούς δεν οφείλεται σε κάποιο οργανισμό (μύκητες, έντομα κλπ.) με αποτέλεσμα να μην υφίσταται ουσιαστικά τρόπος αντιμετώπισης όταν προκύψουν συνθήκες παρατεταμένων βροχοπτώσεων ή/και υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας, όπως συνέβη δηλαδή στην περιοχή κατά το προαναφερθέν διάστημα.

Κατόπιν αυτών, οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται και να μην υπάρχει καμία δυνατότητα διάθεσης του προϊόντος, ειδικά με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν κατά τη φετινή περίοδο και τις δυσκολίες λόγω covid-19.

Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε θερμά όπως μεριμνήσετε και εντάξετε τους παραγωγούς της συγκεκριμένης ποικιλίας μανταρινιών σε πρόγραμμα στρεμματικής ενίσχυσης με ένα ικανοποιητικό ποσό, προκειμένου να καλύψουν την ζημιά από τη χαμένη παραγωγή τους.

Με εκτίμηση,

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΡΙΧΕΙΛΗΣ”

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Δ.Μονεμβασιάς: Ζημιές λόγω βροχής στις Κλημεντίνες

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!