Σε σειρά μέτρων για τη στήριξη των γεωργών, αλλά και την ομαλή λειτουργία της ΚΑΠ, εν μέσω πανδημίας, συμφώνησαν η γερμανική προεδρία, για λογαριασμό των κρατών-μελών, και η Ευρωβουλή.

Τα μέτρα αφορούν τη χορήγηση 8,07 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης στον γεωργικό τομέα, την παράταση για έξι μήνες του καθεστώτος έκτακτης ενίσχυσης στους αγρότες και τις ΜμΕ του τομέα μεταποίησης και την επέκταση για δύο χρόνια των υφιστάμενων κανόνων της ΚΑΠ, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς.

Συγκεκριμένα, η πολιτική συμφωνία που πέτυχε η γερμανική προεδρία με τους ευρωβουλευτές προβλέπει τη διάθεση ενός επιπλέον της ΚΑΠ ποσού, της τάξης των 8,07 δισ. ευρώ, το οποίο θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το 30% του παραπάνω ποσού θα διατεθεί το 2021 και το υπόλοιπο 70% το 2022. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διαθέσουν το 37% του συνολικού ποσού σε δράσεις πράσινης ανάπτυξης και καλής διαβίωσης των ζώων και το 55% σε δράσεις και κοινωνικά μέτρα, και στην ψηφιακή μετάβαση. Τα μέτρα θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της μετάβασης σε πρακτικές όπως η ακρίβεια και η έξυπνη γεωργία, θα βελτιώσουν την πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ΤΠΕ στις αγροτικές περιοχές και θα ενισχύσουν τις τοπικές αγορές.

Το δεύτερο μέτρο είναι η συμφωνία σχετικά με τη συνέχιση της στήριξης των Ευρωπαίων γεωργών στο πλαίσιο του ισχύοντος νομικού πλαισίου έως το τέλος του 2022, οπότε θα αρχίσει να ισχύει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Χάρη στην παράταση θα μπορέσουν να συνεχισθούν χωρίς διακοπή οι πληρωμές στους γεωργούς και λοιπούς δικαιούχους.

Επιπλέον, σε αυτά τα δύο χρόνια, τα κράτη-μέλη θα έχουν το χρόνο να καταρτίσουν τα στρατηγικά τους σχέδια στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας για την ΚΑΠ και να προγραμματίσουν την εφαρμογή τους, μετά την έγκριση από την Επιτροπή.

Η τελική έγκριση του μεταβατικού κανονισμού αναμένεται στα τέλη του 2020, καθώς συνδέεται στενά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), που βρίσκεται επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση.

Η γερμανική προεδρία αποδέχθηκε το αίτημα των ευρωβουλευτών να επιτρέπεται στα κράτη-μέλη να διευκολύνουν τους αγρότες να λάβουν αποζημίωση για σοβαρές μειώσεις εισοδήματος και για απώλειες που προκαλούνται από δυσμενή κλιματικά γεγονότα, εκδηλώσεις ζωικών ή φυτικών ασθενειών ή προσβολές από παράσιτα.

Εγινε δεκτή επίσης η θέση των ευρωβουλευτών για επέκταση της διάρκειας νέων πολυετών σχεδίων αγροτικής ανάπτυξης, που εστιάζονται στη βιολογική γεωργία και στο κλίμα και φιλικά προς το περιβάλλον μέτρα, από τρία σε πέντε χρόνια.

Παράταση

Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην παράταση για έξι μήνες της έκτακτης ενίσχυσης των γεωργών και των ΜμΕ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης, της εμπορίας και της ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων.

Πρόκειται για μέτρα που χρηματοδοτούνται από διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους, στο πλαίσιο της δράσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την απόφαση, που είχε ληφθεί τον περασμένο Ιούνιο, η στήριξη λαμβάνει τη μορφή εφάπαξ ποσού που πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Ιουνίου 2021, βάσει των αιτήσεων παροχής στήριξης που εγκρίνονται από την αρμόδια αρχή έως την 31η Δεκεμβρίου 2020. Οι παραπάνω ημερομηνίας παρατείνονται για έξι μήνες.

Ο κοινοτικός κανονισμός επιτρέπει στα κράτη-μέλη, ως έκτακτο μέτρο, να καταβάλουν έως και 7.000 ευρώ στους γεωργούς και έως 50.000 ευρώ στις ΜμΕ στους προαναφερόμενους τομείς, προκειμένου να ξεπεράσουν τα προβλήματα. Το επίπεδο των πληρωμών μπορεί να διαφοροποιείται ανά κατηγορίες δικαιούχων, σύμφωνα με αντικειμενικά κριτήρια που δεν εισάγουν διακρίσεις

Bρυξέλλες: Νίκος Μπέλλος

https://eleftherostypos.gr/diethni/agrotes-kleidosan-807-dis-epipleon-epidotiseis-pos-prepei-na-diathesoun-ta-posa-ta-krati-meli/
Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Αγρότες: 8,07 δισ. επιπλέον επιδοτήσεις για στήριξη του αγροτικού τομέα

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!