AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | dsc 1769 palaiopoli scaled

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέλαβε πρωτοβουλία για την εγγραφή του στοιχείου «Τοπικές και γηγενείς γεωργικές ποικιλίες: γνώσεις και πρακτικές» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, σε συνεργασία με την Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022 με την Υπουργική Απόφαση ΑΠ: 300792, εγκρίθηκε η εγγραφή του στοιχείου «Τοπικές και γηγενείς γεωργικές ποικιλίες:  γνώσεις και πρακτικές» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, διότι αποτελεί έκφραση της μακραίωνης αλληλεπίδρασης ανθρώπου και φύσης, που οδήγησε στην παραγωγή διατροφικών και άλλων αγαθών, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο τους, τόσο στην επιβίωση των τοπικών πληθυσμών κατά το παρελθόν, όσο και τη σημασία τους για τη συγκρότηση πολιτισμικών πρακτικών γύρω από την παραγωγή και κατανάλωσή τους.

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με την Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού-ΔΗΜΗΤΡΑ ανέλαβε πρωτοβουλία για την εγγραφή του στοιχείου «Τοπικές και γηγενείς γεωργικές ποικιλίες: γνώσεις και πρακτικές». Οι τοπικές και γηγενείς γεωργικές ποικιλίες αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο των κατοίκων του αγροτικού χώρου, αλλά και της μνήμης και της γαστρονομικής εμπειρίας του αστικού χώρου. Είναι αυτές οι ποικιλίες που συν-δημιούργησε ο αγρότης μαζί με τη φύση του κάθε τόπου στο βάθος των αιώνων και συνεισέφερε στη βιοποικιλότητά τους με τις επιλογές του και την εφεύρεση καλλιεργητικών τεχνικών.

Οι τοπικές και γηγενείς γεωργικές ποικιλίες είναι σε πολλά γεωργικά είδη όπως για παράδειγμα τα ρόδια Ερμιόνης, τα φασόλια Πρεσπών, τα σύκα Ταξιάρχη Ευβοίας, το σιτάρι Καπλουτζάς, οι εκλεκτές ελληνικές ποικιλίες αμπέλου, η φακή Εγκλουβής Λευκάδας, οι ελαιοποιήσιμες και επιτραπέζιες ελιές, οι φάβες Φενεού και Σαντορίνης, η κορινθιακή σταφίδα, το κατσούνι Αμοργού είναι τοπικές και γηγενείς ποικιλίες.

Η εγγραφή στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας έγινε με τίτλο: Τοπικές και γηγενείς γεωργικές ποικιλίες: γνώσεις και πρακτικές. Η εγγραφή αυτή είναι ‘καρπός’ επιστημονικής, ερευνητικής εργασίας σε όλη την Ελλάδα και εμπειρίας δεκάδων ετών των δύο φορέων σε συνεργασία με πολλούς φορείς αγροτών αλλά και μεμονωμένους αγρότες και αποτελεί μια σημαντική αναγνώριση της σημαντικής συνεισφοράς του ανθρώπου της υπαίθρου στον γεωργικό πολιτισμό της χώρας μας.

Για την παραπάνω ενέργεια συνέβαλαν τα μέγιστα από την πλευρά του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Βελτίωσης Φυτών & Γεωργικού Πειραματισμού, κ. Πηνελόπη Μπεμπέλη, Καθηγήτρια,  η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Αμπελολογίας κ. Αικατερίνη Μπινιάρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, η κ. Μαριτίνα Σταυρακάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια και η κ. Δέσποινα Μπούζα, μέλος ΕΔΙΠ από το  Εργαστήριο Αμπελολογίας. Επίσης, σημαντική ήταν και η συμβολή της κ. Παρθενόπης Ράλλη, Ερευνήτριας από την Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού-ΔΗΜΗΤΡΑ και του κ. Ροίκου Θανόπουλου, Γεωπόνου, αποσπασμένου από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Από σήμερα οι γνώσεις και πρακτικές για τις τοπικές και γηγενείς γεωργικές ποικιλίες αναγνωρίζονται από ένα σημαντικό θεσμό του ΟΗΕ. Η αναγνώριση αυτή αποτελεί μια νέα αφετηρία στην προσπάθεια διάσωσης των τοπικών και γηγενών ποικιλιών της χώρα μας.

Συνημμένα: 

Αρχείο Δελτίο Τύπου

AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | 9. santorini
AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | kvares soysamioy