AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | olives in hand

Ευχάριστα ΝΕΑ για τους παραδοσιακούς ελαιώνες -Ανακοίνωση ΟΠΕΚΕΠΕ για την έναρξη υποβολής αίτησης ενίσχυσης για την χορήγηση κρατικών ενισχύσεων σε όλη την Επικράτεια

Αυτό ανακοίνωσε ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Λουίς Πλάνα, μιλώντας στην Έκθεση Ελαιών στο Montoro, μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στον κλάδο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά την κατάθεση της στρατηγικού σχεδίου για εφαρμογή της ΚΑΠ, το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας είχε περιλάβει ένα ειδικό τομεακό πρόγραμμα για την πρόσθετη ενίσχυση των παραδοσιακών ελαιώνων της χώρας.

Ωστόσο στην ομιλία του ο κ. Πλάνα είπε πως ένα τομεακό πρόγραμμα για την ενίσχυση των παραδοσιακών ελαιώνων θα ήταν μια υπερβολικά περίπλοκη διαδικασία για τους παραγωγούς. Για αυτό η συνδεδεμένη αποτελεί την «καλύτερη λύση» για την κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών αυτού του είδους καλλιέργειας επειδή εναρμονίζεται με τους νέους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και επιτρέπει την απευθείας χορήγησή της στον ελαιοπαραγωγό.

Ο Ισπανός Υπουργός ανέφερε ότι ο παραδοσιακός ελαιώνας χρειάζεται ειδική στήριξη για την επιβίωσή του, αφού λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών του έχει πολύ υψηλότερο κόστος παραγωγής από τον υπόλοιπο κλάδο. Ο υπουργός επέμεινε ότι η νέα ΚAΠ θα είναι μια «εξαιρετική ευκαιρία» για τον ελαιοκομικό τομέα, με καλύτερη κατανομή των επιδοτήσεων από την ΕΕ.

Τις επιφυλάξεις της στις δηλώσεις του κ. Πλάνα τόνισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ισπανική Ένωση Νέων Αγροτών (Asaja). Όπως τονίζει ο υπουργός υπόσχεται κάτι που δεν τεκμηριώνεται ούτε έχει παρουσιάσει ενώπιον των αγροτικών οργανώσεων. Συγκεκριμένα ο διευθυντής της Asaja – Jaén, Luis Carlos Valero, υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχει πρόσθετος προϋπολογισμός για τις συνδεδεμένες και αναρωτιέται που θα βρει το υπουργείο τα σχετικά κονδύλια.

Παϊσιάδης Σταύρος – agrotipos.gr

© 2015 – 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch