AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | money 3

Σύμφωνα με τον τελευταίο διασταυρωτικό του ΟΠΕΚΕΠΕ δημιουργήθηκε μεγάλο θέμα πανελλαδικά με τον κωδικό λάθους 30150 και εξαιρούνται ιδιόκτητα χωράφια από την δήλωση ΟΣΔΕ του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αναλυτικότερα αυτό συνέβη για τους εξής λόγους:

Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι παραγωγοί δέντρων πρέπει να έχουν στην κατοχή τους την εκμετάλλευση (ιδιόκτητα ή ενοικιαζόμενα) μέχρι 30/05. Πολλοί όμως παραγωγοί και ειδικά αυτοί που κάνανε πρώτη φορά ΟΣΔΕ για να ενταχθούν στο πρόγραμμα των νέων αγροτών σπεύσανε στους συμβολαιογράφους για γονικές παροχές , αλλά λόγω ότι η χρονική περίοδος συνέπεσε με τη νέα νομοθεσία περί αφορολόγητου στις μεταβιβάσεις γονικών παροχών και λόγω της περιόδου covid πολλοί συμβολαιογράφοι (κτηματολόγια, εφορίες) καθυστερήσανε την ημερομηνία μεταβίβασης η οποία ήτανε μέσα στις προθεσμίες του ΟΣΔΕ 30/06 αλλά μετά την 30/05, με αποτέλεσμα τώρα στον διασταυρωτικό με την ΑΑΔΕ αυτά τα αγροτεμάχια να τα εξαιρεί το ΟΣΔΕ με αιτιολογία μη κάτοχοι κατά την 30η Μάϊου.

Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στους εν δυνάμει νέους Αγρότες που θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα 6.1 (3 κύκλος) της προκήρυξης Οκτώβριος 2021.