AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | efka

Με εφαρμοστική εγκύκλιο του ο e-EΦΚΑ ξεκαθαρίζεται ότι “χρόνος ασφάλισης έως τις 31.12.2016 στον πρώην Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης και στον πρώην Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του πρώην ΟΓΑ, για τον οποίο οι ασφαλισμένοι δεν πληρούσαν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 9 του ν. 3050/2002 (Α’ 214), και βάσει της ασκούμενης δραστηριότητας πρόεκυπτε υποχρέωση ασφάλισης στον πρώην ΟΑΕΕ, παραμένει ως χρόνος ασφάλισης στον πρώην ΟΓΑ.

Οι παραπάνω ασφαλισμένοι θεωρείται ότι καλώς ασφαλίζονται στον πρώην ΟΓΑ και μετά την 1.1.2017, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 2 του ν. 4554/2018 (Α’ 130), εφόσον συνεχίζουν να ασκούν την ίδια δραστηριότητα και εξαιρούνται της ασφάλισης του πρώην ΟΑΕΕ.

Τυχόν οφειλές στον πρώην ΟΑΕΕ, βεβαιωμένες ή μη, που έχουν προκύψει για τις ανωτέρω περιπτώσεις ασφαλισμένων, διαγράφονται και δεν αναζητούνται.

Τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί έναντι των ανωτέρω οφειλών πριν από την ισχύ του παρόντος δεν αναζητούνται και προσμετρώνται κατά τον υπολογισμό της σύνταξης ως εισφορές στον πρώην ΟΓΑ.

Ειδικά για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων εξακολουθεί να ισχύει το άρθρο 35 του ν. 4670/2020.

Στο πεδίο εφαρμογής εμπίπτουν:

1. Οι εγγεγραμμένοι έως 31.12.2016 στα Μητρώα Ασφαλισμένων των Κλάδων Πρόσθετης και Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του π. ΟΓΑ, που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά και εισοδηματικά κριτήρια, και οι οποίοι για την ασκούμενη δραστηριότητα υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του π. ΟΑΕΕ, επειδή δεν πληρούν τουλάχιστον ένα από τα κριτήρια, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 9 του ν.3050/02.

2. Οι παραπάνω ασφαλισμένοι και μετά την 1.1.2017, κατά παρέκκλιση του άρθρου 2 του ν. 4554/2018, εφόσον συνεχίζουν να ασκούν την ίδια δραστηριότητα (θεωρείται ότι καλώς ασφαλίζονται στον π. ΟΓΑ και εξαιρούνται της ασφάλισης του π. ΟΑΕΕ).

3. Οι παραπάνω ασφαλισμένοι για τους οποίους εκκρεμούν αιτήσεις συνταξιοδότησης

4. Οι παραπάνω ασφαλισμένοι για τους οποίους εκκρεμούν υποθέσεις αμφισβητήσεων ενώπιον αρμοδίων διοικητικών οργάνων.

Εξαιρούνται οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, για τους οποίους εξακολουθεί να ισχύει το άρθρο 35 του ν. 4670/2020 (Α’ 43).
Επισημάνσεις

– Τυχόν οφειλές στον π. ΟΑΕΕ, βεβαιωμένες ή μη, που έχουν προκύψει για τις ανωτέρω περιπτώσεις ασφαλισμένων, διαγράφονται και δεν αναζητούνται. Η διαγραφή των οφειλών γίνεται με τη διαγραφή του αντίστοιχου χρόνου ασφάλισης στον π. ΟΑΕΕ.

– Τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί έναντι των ανωτέρω οφειλών πριν από την ισχύ των νέων διατάξεων δεν αναζητούνται και προσμετρώνται κατά τον υπολογισμό της σύνταξης ως εισφορές στον π. ΟΓΑ.

– Η νομιμοποίηση του χρόνου ασφάλισης στον π. ΟΓΑ συντρέχει ακόμα και όταν δεν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα.

– Δεν αναζητούνται, πλέον, δικαιολογητικά από τον π. ΟΑΕΕ (π.χ. απαλλακτικές βεβαιώσεις) για την νομιμοποίηση του χρόνου ασφάλισης στον π. ΟΓΑ.

Οι κοινοποιούμενες ρυθμίσεις έχουν εφαρμογή από 24 Απριλίου 2021.

Πηγή:capital