AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | epidotiseis 1

Έκρυθμη η κατάσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς έναν μόλις μήνα πριν την προσδοκώμενη εκκαθάριση στο τσεκ (ενιαία ενίσχυση) του 2021, όλη η διαδικασία φαίνεται να βρίσκεται στον αέρα.

Τα ΚΥΔ βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα καθώς προσπαθούν να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία διορθώσεων στις δηλώσεις ΟΣΔΕ όμως ο όγκος της δουλειάς είναι σχεδόν απροσπέλαστος, ενώ η διόρθωση των ΑΤΑΚ στις δηλώσεις είναι αδύνατη αφού το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ υπολειτουργεί.

Ενδεικτικού του χάους που επικρατεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ότι σε σχετικό ερώτημα που κατέθεσαν τα ΚΥΔ, ο φορέας δεν απάντησε πότε θα είναι η τελευταία ημερομηνία διορθώσεων.

Παράλληλα, θα πρέπει να επισημανθεί ότι από το σύνολο των λαθών που παρουσιάστηκαν κατά την πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης, μόνο 3 κατηγορίες παραπέμφθηκαν προς διεκπεραίωση στα ΚΥΔ και ως εκ τούτου θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι, τουλάχιστον 48.000 αγρότες από τους συνολικά 68.000, θα παραμείνουν με προβλήματα πληρωμής.

Την ίδια ώρα προχωρά η διαδικασία ανάκτησης των αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντων ποσών και των οφειλών από διοικητικές κυρώσεις που προέκυψαν κατόπιν των διοικητικών, επιτόπιων και διασταυρωτικών μηχανογραφικών ελέγχων για το ημερολογιακό έτος αιτήσεων 2020 από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Για την έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών, αναρτήθηκαν οι έγγραφες προσκλήσεις-ειδοποιήσεις διαπίστωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και οφειλών διοικητικών κυρώσεων στην ηλεκτρονική εφαρμογή Καρτέλα του Αγρότη για τους γεωργούς που εμπίπτουν στην εν λόγω κατηγορία, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι πληροφορίες θέλει το πρόβλημα να αφορά πάνω από 20.000 παραγωγούς και τα ποσά θα κρατηθούν από την εξόφληση του Δεκεμβρίου.

Κερασάκι στην τούρτα των προβλημάτων είναι η ρήξη που έχει επέλθει, μεταξύ του Τεχνικού Συμβούλου και της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ και ενδεικτικό του γεγονός αυτού, αποτελεί η επιστολή που απέστειλε ο διευθύνων σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ κ. Δημήτρης Καπνιάς προς τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Δ. Μελά, και τους αντιπροέδρους κ.κ. Τζαβέλλα, Βαλμά, κοινοποιώντας τη στα ΚΥΔ όλης της χώρας, στην οποία, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται ότι: «Σε τεχνικό επίπεδο, ο συντονισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον Φορέα Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης των ΚΥΔ είναι πρακτικά ανύπαρκτος, παρά τις διαδοχικές οχλήσεις μας. Ελάχιστες απαντήσεις σε ερωτήματά μας έχουμε πάρει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ καμία απάντηση δεν λάβαμε στο αίτημά μας για τη διενέργεια τεχνικής συνάντησης (3/11/2021), ώστε να ενημερωθούμε και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα ΚΥΔ με έγκυρες απαντήσεις».

Με βάση το παραπάνω, το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει καταρρεύσει ολικά και υπάρχει αδυναμία επαρκούς λειτουργίας, η οποία αποβαίνει εις βάρος των παραγωγών.

Δυσοίωνο πλην όμως αναπόφευκτο επιμύθιο είναι ότι δεκάδες χιλιάδες αγρότες θα μείνουν εκτός πληρωμών και να πηγαίνουν για τον Φεβρουάριο μήνα, με ΟΠΕΚΕΠΕ να διεκδικεί με αξιώσεις το ρεκόρ των χειρότερων πληρωμών όλων των εποχών!!