AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | agrotes

Στο πόδι οι αγρότες για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οργή προκαλεί στον αγροτικό κόσμο η φετινή καθυστέρηση στην καταβολή των επιδοτήσεων που δικαιούνται οι αγρότες την ώρα που η συγκεκριμένη διαδικασία ολοκληρώνεται περί τα μέσα Δεκεμβρίου, την ώρα που φέτος η κατάσταση για τους παραγωγούς είναι περίπλοκα δυσχερής αφού το παζλ των προβλημάτων συνθέτουν οι επιπτώσεις της πανδημίας, οι ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η ραγδαία αύξηση του παραγωγικού κόστους λόγω της ενεργειακής κρίσης και των γενικότερων πληθωριστικών πιέσεων.

Όπως έγινε γνωστό τελικά την Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ξεκινήσει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (opekepe.gr) η πληρωμή της δεύτερη δόση της βασικής Ενίσχυσης για την εξόφληση των αγροτικών επιδοτήσεων του 2021, ώστε μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων, Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου, να έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο μέρος των παραγωγών.

Πληρωμές με καθυστέρηση και μικρότερα ποσά

Το πρόβλημα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκίνησε με την πίστωση της προκαταβολής των προγραµµάτων, συνολικού ποσού 103 εκατ. ευρώ, που καθυστέρησε κάποιες µέρες λόγω τεχνικών προβληµάτων του µηχανογραφικού συστήµατος και άφησε µε λιγότερα χρήµατα όσους είχαν ζητήµατα µε τον ΑΤΑΚ και τις επιλεξιµότητες και στην προκαταβολή του τσεκ. 

Το θέμα είναι αν τελικά συμβεί κάτι ανάλογο και στην εξόφληση της ενιαίας.

Ανάλογη δυσάρεστη κατάσταση φέρεται να επιφυλάσσει και η εξισωτική, καθώς στις καρτέλες τους αρκετοί παραγωγοί διαπιστώνουν ότι έχουν µεταφερθεί από τα ορεινά στα µειονεκτικά µετά την τελευταία ΚΥΑ για την κατανοµή των βοσκοτόπων που καταργεί την τεχνική λύση. Ως εκ τούτου αρκετοί παραγωγοί θα δουν λιγότερα χρήµατα στο λογαριασµό τους, δεδοµένου ότι για τα ορεινά η εξισωτική δίνει 12,5 ευρώ το στρέµµα και για τις µειονεκτικές περιοχές 8,1 ευρώ το στρέµµα.

Χατζηδούρος: «Θα τα πούμε μετά τις 15/1. Να δούμε ποιος θα μαζέψει τα τρακτέρ από τους δρόμους»

Μιλώντας στο agrocapital.gr ο πρόεδρος φυτικής παραγωγής Θηβών Ηλίας Χατζηδούρος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του αγροτικού κόσμου κι έστειλε ρητό μήνυμα στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ λέγοντας:

Αν δεν μπορούν να ελέγξουν τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν φταίνε οι πληρωμές των επιδοτήσεων των αγροτών να γίνουν παραμονές Χριστουγέννων.

Και ειδικά όταν ξέρουμε ότι πάνω από το 30% των αγροτών έχουν φύγει από την Πειραιώς, συνεπώς αυτοί οι παραγωγοί θα δουν λεφτά στους λογαριασμούς τους την μεθεπόμενη των Χριστουγέννων.

Πώς θα φαίνονταν άραγε στου υπουργούς και τους βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης να έπαιρναν τη μισθοδοσία τους μετά τον Γενάρη;

Θα τα πούμε μετά τις 15/1. Να δούμε ποιος θα μαζέψει τα τρακτέρ από τους δρόμους»

Πηγή: agrocapital.gr