Σειρά ζητημάτων που αφορούν τους δασικούς χάρτες και την αναθεώρησή τους εξέτασε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς κατά την επίσκεψή του στον Δήμο Αν. Μάνης, την περασμένη Παρασκευή 7/5.

Σε σύσκεψη που έλαβε χώρα στο δημαρχείο Γυθείου συμμετείχαν οι βουλευτές Λακωνίας, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των δήμων, καθώς και των επιτροπών αγώνα κάθε περιοχής για τους δασικούς χάρτες. Την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Νίκωνας Τζινιέρης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε συζήτηση σχετικά με τα προβλήματα που δημιούργησε στην περιοχή η εφαρμογή των δασικών χαρτών και αναζητήθηκαν λύσεις προκειμένου να διορθωθούν τα όποια σφάλματα. Ο υφυπουργός χαρακτήρισε την ανάρτηση δασικών χαρτών «έργο εθνικής σημασίας» και μια μεταρρύθμιση που έπρεπε να έχει γίνει στην Ελλάδα εδώ και 50 – 60 χρόνια, αλλά δυστυχώς καθυστέρησε. «Χρειαζόμαστε τους δασικούς χάρτες για να ξέρουμε πού ακριβώς βρίσκεται το δάσος ώστε να το προστατεύσουμε και πού δεν υπάρχει δάσος έτσι ώστε οι πολίτες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους κατά το δοκούν και σύμφωνα με το νόμο», υποστήριξε ο κ. Αμυράς.

«Ήρθαμε να συζητήσουμε τα ιδιαίτερα ζητήματα της Μάνης και ιδιαίτερα της Ανατολικής, όπως για παράδειγμα το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τα δασωμένα χωράφια και τα εκχερσωμένα πρώην δασικά. Όλα είναι ένα κουβάρι που εμείς ως κυβέρνηση αποφασίσαμε να το λύσουμε. Κοιτάμε κατάματα την πραγματικότητα και θέλουμε από τη μία να προστατεύσουμε το δάσος αλλά και από την άλλη να απελευθερώσουμε τις περιουσίες των πολιτών σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο», σημείωσε σε δήλωση του ο υφυπουργός. Όπως παραδέχθηκε, η Μάνη έχει μια ιδιαιτερότητα διότι το ιδιοκτησιακό της καθεστώς έχει δύο συντεταγμένες. «Πρώτον εδώ δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας της γης  υπέρ του δημοσίου, δυστυχώς όμως πολλές φορές η δημόσια διοίκηση έκανε ότι αυτό δεν το καταλάβαινε αναγκάζοντας τους ανθρώπους  να πηγαίνουν στα δικαστήρια. Το δεύτερο είναι ότι στη Μάνη ο λόγος και η τιμή του ανθρώπου είχε βάρος συμβολαίου, οπότε σε πολλές περιπτώσεις απουσιάζουν οι τίτλοι ιδιοκτησίας», είπε ο κ. Αμυράς. Ξεκαθάρισε δε ότι αυτά είναι ζητήματα που θα λυθούν και ευχαρίστησε τον δήμαρχο για «την ουσιαστική και παραγωγική συνάντηση». Κλείνοντας, υποσχέθηκε σύντομα να επισκεφθεί εκ νέου την περιοχή, καθώς όπως είπε είναι φανατικός λάτρης της, οπότε θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί.

Ο δήμαρχος Αν. Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος δήλωσε πως «η Μάνη και η Ελλάδα ζει πρωτόγνωρες στιγμές κι αυτό οφείλεται στον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του που δεν λύνουν τα προβλήματα από το γραφείο αλλά βγαίνουν στην κοινωνία για την αφουγκραστούν». Πρόσθεσε πως «ο υφυπουργός δεν ήρθε σήμερα απλά για να μας ακούσει, αλλά ερχόμενος έχει ήδη λύσει το 50% των προβλημάτων», τόνισε ο δήμαρχος για την επίσκεψη του κ. Αμυρά και δήλωσε σίγουρος πως το πρόγραμμα που έχει δρομολογήσει θα το φέρει εις πέρας επιτυχώς.

Ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Κωνσταντίνος Αραβώσης  εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στη Μάνη, καθώς όπως είπε «κρατά» και από μανιάτικη ρίζα. Σχετικά με το ζήτημα των δασικών χαρτών, που όπως ανέφερε προβληματίζει πολύ κόσμο, δήλωσε πως «ο υπουργός έδωσε απαντήσεις που θα δρομολογηθούν αποτελεσματικά για τους πολίτες το ταχύτερο δυνατό».

Με το πέρας της συνάντησης ο Π. Ανδρεάκος προσέφερε στον Γ. Αμυρά μία πλακέτα που αναπαριστά τους Μανιάτες πολεμιστές του 1821, ένα επετειακό ημερολόγιο που εξέδωσε ο Δήμος στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης κι ένα καλάθι με παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής.

Τα δεδομένα σε συνοπτική μορφή


Ως γενικό συμπέρασμα των πιο πάνω συσκέψεων προκύπτει ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο να ολοκληρωθούν οι Δασικοί Χάρτες μέσα στα νόμιμα πλαίσια, καθώς χωρίς αυτούς είναι αδύνατη και η ολοκλήρωση  του Κτηματολογίου.

Στα επιμέρους στοιχεία που προέκυψαν από τις συγκεκριμένες συσκέψεις  περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

– Μέχρι το τέλος Αυγούστου εκτιμάται ότι θα έχουν λυθεί τα προβλήματα των εκτάσεων που έχουν χαρακτηρισθεί ΑΔ (Αγροί Δασωμένοι), λαμβάνοντας υπόψη ως προς τον χαρακτηρισμό τους και τα ίχνη από την ανθρωπογενή δραστηριότητα (αλώνια, στέρνες, ξερολιθιές, δενδροφυτεύσεις).
– Εξετάζεται η λύση μακροχρόνιας δικαιωματικά χρήσης για τα ΔΑ (Δασικά Αγροτικά).
– Έχει συσταθεί ομάδα εργασίας από επιστήμονες νομικούς, δασικούς και μελετητές, η οποία εργάζεται για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει.
– Αυξάνονται σε 300 οι επιτροπές για τις αντιρρήσεις.
– Λαμβάνονται πλέον υπόψη οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.
– Προσλαμβάνονται 300 μόνιμοι δασολόγοι και άλλοι 700 μέσω ΟΑΕΔ.
– Τα φρύγανα και οι ασπάλαθοι δεν θεωρούνται δασικά.
– Οι περιοχές Natura επανεξετάζονται και θα χωρίζονται σε 4 κατηγορίες.
– Όσον αφορά στα πρόδηλα σφάλματα, οι υπηρεσίες θα κινούν τις διαδικασίες χωρίς την επιβάρυνση των πολιτών.

Προτάσεις Δαβάκη στον υφυπουργό

Στη συνάντηση για τους δασικούς χάρτες, που διεξήχθη στο Γύθειο, συμμετείχε και ο Λάκωνας βουλευτής Θανάσης Δαβάκης, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης  δήλωσε: «Στη συνάντηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά, στο δημαρχείο του Γυθείου, με θέμα τους δασικούς χάρτες, παρουσία και του δημάρχου Ανατολικής Μάνης Πέτρου Ανδρεάκου.

Έθεσα στον υφυπουργό συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων με τους δασικούς χάρτες που ταλαιπωρούν τους Λάκωνες πολίτες εδώ και μερικά χρόνια. Ειδικότερα, οι λύσεις που πρότεινα κινήθηκαν σε τρεις άξονες:
• Να υποβάλλονται ηλεκτρονικά τα αιτήματα για τη νομιμοποίηση των αλλαγών χρήσεων.
• Να δοθεί το δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων για αυτούς που δεν υπέβαλαν το 2017.
• Να υπάρξει ευελιξία στην απόδειξη κυριότητας για τους δασωθέντες αγρούς (Α.Δ)».

Σύμφωνα με τον κ. Δαβάκη, «ο Γ. Αμυράς αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει ή σχεδιάζονται στο επόμενο διάστημα για την επίλυση των πολλών προβλημάτων που έχουν ανακύψει.

Συγκεκριμένα, έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας για την επεξεργασία και τη σύνταξη των κατάλληλων νομοθετικών παρεμβάσεων, οι οποίες θα προωθηθούν στη Βουλή αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.

Επίσης, όσων αφορά την ενίσχυση και τη στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών, αυτή θα προχωρήσει ταχύτατα με τρεις τρόπους: (α) από το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ, (β) με εμπλοκή ιδιωτών (υποστηρικτικά) και (γ) με το διορισμό μέσω προκήρυξης 300 νέων δασολόγων.

Θέλω να ευχαριστήσω τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Αμυρά για την αναλυτική ενημέρωση που μας παρείχε. Θα βρίσκομαι σε συνεργασία μαζί του μέχρι την οριστική λύση των προβλημάτων και την άρση των εμποδίων που ταλαιπωρούν τους Λάκωνες πολίτες», κατέληξε ο Θ. Δαβάκης.

Κρητικός: «Λύνουμε τον γόρδιο δεσμό
των δασικών χαρτών»
«Για μια μεγάλη παρακαταθήκη για την Ελλάδα» κάνει λόγο ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός σχετικά με την τακτοποίηση εκκρεμών ζητημάτων και την οριστική ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Επίσης, όπως αναφέρει ο βουλευτής, «είναι δεδομένο ότι σε αυτήν τη διαδικασία πρέπει Πολιτεία και πολίτες να είναι σύμμαχοι, ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο και πιο δίκαιο αποτέλεσμα».

Ο κ. Κρητικός δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Αμυράς έχει κατανοήσει το βάθος και την έκταση του προβλήματος και τόσο η παρουσία του στο Γύθειο όσο και η διαρκής συνεργασία που είχαμε το προηγούμενο διάστημα αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε στο δρόμο της οριστικής επίλυσης των προβλημάτων. Η νομοθετική ρύθμιση που θα ακολουθήσει θα λύσει οριστικά το ζήτημα με τρόπο δίκαιο και οριζόντιο. Είναι απόφαση της Κυβέρνησης και αίτημα όλων των Ελλήνων πολιτών.»

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον υφυπουργό ο Ν. Κρητικός έχει προτείνει σειρά νομοτεχνικών αλλαγών στη διαδικασία τρεις από τις οποίες επισταμένως συζητήθηκαν και αναφέρθηκαν:

1. Δυνατότητα επαναϋποβολής αντιρρήσεων, ύστερα από τις αλλαγές που προτείνει το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών σχετικά με την πυκνότητα των φρυγάνων και του ασπάλαθου με βάση την οποία χαρακτηρίζεται μία έκταση δασική ή μη. Πολλές εκτάσεις στη Λακωνία θα χαρακτηριστούν πλέον μη δασικές.

2. Για τους δασωμένους αγρούς να βρεθεί εναλλακτικός τρόπος απόδειξης ιδιοκτησίας:
• είτε με συμβόλαια νεότερης χρονολογίας μετά το 2004 μέχρι και την σημερινή εποχή
• είτε με ένορκη δήλωση μαζί με ένα δεύτερο αποδεικτικό ιδιοκτησίας όπως παλαιό Ε9, παλαιό ενοικιαστήριο, βεβαίωση Κοινότητας ή Δήμου με βεβαιωμένη παλαιά ημερομηνία κ.α, μια και η απόδειξη ιδιοκτησίας με ένορκη δήλωση γίνεται αποδεκτή και από το Κτηματολόγιο.

3. Για τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις να τροποποιηθεί ο τρόπος υποβολής του αιτήματος
• Η διαδικασία να γίνεται με ηλεκτρονική εφαρμογή διασυνδεδεμένη με το Κτηματολόγιο ή άλλο Κρατικό Φορέα (με τις απαραίτητες διαπιστεύσεις οι μελετητές, όπως γίνεται με τα αυθαίρετα), να υπάρχει διαλειτουργικότητα του συστήματος έτσι ώστε να αποδεικνύεται από τη βάση δεδομένων του ΟΣΔΕ ότι η περιοχή που χαρακτηρίστηκε ως δασική είναι αγροτικά εκμεταλλεύσιμη.
• Θετικό αποτέλεσμα: Έτσι δε θα μπλοκάρουν οι υπηρεσίες (που έχουν ελάχιστο προσωπικό), και θα βγαίνει με ταχύτητα η ταυτότητα οφειλής και τελικά η απόφαση οριστικής αποπληρωμής. Φυσικά οι δόσεις θα μπορούσαν να συνδεθούν με το ΤΑΧΙS.

Ο κ. Κρητικός εμφανίζεται «σίγουρος ότι μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία Πολιτείας και πολιτών οδηγούμαστε στο σωστό δρόμο της επίλυσης του προβλήματος και έτσι θα πετύχουμε να προστατεύσουμε και τα δάση και τις ιδιοκτησίες των συμπολιτών μας».

Αραχωβίτης: «Κεφαλαιώδης μεταρρύθμιση αλλά με γνώμονα την προστασία περιβάλλοντος και πολιτών»

Συνάντηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά και τον γενικό γραμματέα  Φυσ. Περιβάλλοντος & Υδάτων Κων/νο Αραβώση είχε και ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στ. Αραχωβίτης, με θέμα τους δασικούς χάρτες.

Τα θέματα που έθεσε ο κ. Αραχωβίτης στον υφυπουργό ήταν:
• Το ζήτημα του ιδιαίτερου ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Μάνης.
• Το ζήτημα των δασωμένων αγρών (ΑΔ) αλλά και των εκχερσωμένων αγρών προ και μετά του 1975 (ΔΑ), που είναι και το πλέον δυσεπίλυτο για την περιοχή της Μάνης.
• Το ζήτημα του προσωπικού που κρίνεται απαραίτητο να στελεχώσει τις δασικές υπηρεσίες, προκειμένου να «τρέξει» τη διαδικασία προς όφελος των πολιτών.
• Την υποχρέωση του Δημοσίου να επιτρέψει την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες, εφόσον πρόκειται για νέα ανάρτηση.

Όπως δήλωσε ο κ. Αραχωβίτης, «οι δασικοί χάρτες είναι μία κεφαλαιώδης μεταρρύθμιση για τη χώρα μας που ξεκίνησε το 2017. Είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη χωρίς κυρωμένους δασικούς χάρτες, μολονότι πρόκειται για μία υποχρέωση που προκύπτει από το Σύνταγμα του 1975. Η διαδικασία πρέπει να γίνει προς όφελος τόσο του περιβάλλοντος, όσο και των πολιτών που ζουν και καλλιεργούν πάνω σε αυτά τα χώματα».

Επιπρόσθετα, σημείωσε: «Η πρωτοβουλία του υφυπουργού να βρεθεί στις περιοχές που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της ανάρτησης των δασικών χαρτών και το κάλεσμα σε συζήτηση ήταν χρήσιμη και την χαιρετίζουμε. Εξίσου χρήσιμο είναι να μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και οι φορείς των κατοίκων και οι δημοτικές παρατάξεις», σχολίασε μεταξύ άλλων ο βουλευτής.

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Τα συμπεράσματα της επίσκεψης Αμυρά στη Λακωνία για τους δασικούς χάρτες

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.