Στ.Αραχωβίτης: “Η τιμή στο ελαιόλαδο απέχει πολύ από αυτή που δικαιούται να έχει το Λακωνικό & γενικότερα το ελληνικό ελαιόλαδο.

Γραπτή συνέντευξη παραχώρησε στην Agropublic.gr ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων , βουλευτής στο Ν.Λακωνίας Στ. Αραχωβίτης.

Ο κ. Αραχωβίτης απάντησε αναλυτικά σε μια σειρά από ζητήματα που του θέσαμε και αφορούν τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, την ΝΕΑ ΚΑΠ , το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και ζητήματα που ταλανίζουν την Λακωνία , όπως το ΣΔΙΤ Απορριμμάτων στον Δ.Ευρώτα & οι τιμές του ελαιολάδου.

Αναλυτικά η Συνέντευξη του Σταύρου Αραχωβίτη:
  1. Ποιες είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης;


Σ.Α.: Είχαμε εξ’ αρχής προβεί στη διαπίστωση ότι η λογική του Υπουργείου Αγροτ. Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν μονοσήμαντη και χωρίς κανένα όραμα, σχέδιο ή δεδηλωμένο στόχο, ώστε να αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εξαιρετικά κρίσιμης εποχής που διανύουμε.


Η δική μας λογική αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν και παραμένει στην κατεύθυνση της θωράκισης της εγχώριας παραγωγής απέναντι σε κρίσεις. Οι κρίσεις αυτές μπορεί να είναι Κλιματικές, Οικονομικές ή Υγειονομικές.

Ταυτόχρονα, οι προτάσεις μας εξυπηρετούν τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό και την ενσωμάτωση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης που πολλές άλλες χώρες έχουν αξιοποιήσει δυναμικά στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών, την μείωση του κόστους παραγωγής, την προστασία και αξιοποίηση των φυσικών πόρων.


Όμως, για τον αγροτικό κόσμο, «άνθρακες» αποδείχθηκε και ο «θησαυρός» του Ταμείου Ανάκαμψης αφού, παρά τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης και τις προσδοκίες του αγροτικού κόσμου, μόλις 567 εκατ. ευρώ αποδίδονται σε παραγωγικές δράσεις στον αγροδιατροφικό τομέα, δηλαδή μόνον το 1,8% των πόρων του, [ή 767 εκατ. ευρώ (το 2,5%) αν συμπεριλάβουμε και τα αρδευτικά έργα].

Με τόσο πενιχρούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον αγροδιατροφικό τομέα, είναι αμφίβολη η ανάκαμψη και η επίτευξη στρατηγικών για τη θωράκιση της αγροτικής παραγωγής, στόχων που εμείς είχαμε αναδείξει.

2. Θα σας ζητούσαμε να αναλύσετε την ΝΕΑ ΚΑΠ 2021-2027 από την σκοπιά σας & ποιες οι προτάσεις σας για την αξιοποίησή της;


Σ.Α.: Για μας, το βασικό ζητούμενο της ΚΑΠ ήταν και είναι η δημιουργία επαρκούς εισοδήματος από το χωράφι. Το εισόδημα πρέπει να επιτρέπει στον παραγωγό να ζήσει και να συνεχίσει να παράγει άνετα και με ασφάλεια. Η νέα ΚΑΠ και η στρατηγική της «Από το χωράφι στο πιάτο» με τον φιλοπεριβαλλοντικό προσανατολισμό της, δημιουργούν ευκαιρίες, αλλά κρύβουν και κινδύνους για τους Έλληνες παραγωγούς.

Οι ευκαιρίες χρηματοδότησης και καθετοποίησης της παραγωγής, με φροντίδα για τον καταναλωτή και το περιβάλλον, ταιριάζουν απόλυτα στο μοντέλο της ποιοτικής Ελληνικής παραγωγής.


Από την άλλη πλευρά, οι δεσμεύσεις για στόχους περιβαλλοντικούς μπορεί να αποδειχθούν υπερβολικές, δεδομένου ότι ο αγρότης είναι μάλλον το θύμα, παρά ο θύτης της κλιματικής αλλαγής. Ειδικά στη χώρα μας, λόγω των ιδιαίτερων εδαφοκλιματικών συνθηκών, επικρατούν, συγκριτικά με τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε, εκτατικές και όχι εντατικές μορφές τόσο της γεωργίας όσο και της κτηνοτροφίας, κι αυτό θα πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη στη συζήτηση για τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις των Ελλήνων αγροτών.

Το γεγονός ότι οι κεντρικές αγροτικές και συνεταιριστικές οργανώσεις της Ε.Ε Copa-Cogeca, πολύ πρόσφατα και με αφορμή την αποτυχία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για την ΚΑΠ, τοποθετούνται με τις ίδιες επισημάνσεις που σαν ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ. διατυπώνουμε, είναι για μας μια δικαίωση των προσεγγίσεών μας.


3. Με την πανδημία του Covid-19 αλλά και των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τον τελευταίο καιρό, οι αγρότες επλήγησαν με σημαντικές συνέπειες στο εισόδημά τους. Πολλοί αγροτικοί σύλλογοι & οργανώσεις έκαναν διαμαρτυρίες για περαιτέρω ενισχύσεις – αποζημιώσεις.
– Ποια η άποψή σας ; Θα πρέπει να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ & να υπάρξει περισσότερη κρατική στήριξη προς τους παραγωγούς;


Σ.Α.: Σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη υπήρξε σοβαρή στήριξη στην πρωτογενή παραγωγή. Στις ΗΠΑ, διατέθηκαν τεράστια κεφάλαια στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή προκειμένου να μην καταρρεύσει η αλυσίδα παραγωγής τροφής.

Στην χώρα μας αντίθετα, έγινε μια επιλεκτική, αποσπασματική και κατώτερη των αναγκών στήριξη, χωρίς σχεδιασμό και μόνο ύστερα από πιέσεις και διεκδικήσεις.


Ο ΕΛΓΑ είναι ο Οργανισμός Ασφάλισης της παραγωγής που χρειάζεται να ενισχυθεί, να
εκσυγχρονιστεί και να καταστεί κοινωνικά δίκαιος και αξιόπιστος. Μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το μαξιλάρι των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων, ώστε οι εισφορές των αγροτών να κατευθυνθούν στις αποζημιώσεις, για όλα τα χρόνια από το 2011 μέχρι και σήμερα.


Στην λογική αυτή προχωρήσαμε στην αναλογιστική μελέτη που θα αποτελούσε τη βάση για έναν σύγχρονο ΕΛΓΑ, που θα απαντάει στις πραγματικές σημερινές αλλά και μελλοντικές ανάγκες των αγροτών.

Δυστυχώς όμως, η Κυβέρνηση της ΝΔ με τις έμμονες και ανεδαφικές ιδεοληψίες της, κατανάλωσε πολύτιμο χρόνο μέχρι να διαπιστώσει την ανεπάρκεια των θέσεών της και να αποφασίσει αυτό που εμείς είχαμε δρομολογήσει χωρίς παλινωδίες.

Στις δύσκολες στιγμές, όπως αναδείχθηκαν το 2020 με τον ΙΑΝΟ, όλοι αντιλαμβάνονται και προστρέχουν στον δημόσιο κι αλληλέγγυο ΕΛΓΑ.


4. Ποια η θέση σας για την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) που σχηματίστηκε τους τελευταίους μήνες;

  • Θεωρείτε πως η κίνηση αυτή θα αναζωογονήσει το συνεταιριστικό κίνημα;


Σ.Α.: Η χώρα μας έχει μια πολύ βαθιά ιστορία στο συνεταιριστικό κίνημα. Μια ιστορία πάνω από έναν αιώνα, με αγώνες και κατακτήσεις. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες, με ευθύνη των δυο κομμάτων που κυβέρνησαν, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι συνεταιρισμοί παρήκμασαν και δυσφημίστηκαν.


Ας ελπίσουμε ότι το νέο συνδικαλιστικό όργανο των συνεταιρισμών θα μπορέσει να αναθερμάνει τις σχέσεις εμπιστοσύνης των παραγωγών με το συνεταιριστικό κίνημα. Ταυτόχρονα όμως να έχουμε κατά νου ότι είναι απαραίτητη η αυτοκάθαρση και εξυγίανση του χώρου από τα μέσα. Η οργάνωση οφείλει να βάλει το δάχτυλο επί του τύπου των ήλων, να συγκρουστεί και ν’ αλλάξει παλιές και προβληματικές καταστάσεις.

5. Στην Μονεμβάσια Λακωνίας είχαμε την πρώτη συμμετοχή ιδιώτη σε Συνεταιρισμό. Η Τυροκομική Καρδίτσας επένδυσε στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, συμμετέχοντας στον «Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Μονεμβασιάς» με διακριτικό τίτλο «ΠΑΡΝΩΝ» με έδρα τους Μολάους του νομού Λακωνίας.

  • Ποια η άποψή σας για την συμμετοχή ιδιωτών;

Σ.Α.: Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάντοτε ως ιδεολογικό πρόταγμα την προάσπιση των μικρών και μεσαίων αγροτών. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται η ενδυνάμωση των συνεργατικών σχημάτων.

Οι συνεταιρισμοί της Πετρίνας Λακωνίας και της Ζαγοράς Πηλίου έχουν μια υπερ-εκαντονταετή συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία, χωρίς ποτέ να συμμετέχουν ιδιώτες στην συνεταιριστική τους σύνθεση.

Το μοντέλο της συμμετοχής ιδιωτών, όπως αποδείχτηκε στη σχετική συζήτηση στην Επιτροπή της βουλής, εφαρμόστηκε σε πολλές χώρες τη δεκαετία του ’90 και απέτυχε.


Αντίθετα, ο θεσμός των προαιρετικών μερίδων χωρίς συμμετοχή στο συνεταιριστικό κεφάλαιο, όπου εφαρμόστηκε, έδωσε διέξοδο και ρευστότητα.


Ας ευχηθούμε η περίπτωση του συνεταιρισμού «ΠΑΡΝΩΝ» να είναι η εξαίρεση.


6. Ο Νομός μας στηρίζεται κατά μεγάλο μέρος στην αγροτική παραγωγή. Η Λακωνία είναι από τους πιο παραγωγικούς νομούς στον πρωτογενή τομέα. Πρόσφατα στον ΑΣ. Κροκεών Λακωνίας, το ελαιόλαδο έφτασε την υψηλότερη καταγεγραμμένη τιμή το τελευταίο διάστημα.

  • Παρ όλα αυτά, αντιμετωπίζουμε μια τάση συρρίκνωσης του αγροτικού πληθυσμού με όλο και περισσότερο κόσμο να στρέφεται αλλού για εργασία.
  • Ποιες είναι οι προοπτικές του αγροτικού εισοδήματος στην Λακωνία;


Σ.Α.: Η Λακωνία έχει μια ισχυρή παραγωγή τόσο σε φυτική παραγωγή όσο και σε ζωική, στην μελισσοκομία αλλά και έναν υπολογίσιμο αλιευτικό στόλο, περιλαμβανομένης και της Ελαφονήσου.

Οι προοπτικές είναι εξαιρετικές για δυο λόγους:

Η μεγάλη διαφοροποίηση των προϊόντων που τα καθιστούν μοναδικά, όπως αποδεικνύεται από τα πολλά και ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα μας, και ταυτόχρονα το ισχυρό τουριστικό ρεύμα που, αν συνδεθεί με την πρωτογενή παραγωγή, μπορεί να λειτουργήσει επ’ ωφελεία και των δυο.

Η τιμή στο ελαιόλαδο, τόσο στις Κροκεές όσο και σε άλλους συνεταιρισμούς, είναι ένα θετικό σημάδι στις πολύ χαμηλές τιμές των τελευταίων 2 χρόνων. Απέχει όμως πολύ από τις τιμές που δικαιούται να έχει το λακωνικό και γενικότερα το ελληνικό ελαιόλαδο ώστε να μπορέσει να συγκρατήσει τον πληθυσμό στην παραγωγή.


Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ για την αξιοποίηση και ανάδειξη των ποιοτικών πλεονεκτημάτων των προϊόντων μας που θα ωθήσουν σε ανώτερες τιμές με την ταυτόχρονη μείωση του κόστους παραγωγής, είναι η μόνη προοπτική για την παραγωγή στη Λακωνία.


7. Ποια τα μέτρα που πρέπει να παρθούν προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή του νομού μας;
i. Θα παροτρύνατε τους νέους να ασχοληθούν με τη γη;
ii. Μπορεί ένας μικρο-καλλιεργητής στις σημερινές συνθήκες να επιβιώσει ;

Σ.Α.: Ανεπιφύλακτα ναι. Οι νέοι άνθρωποι είναι φορείς νέων αντιλήψεων και περισσότερο δεκτικοί σε νέες τεχνικές καλλιέργειας, ενσωμάτωση της σύγχρονης τεχνολογίας και πειραματισμούς.

Η Λακωνία έχει τις δυνατότητες και σιγά σιγά εκσυγχρονίζεται και σε υποδομές. Βασική υποδομή που θα αλλάξει τις χρήσεις γης και θα μειώσει το κόστος παραγωγής είναι και το αρδευτικό της Κελεφίνας.


Παράλληλα όμως, ο νέος ζητά και έχει ανάγκη να έχει στην διάθεσή του και μια σειρά από δομές όπως, η πρωτοβάθμια υγεία, σχολεία, υπηρεσίες και κέντρα πολιτισμού, δηλαδή έναν ολοκληρωμένο χώρο για να μπορεί να ζει ισότιμα και χωρίς απομόνωση.

Η ΝΔ δεν έχει σαν κεντρική της πολιτική το να προωθήσει την ανάπτυξη αυτών των δομών, να επεκτείνει το ΕΣΥ και τις ΤΟΜΥ που θεσμοθετήσαμε, τον οικογενειακό γιατρό, τα σχολεία, τον πολιτισμό.

8. Ποια η άποψή σας για την Ρύθμιση Αποστόλου και την ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΟΠ;


Σ.Α.: Το πρωί της 1ης Ιουνίου 2021 συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση Αποστόλου (331/20735/2018 – ΦΕΚ 648Β/26-2-2018) για την ελιά Καλαμών. Την νομιμότητα της απόφασης στήριξε με παράσταση στο ΣτΕ το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και προτείνω να αναμένουμε όλοι την απόφαση του ΣτΕ.


Θέλω όμως για μια ακόμη φορά να δηλώσω με σαφήνεια ότι είναι άλλο το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και άλλο η ποικιλία Καλαμών.

Η εν λόγω απόφαση ενέταξε το 2018 στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών το «Kalamata» ως συνώνυμο της ποικιλίας Καλαμών. Στον διεθνή κατάλογο ποικιλιών είναι εγγεγραμμένες οι δυο ονομασίες ήδη από το 2000!


Αν ανατραπεί η εν λόγω απόφαση οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν θα μπορούν πλέον να εξάγουν Kalamata olives, ενώ οι τρίτες χώρες θα συνεχίσουν να εξάγουν αφού είναι εγγεγραμένο στο διεθνή κατάλογο ποικιλιών το «Kalamata».

Θυμίζω, ότι αφορμή για την απόφαση, ήταν ότι είχαμε φαινόμενα όπου ελληνικές ελιές με την ένδειξη «Kalamata Olives» αφαιρούνταν από τα ράφια σε άλλες χώρες ύστερα από καταγγελίες τρίτων χωρών!

Αν, λοιπόν, αφαιρεθεί από τον εθνικό κατάλογο, θα αφαιρεθεί ταυτόχρονα και από τον διεθνή κατάλογο ή όλη αυτή η συζήτηση γίνεται μόνο για τοπικιστικούς και μικροκομματικούς λόγους;

Θεωρώ απαράδεκτη μια τέτοια προσέγγιση και καλώ όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για ό,τι συμβεί.


9. Στην καρδιά του Δ. Ευρώτα στην Σκάλα Λακωνίας οι κάτοικοι αντιδρούν στο έργο της ΤΕΡΝΑ για ΣΔΙΤ Απορριμμάτων . Θεωρείται το έργο ότι θα επηρεάσει την πρωτογενή παραγωγή της περιοχής; Ποια η θέση σας;


Σ.Α.: Εφόσον οι ειδικοί επιστήμονες θέτουν ερωτήματα και επιφυλάξεις και δεν μπορούν να εγγυηθούν για την ασφαλή λειτουργία του έργου στο μέλλον, να εγγυηθούν δηλαδή ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές που θα ρυπάνουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, μάς καθιστά όλους επιφυλακτικούς.

Η διαχείριση των απορριμμάτων σαφώς και θα πρέπει να γίνει, αλλά με έναν τρόπο που δεν θα υποθηκεύει το παραγωγικό μέλλον της περιοχής.

Χρειάζεται να εξεταστούν όλες οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις και να καταλήξουμε στην πιο ασφαλή, αυτή που δεν θα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ όσα επιχειρεί να λύσει.

Η Συντακτική Ομάδα της Agropublic.gr

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Συνέντευξη: Ο πρ.ΥπΑΑΤ-Στ.Αραχωβίτης στην Agropublic.gr

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άρθρα – Απόψεις

GAIOPTIMA