AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 1024x511 1 1 1024x511 1

“Οι καθυστερήσεις στην αναθεώρηση της γεωργικής πολιτικής δε θα επηρεάσουν τα εισοδήματα των αγροτών.

Οι καθυστερήσεις στην αναθεώρηση της γεωργικής πολιτικής δε θα επηρεάσουν τα εισοδήματα των αγροτών. Τον Δεκέμβριο του 2020, το ΕΚ ενέκρινε πρόταση για να διασφαλίσει μια ομαλή μετάβαση.

Στις 30 Ιουνίου 2020, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο ενέκριναν πρόταση που διασφαλίζει τη διατήρηση βασικών διατάξεων για τους αγρότες έως το 2022.

Οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για τη νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) καθιστούν αναγκαία μια μεταβατική περίοδο ώστε να προστατευθεί το αγροτικό εισόδημα στην ΕΕ και να διασφαλιστεί η γεωργική παραγωγή. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη νέα ΚΓΠ τον Νοέμβριο του 2021. Θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2023. 

Κοινή Γεωργική Πολιτική

Η γεωργική πολιτική της ΕΕ θεσπίστηκε το 1962 και στοχεύει στη βελτίωση της γεωργικής παραγωγικότητας, την προώθηση της αγροτικής ανάπτυξης και την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και κλιματικών προκλήσεων, καθώς και στη διασφάλιση του δίκαιου εισοδήματος των αγροτών.

Οι στόχοι αυτοί επιτυγχάνονται μέσω:

  • Της εισοδηματικής στήριξης μέσω άμεσων πληρωμών για τη διασφάλιση της σταθερότητας του εισοδήματος των αγροτών
  • Της επιβράβευσης της φιλικής προς το περιβάλλον γεωργίας και φροντίδας της υπαίθρου
  • Των μέτρων για την αγορά για την αντιμετώπιση των κρίσεων της αγοράς και την ενίσχυση της χαμηλής ζήτησης
  • Των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης για την αποτελεσματική διαχείριση συγκεκριμένων προκλήσεων στις αγροτικές περιοχές

     

Αυτές οι συχνά ενημερωμένες διατάξεις χρειάζονται χρηματοδότηση από τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ. Οι δαπάνες της ΚΓΠ αντιπροσωπεύουν περίπου το 34,5% του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2020.

Ανακαλύψτε περισσότερα στοιχεία και αριθμούς εδώ.

Η θέση του Κοινοβουλίου

Το Κοινοβούλιο θέλει η νομοθεσία να παρέχει στους αγρότες μεγαλύτερη προβλεψιμότητα, σταθερότητα και οικονομική συνέχεια, ιδίως λόγω της πανδημίας COVID-19, η οποία επηρέασε σημαντικά τον αγροδιατροφικό τομέα. Η αναθεωρημένη ΚΓΠ για το 2023-2027 προσφέρει στήριξη στους νέους μικροκαλλιεργητές και τους αγρότες σε περιόδους κρίσης, και προωθεί πρακτικές φιλικές προς το κλίμα.