AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | melnitsenko

Η ανθρωπότητα θα βρεθεί στα πρόθυρα παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης καθώς οι τιμές των λιπασμάτων εκτοξεύονται τόσο γρήγορα που πολλοί αγρότες δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά, σύμφωνα με τον «βασιλιά» του άνθρακα και των λιπασμάτων της Ρωσίας, Αντρέι Μελνιτσένκο, που μίλησε στο Reuters.

Αρκετοί από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ρωσίας έχουν καλέσει δημόσια για ειρήνη, από τότε που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ανάμεσά τους οι Μιχαήλ Φρίντμαν, Πιότρ Άβεν και Όλεγκ Ντεριπάσκα.

Η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Μελνιτσένκο, πάγωσε κρατικά περιουσιακά στοιχεία και απέκοψε μεγάλο μέρος του ρωσικού εταιρικού τομέα από την παγκόσμια οικονομία, σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τον Πούτιν να αλλάξει πορεία.

Ωστόσο οι πολεμικές συγκρούσεις και η εκατόμβη νεκρών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση εδώ και 19 ημέρες.

«Τα γεγονότα στην Ουκρανία είναι πραγματικά τραγικά. Χρειαζόμαστε επειγόντως ειρήνη», δήλωσε στο Reuters ο 50χρονος Μελνιτσένκο, ο οποίος είναι Ρώσος αλλά γεννήθηκε στη Λευκορωσία και έχει μητέρα Ουκρανή.

O «βασιλιάς» του άνθρακα και των λιπασμάτων της Ρωσίας, Αντρέι Μελνιτσένκο
«Ένα από τα θύματα αυτής της κρίσης θα είναι η γεωργία και τα τρόφιμα», δήλωσε ο ρώσος μεγιστάνας, ο οποίος ίδρυσε την EuroChem, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής νιτρικού αμμωνίου της Ρωσίας – η έδρας της βρίσκεται στο Zug της Ελβετίας- και τη SUEK, τον κορυφαίο παραγωγό άνθρακα της Ρωσίας.

Ο Πούτιν προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οι τιμές των τροφίμων θα μπορούσαν να αυξηθούν παγκοσμίως λόγω της εκτίναξης των τιμών των λιπασμάτων, εάν η Δύση δημιουργούσε προβλήματα στις εξαγωγές λιπασμάτων της Ρωσίας – τα οποία αντιπροσωπεύουν το 13% της παγκόσμιας παραγωγής.

Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παραγωγός ποτάσας, φωσφορικών και αζωτούχων λιπασμάτων, τα οποία αποτελούν κύρια θρεπτικά συστατικά των καλλιεργειών και του εδάφους. Η EuroChem, η οποία παράγει άζωτο, φωσφορικά άλατα και ποτάσα, είναι μία από τις πέντε κορυφαίες εταιρείες λιπασμάτων στον κόσμο.

Ο πόλεμος «έχει ήδη οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών των λιπασμάτων που δεν είναι πλέον προσιτά στους αγρότες», είπε ο Μελνιτσένκο. Πρόσθεσε ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων που είχαν ήδη διαταραχθεί από τον κορωνοϊό, αντιμετωπίζουν σήμερα ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις. «Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρώπη και πιθανές ελλείψεις τροφίμων στις φτωχότερες χώρες του κόσμου», τόνισε ο Μελνιτσένκο.

Το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ρωσίας ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες στους παραγωγούς λιπασμάτων της χώρας να σταματήσουν προσωρινά τις εξαγωγές.