Τα τελευταία χρόνια, από το 1995 που εισήχθη στη χώρα μας, έχουμε έντονη προσβολή από το έντομο φυλλοκνίστης ή σιδηρόδρομος των φύλλων των εσπεριδοειδών, κυρίως στα ακραία-τρυφερά τμήματα και νέα φύλλα των ξινών μας.

Ο φυλλοκνίστης έλαβε το διεθνές όνομά του με βάση την ελληνική γλώσσα, επειδή οι προνύμφες του ενοχλούν κυρίως τα φύλλα ξύνοντάς τα και διανοίγοντας στοές ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα τους. Το είδος Phyllocnistis citrella ανήκει στο γένος Phyllocnistis και αποτελεί ένα λεπιδόπτερο, έντομο αρθρόποδο (Lepidoptera, Insecta, Arthropoda). Το μικρού μήκους σώμα από το τέλειο έντομο μπορεί να φθάσει μόλις και μετά βίας έως τα τρία έως τέσσερα χιλιοστά, ενώ κατά την πλήρη έκπτυξη των δύο ζευγών των πτερύγων του μπορεί να αποκτήσει πλάτος έως περίπου το διπλάσιο από το μήκος του.

Προσβάλλεται η τρυφερή βλάστηση, κυρίως τα φύλλα, αλλά και οι νεαροί βλαστοί και οι πράσινοι καρποί. Τα φύλλα καρουλιάζουν (θυμίζουν προσβολή από μελίγκρες) και συστρέφονται, έχουν αργυρόχρωμη όψη, αποχρωματίζονται και η επιφάνειά τους καλύπτεται από στοές. Αυτό προκαλεί μείωση της φωτοσυνθετικής δραστηριότητάς τους ή ακόμη και την ξήρανσή τους, με συνέπειες στη θρέψη του φυτού και έμμεσα στην παραγωγή. Σε ένα φύλλο μπορούμε να δούμε περισσότερες από μια προνύμφες να τρέφονται. Οι προνύμφες κατά τη διατροφή τους ορύσσουν επίσης στοές σε τρυφερούς βλαστούς και νεαρούς καρπούς. Η ζημιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρή στα νεαρά δενδρύλλια και στα τρυφερά εμβόλια, αφού καταστρέφεται η βλάστηση. Η προσβολή φαίνεται ότι είναι εντονότερη το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Οι μέθοδοι αντιμετώπισης περιλαμβάνουν καλλιεργητικές τεχνικές, βιολογική καταπολέμη­ση και εφαρμογή εντομοκτόνων. Η στρατηγική που έχει υιοθετηθεί στις περισσότερες χώρες συνιστά τη χημική καταπολέμηση για την αντιμετώπιση του εντόμου σε δεν­δροκομεία μέχρι 5-6 ετών, ενώ για τα μεγαλύτερης ηλικίας δένδρα οι καλλιεργητικές μέθοδοι, η χρήση παρασιτοειδών, οι επεμβά­σεις με ορυκτέλαια και χαμηλής τοξικότητας εντομοκτόνα(κυρίως νεονικοτινοειδή). Τα νεονικοτινοειδή είναι χημικά εντομοκτόνα που καταπολεμούν τον φυλλοκνίστη, αλλά σταδιακά απαγορεύονται από την Ε.Ε. επειδή προκαλούν μεγάλες βλάβες στους πληθυσμούς των μελισσών. Η βιολογική αντιμετώπιση του εντόμου είναι εξαιρετικά δύσκολη και κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή ολοκληρωμένης καταπολέμησης.

Ξεκινώντας από τα καλλιεργητικά μέτρα, επιβάλλεται η κοπή των λαίμαργων βλαστών, η λίπανση και άρδευση των δέντρων την άνοιξη μέχρι τον Ιούνιο και στη συνέχεια περιορισμός της αζωτούχας λίπανσης και άρδευσης το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, έτσι ώστε να μην έχουμε έντονη βλάστηση και κατά συνέπεια προσβολή! Με τα χημικά μέτρα, με ψεκασμό της τρυφερής βλάστησης με κατάλληλο εντομοκτόνο, προληπτικά από τέλος Μαίου και με τουλάχιστον 3-4 ψεκασμούς ανά δεκαπενθήμερο.

Άρθρο του Μάνου Ροδανάκη για την εφημερίδα “Σητειακά”

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Ο φυλλοκνίστης των εσπεριδοειδών

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άρθρα – Απόψεις

GAIOPTIMA