AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | map0000

Ο αγροτικός τομέας, ένας από του πιο θεμελιώδεις οικονομικούς κλάδους απειλείται συνεχώς, είτε πρόκειται για τα χτυπήματα της κλιματικής αλλαγής, είτε για τους τριγμούς που προκάλεσε η πανδημική κρίση και βέβαια τους τελευταίους μήνες βρίσκεται αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρει το moneyreview.

Εξετάζοντας κανείς τον δαίδαλο της προέλευσης, της παραγωγής και του δικτύου εξαγωγής τροφίμων, μπορεί να βγάλει ορισμένα συμπεράσματα για το αποτύπωμα που αφήνει η κάθε κρίση στον αγροτικό τομέα.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα από το University of the Potomac της πόλης της Ουάσιγκτον, τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται περισσότερο παγκοσμίως είναι το αγελαδινό γάλα (κορυφαίο προϊόν σε 37 χώρες), το ζαχαροκάλαμο, το καλαμπόκι, το σιτάρι (κορυφαίο προϊόν σε 14 χώρες) και το ρύζι. Οι κορυφαίοι παραγωγοί τροφίμων στον κόσμο είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία και η Ινδία, οι οποίες συγκαταλέγονται παράλληλα και στις 10 κορυφαίες χώρες όσον αφορά τις εξαγωγές.

Όπως διαφαίνεται και από τον παρακάτω χάρτη, διαφορετικές περιοχές του κόσμου παράγουν βέβαια και διαφορετικά τρόφιμα. Λόγω της παγκοσμιοποίησης και του δικτύου εξαγωγών, περίπου τα δύο τρίτα των προϊόντων που θεωρούνται θεμελιώδη στις εθνικές κουζίνες διεθνώς έχουν αρχική προέλευση από κάποια απομακρυσμένη περιοχή. Ενδεικτικά, οι ντομάτες έχουν αρχική προέλευση από τις Άνδεις, ωστόσο οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ντομάτας σήμερα είναι η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία και ο μεγαλύτερος εξαγωγός είναι η Ολλανδία, ενώ αποτελεί βασικό συστατικό της εθνικής κουζίνας σε χώρες κατά μήκος του πλανήτη.

AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | image

Ο αγροτικός κλάδος αποτελεί το 4,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ, με την αξία του να ανέρχεται στα 3,6 τρισ. δολάρια το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,54 τρισ. δολάρια μέσα σε μία εικοσαετία. Οι τρεις περιοχές που ανέπτυξαν περισσότερο την παραγωγή τους σε αυτό το διάστημα είναι η Νότιος Αμερική, η Αφρική και η Ασία. Ενδεικτικά, η παραγωγική δυνατότητα της Ασίας σχεδόν διπλασιάστηκε από 3,3 δισ. τόνους σε 5,1 δισ. τόνους το 2020, ενώ της Νοτίου Αμερικής αναρριχήθηκε από 748 εκατ. τόνους σε 1,4 δισ. τόνους.

Κατά την έρευνα από το University of the Potomac, τα αγροτικά προϊόντα που εξάγονται περισσότερο στον κόσμο είναι το σιτάρι, το ρύζι, η σόγια, το καλαμπόκι, το κριθάρι, το κραμβέλαιο, το φοινικέλαιο, ο ηλιόσπορος και οι μπανάνες.

Επίσης, μεταξύ των 20 προϊόντων που εξάγονται περισσότερο συγκαταλέγεται και βαμβάκι, με την Ελλάδα να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, με 274.000 τόνους ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγικών δυνάμεων στο χοιρινό κρέας (Ισπανία, Γερμανία), στους ηλιόσπορους (Ρουμανία, Ρωσία, Βουλγαρία), στο αγελαδινό γάλα (Γερμανία, Τσεχία Βρετανία) στις ντομάτες (Ολλανδία, Ισπανία), στα μήλα (Ιταλία), στο κριθάρι (Γαλλία, Ουκρανία, Ρωσία).

Ο παγκόσμιος χάρτης της παραγωγής: Από πού έρχονται τα τρόφιμα στο ψυγείο μας;-2
Ο παγκόσμιος χάρτης της παραγωγής: Από πού έρχονται τα τρόφιμα στο ψυγείο μας;-3