“Τι είπε για το κύμα ακρίβειας και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη συγκράτηση των τιμών. Λύση ή ημίμετρο η ανακοίνωση για τους αγρότες;

Διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022 ανακοίνωσε μέσω της χθεσινής του συνέντευξης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega και τους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι θα έχουμε μια πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού 2% από την 1.1.2022 και πως είναι αποφασισμένος για μία δεύτερη αύξησή του εντός του 2022 αφού έχουμε λάβει υπόψη τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και τις αντοχές των επιχειρήσεων. Όπως δήλωσε, μάλιστα, δεν θα ήθελε να ανακοπεί η πορεία πτώσης της ανεργίας και υπογράμμισε ότι η πιο σημαντική παρέμβαση είναι να πιάσει δουλειά κάποιος άνεργος.

Επίσης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για τους αγρότες που είναι σε συνεργατικά σχήματα και για νέους αγρότες.

Αναφορικά με το κύμα ακρίβειας, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για παγκόσμιο φαινόμενο και πως η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα πρέπει να αναμένεται από τις αρχές του 2022. Σε αυτό το σημείο υπενθύμισε δε ότι η κυβέρνηση δαπάνησε και θα δαπανήσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου να συγκρατήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και ότι χωρίς κυβερνητική παρέμβαση οι λογαριασμοί θα ανέβαιναν δέκα φορές επάνω.

Ποιους θα καλύψει το μέτρο του ΕΦΚ

Όπως σημειώνεται σε σημερινά δημοσιεύματα, το μέτρο που υπολογίζεται ότι θα καλύψει περίπου 130.000 αγρότες σε συνεργατικά σχήματα, ως επί το πλείστον συνεταιρισμούς. Δεν μπορεί, πάντως, να αγνοήσει κανείς το γεγονός ότι εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα δηλώνουν περίπου 480.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι είτε θα πρέπει να ενταχθούν σε τέτοια σχήματα είτε θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με τις πολύ υψηλές τιμές του πετρελαίου κίνησης.

Σήμερα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ανέρχεται στα 410 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Φυσικά ο ΕΦΚ δεν θα επιστρέφεται στο ακέραιο- ούτε με το παλιό σύστημα ίσχυε αυτό- και το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επεξεργάζονται ήδη τα κριτήρια -π.χ. καλλιεργούμενη έκταση, εισόδημα κ.λ.π.- με βάση τα οποία θα κλιμακώνεται το ποσό της επιστροφής. Στοίχημα αν μη τι άλλο είναι και η ταχύτητα της διαδικασίας επιστροφής, καθώς πριν καταργηθεί το ειδικό καθεστώς, οι αγρότες περίμεναν ως και 3 χρόνια για να δουν το χρώμα του χρήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Καυσίμων, η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης διαμορφώνεται στα 1,516 ευρώ/ λίτρο και είναι αυξημένη κατά περίπου 35% από πέρσι, γεγονός που επιβαρύνει και τους παραγωγούς. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν, άλλωστε, ότι ενέργεια και λιπάσματα, που αποτελούν περίπου το ¼ του κόστους παραγωγής, σημείωσαν αύξηση 17,2% τον περασμένο Αύγουστο, δηλαδή πριν σημειωθεί η περαιτέρω αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Άλλο 35% του κόστους παραγωγής αφορά στις ζωοτροφές, όπου ήδη έγινε μείωση του ΦΠΑ στο 6%, ως έτερο ανάχωμα στις ανατιμήσεις.

Η επιβάρυνση από το ηλεκτρικό ρεύμα

Το πρόβλημα είναι ότι μειώνοντας την τιμή του πετρελαίου για τους αγρότες, δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνο μια από τις παραμέτρους του ενεργειακού κόστους για τους Έλληνες παραγωγούς. Σύμφωνα με την ανάλυση της Eurostat για την κατανάλωση ενέργειας από τον αγροτικό τομέα στην Ευρώπη, το 55% αφορά σε πετρελαιοειδή, που είναι και το βασικό καύσιμο για τις περισσότερες χώρες. Όχι, όμως, σε όλες.

Για παράδειγμα, στην Ολλανδία, το κυρίαρχο καύσιμο στην αγροτική παραγωγή είναι το φυσικό αέριο. Στην Ελλάδα, την πρωτοκαθεδρία και μάλιστα με συντριπτική διαφορά, έχει το ηλεκτρικό ρεύμα και αντιλαμβάνεται κανείς τι σημαίνει αυτό σε μια συγκυρία όπου η χονδρική τιμή σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Η μέση τιμή τον Οκτώβριο έκλεισε στα 198,32 ευρώ/ MWh, όντας δηλαδή αυξημένη κατά 47% από το Σεπτέμβριο, κατά 63% από τον Αύγουστο και κατά 320% από τον περσινό Οκτώβριο.

Αγκάθι αύξηση των τιμών στα λιπάσματα

Το κερασάκι στην τούρτα; Η αύξηση στις τιμές των λιπασμάτων από την εκρηκτική άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το Politico, στην πρόσφατη σύνοδο των αρμόδιων υπουργών στο Λουξεμβούργο, έγινε σαφές ότι οι ανατιμήσεις σε βασικά λιπάσματα, όπως η ουρία και το νιτρικό αμμώνιο, θα φτάσουν στο πιάτο των καταναλωτών. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι τιμές των λιπασμάτων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο κι αυτό θα επηρεάσει τις τελικές τιμές των τροφίμων, το αργότερο ως την ερχόμενη Άνοιξη.

Πηγή: iefimerida

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Μητσοτάκης: Επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2022

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άρθρα – Απόψεις

GAIOPTIMA