AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | 7761507a45e1d1b2c10504b532e38963 XL

“Για όσους δεν είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, ο υπουργός είπε ότι θα αναζητηθούν άλλοι τρόποι στήριξης.

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για τη στήριξη των παραγωγών που επλήγησαν από την κακοκαιρία που έπληξε τις προηγούμενες ημέρες τη χώρα μας, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, κατά την επίσκεψή του σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες του Μαραθώνα.

«Εμείς είμαστε εδώ, αφενός για να δούμε τις καταστροφές που υπήρξαν από τον φοβερό χιονιά και για να συμπαρασταθούμε σε σας τους παραγωγούς, όπως κάνουμε μετά από κάθε φυσική καταστροφή», ανέφερε ο κ. Λιβανός, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο υπουργός αναπληρωτής Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, η γγ του ΥΠΑΑΤ Χριστιάνα Καλογήρου και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Σημείωσε παράλληλα ότι «όσοι από τους παραγωγούς είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, θα αποζημιωθούν κανονικά και γρήγορα», ενώ «για τους υπόλοιπους, αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και με τρόπο δίκαιο προς τους ασφαλισμένους- διότι αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη στη λειτουργία του κράτους- είναι να αναζητήσουμε άλλους τρόπους για να στηρίξουμε τους παραγωγούς».

Ο κ. Λιβανός διαβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ «θα προχωρήσουν στην εκτίμηση των ζημιών και στη συνέχεια, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, με τους τοπικούς βουλευτές και με τον δήμαρχο, θα αναζητήσουμε λύσεις για τη στήριξη των παραγωγών θερμοκηπίων».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το βασικό πρόβλημα «που έχει προκύψει με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στον Μαραθώνα είναι ότι στην πλειονότητά τους οι παραγωγοί δεν τις είχαν ασφαλίσει στον ΕΛΓΑ, θεωρώντας ως δεδομένο ότι η παραγωγή τους προστατεύεται και ότι στην περιοχή δεν υπήρχαν μέχρι τώρα ακραία φαινόμενα» με τον κ. Λιβανό να δηλώνει ότι «θα ληφθούν υπ’ όψιν τα μοντέλα που έχουν δημιουργηθεί σε προηγούμενες φυσικές καταστροφές και ανακοίνωσε την σύσταση ειδικής Επιτροπής από τον ΕΛΓΑ και την περιφέρεια για την παραλαβή των δηλώσεων από πληγέντες παραγωγούς».

Όπως είπε ο κ. Λιβανός, η όποια απόφαση πρέπει να συνοδεύεται από δύο σταθερές: Πρώτον, την απόδοση αποζημιώσεων με δικαιοσύνη και δεύτερον, ότι η λύση που θα εξευρεθεί θα συνοδεύεται με ασφάλιση των παραγωγών για τα επόμενα χρόνια. «Αυτό που έρχεται είναι ξεκάθαρο» σημείωσε.

Από τη μεριά του ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είπε ότι «βαίνουμε σε καλό δρόμο» ενώ ζήτησε να αντιμετωπισθούν με επιείκεια οι ανασφάλιστοι, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι τα καιρικά φαινόμενα ήταν εξαιρετικά δυσμενή. Επισήμανε ότι με βάση την κλιματική κρίση η ασφάλιση πλέον πρέπει να είναι υποχρεωτική και σημείωσε ότι το πλαίσιο που θα βρεθεί ως λύση πρέπει να είναι ενταγμένο μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Την καταβολή προκαταβολής στους παραγωγούς που έχουν πληγεί ζήτησε και ο υπουργός Αναπληρωτής Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας.