Συγκέντρωση πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης 17 Μαρτίου αγρότες και κτηνοτρόφοι στα γραφεία της Περιφέρειας στα Χανιά, μετά από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στους δασικούς χάρτες και στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Ν. Καλογερή στον οποίο εξέθεσαν τα αιτήματά τους καταθέτοντας το σχετικό υπόμνημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίαζε εκείνη την ώρα, ενώ ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις, αν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει πως «η κυβέρνηση μέσα σε όλα τα χαράτσια και την αντιαγροτική πολιτική της έρχεται να μας βάλει το πιστόλι στον κρόταφο με την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Ακριβώς τα ίδια έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση με την ανάρτηση περιοχών του νομού το 2017. Έρχονται να μας ξαναχαρατσώσουν, μας ζητάνε να αποδείξουμε σε διάστημα τριών μηνών ότι τα χωράφια μας, μας ανήκουν και δεν είναι καταπατημένες δασικές εκτάσεις και αν δεν έχουμε τα χρήματα να προχωρήσουμε τη διαδικασία κινδυνεύουμε να τα χάσουμε».

Σημειώνει πως στόχος της κυβέρνησης με την ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό και χρήσεων γης τοπίο ώστε να επενδύσουν οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι.

AgroPublic | xania agrotes

Τα αιτήματα
  • Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές και δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας ενώ περιλαμβάνονται στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα.
  • Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες εκτάσεις από πυρκαγιά, χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.
  • Να μη χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων.
  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούμε από διαδικασίες που το ίδιο το κράτος μας ανάγκασε να μπούμε και χωρίς δική μας ευθύνη.
  • Να εξασφαλιστεί παράταση του χρόνου ενστάσεων – αντιρρήσεων λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν από την πανδημία.
  • Εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού, μέσων, πόρων στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.
  • Να αντιμετωπισθούν οι καταπατήσεις των μεγαλοαγροτών, μεγαλοκτηνοτρόφων, μεγαλοξενοδόχων, μεγαλοκατασκευαστών και λοιπών επιχειρηματικών ομίλων. Καμιά αναγνώρισή τους.
  • Ριζική αναθεώρηση του πλαισίου, των κριτηρίων και των στόχων των δασικών χαρτών στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Κινητοποίηση αγροτών στην Κρήτη για τους δασικούς χάρτες

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.