Σύσταση για τη διατήρηση των πουλερικών σε κλειστούς χώρους απευθύνει το τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καστοριάς.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώνεται, εξαιτίας της ανίχνευσης ιού της γρίπης των πτηνών τύπου Α(Η5) σε αργυροπελεκάνους άλλης λίμνης της Βόρειας Ελλάδας, εντείνεται η ενεργητική επιτήρηση της νόσου σε ό,τι αφορά τη θνησιμότητα νεκρών πτηνών (πελεκάνων) και στη λίμνη της Καστοριάς.

“Λόγω της ήδη διαπιστωμένης κυκλοφορίας ιών της γρίπης των πτηνών στα πτηνά που διαβιούν στη λίμνη της Καστοριάς και λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τα διαλαμβανόμενα στην ΥΑ 258971/26.08.2008 (ΦΕΚ Β΄ 1785) ‘Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών’, όπως τροποποιήθηκε από την ΥΑ 1503/50776/09.05.2017 (ΦΕΚ Β’ 1677) και έχοντας ως στόχο τη διασφάλιση της οικόσιτης αλλά και της ελευθέρας βοσκής συστηματικής πτηνοτροφίας από  κάποιον υποτύπο ιού υψηλής παθογονικότητας, απαγορεύεται η διατήρηση πουλερικών α) σε ανοιχτούς χώρους, προαύλια, αυλές αγρούς κ.λπ. και β) σε μη περιφραγμένους χώρους, σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.

Σε κάθε περίπτωση συνιστάται η διατήρησή τους σε κλειστούς χώρους τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου”.

Οι υπάλληλοι άλλων κρατικών υπηρεσιών και μέλη ιδιωτικών φορέων που λόγω δραστηριότητας έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολόγοι, κέντρα περίθαλψης, φορείς διαχείρισης κλπ), σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου (άγρια πτηνά),  θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα το Τμήμα Κτηνιατρικής, και μπορούν να συλλέξουν και να παραδώσουν πτηνά, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες δειγματοληψίες, αφού επικοινωνήσουν με την υπηρεσία, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες.

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Καστοριά: Εντείνονται τα μέτρα για τη γρίπη των πτηνών

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άρθρα – Απόψεις

GAIOPTIMA