«Η κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποκλείει στη πράξη όλους τους νέους της Πελοποννήσου που θα θελήσουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και να γίνουν νέοι Γεωργοί» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, με δήλωσή του ο Θανάσης Πετράκος πρώην βουλευτής και Περιφερειακός Σύμβουλος της και της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου σχετικά με το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών.

 

Αναλυτικότερα, συνεχίζοντας η δήλωση του κ. Πετράκου αναφέρει τα εξής:

«Οι προϋποθέσεις που θέτει το πλαίσιο της 3ης προκήρυξης του υπομέτρου της εγκατάστασης Νέων Γεωργών που δόθηκε στη δημοσιότητα προς διαβούλευση είναι βαριά ταξικές και απαγορευτικές για τους νέους της Πελοποννήσου αλλά και για τους περισσότερους νέους να ασχοληθούν με τη παραγωγική διαδικασία στο πρωτογενή τομέα, διότι πρώτα απ όλα απαιτεί από τους υποψήφιους δικαιούχους του Προγράμματος για να έχουν πιθανότητα να χρηματοδοτηθούν να έχουν στη κατοχή τους γεωργικές εκμεταλλεύσεις τεραστίων μεγεθών. Η πιο χαρακτηριστική απαγορευτική προϋπόθεση είναι η ελάχιστη έκταση. Όταν ο μέσος κλήρος στην Ελλάδα είναι τα 49 στρέμματα και η κυβέρνηση ζητάει ως ελάχιστη έκταση για πρόσβαση στο Μέτρο π.χ. για τις ελαιοποιήσιμες ελιές τα 75 στρέμματα !!! και για τις επιτραπέζιες ελιές τα 48 στρέμματα !!! τότε είναι φανερό ότι επιδιώκει να μην ενταχθεί κανένας νέος αγρότης αλλά μεγαλοεπενδυτές.

Δεύτερη χαρακτηριστική τρικλοποδιά στους νέους αγρότες είναι το γεγονός ότι θέτει ως προϋπόθεση να είναι επιλέξιμο ένα αγροτικό νοικοκυριό γίνεται δηλ. αποδεκτό να συμμετάσχει στο διαγωνισμό όταν το μέγεθος του, η τυπική απόδοση του ή αλλιώς η ακαθάριστη αξία της παραγωγής του, είναι μεγαλύτερη από τις 14.000 ευρώ .

Η επιλογή του κριτηρίου της Τυπικής Απόδοσης ως εργαλείου για την μέτρηση του μεγέθους της επιλέξιμης εκμετάλλευσης είναι και αυτή συνειδητή προσπάθεια αποκλεισμού όλων των μικρομεσαίων αγροτών. Επιπλέον πρέπει να τονίσουμε ότι ως κριτήριο δεν είναι αξιόπιστο. Η Τυπική Απόδοση εκφράζει την αξία της ακαθάριστης παραγωγής της εκμ/σης, η οποία επηρεάζεται από τον όγκο των παραγόμενων προϊόντων και τις τιμές διάθεσης των προϊόντων στην “πόρτα” της εκμετάλλευσης. Και τα δύο αυτά μεγέθη είναι ευμετάβλητα.

Ιδιαίτερα οι τιμές , είναι γνωστό σε όλους ότι επηρεάζονται από πραγματικές ή και τεχνητές (στημένες) ελλείψεις αγαθών στην αγορά. Έτσι μια εκμετάλλευση μπορεί να είναι μεγάλη μια δεδομένη χρονική στιγμή και την επόμενη παραγωγική περίοδο να είναι μικρή.

Επειδή η κυβέρνηση συνειδητά επιδιώκει τα χρήματα του προγράμματος να πάνε σε χέρια μεγαλοεπενδυτών και όχι στα χέρια νέων αγροτών πρέπει να υπάρξει καθολική αντίδραση από όλους τους φορείς των αγροτών, την Αυτοδιοίκηση, τους Συλλόγους των Γεωπόνων αλλά και τα κόμματα και τους βουλευτές της Πελοποννήσου. Είναι θετικό ότι ο Περιφερειάρχης για πρώτη φορά εξέφρασε την διαφωνία του με επιστολή του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οφείλει και το Περιφερειακό Συμβούλιο να αντιδράσει έντονα και να απαιτήσει τη ριζική αλλαγή όλων των προϋποθέσεων που αποκλείουν όλους τους νέους της Πελοποννήσου αλλά και για τους περισσότερους νέους της χώρας μας να γίνουν νέοι αγρότες».

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Θ. Πετράκος: Προβληματικό το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.