Την ένταξη στο υπάρχων καθεστώς και πρόγραμμα του ΕΛΓΑ και όχι στην χρονοβόρα διαδικασία των ΠΣΕΑ θα διεκδικήσει τεκμηριωμένα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποζημιώσεις για τον παγετό του περασμένου Μαρτίου, που έπληξε καλλιέργειες με εσπεριδοειδή.

Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΔΕ με τα αρμόδια τμήματα Φυτοπροστασίας των ΔΑΟΚ συγκεντρώνουν στοιχεία με την εικόνα που υπάρχει σε διάφορες περιοχές προκειμένου η έκθεση με τις ζημιές να σταλεί αρμοδίως στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΕΛΓΑ.

Σε μια ακόμα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο της Π.Ε Ηλείας στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτ. Ελλάδας Θεόδωρου Βασιλόπουλου εξετάστηκε η κατάσταση στην οποία βρίσκονται περιοχές με πορτοκαλεώνες τόσο στον κάμπο όσο και στην ευρύτερη ζώνη των Μακρισίων.

Ο Τμηματάρχης Φυτοπροστασίας της ΔΑΟΚ Π.Ε Ηλείας Γιώργος Μικέογλου περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί και ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους προέδρους από τον Αγροτικό Σύλλογο Σαλμώνης Κώστα Ασημακόπουλο και Δημήτρη Τσάκωνα από την ομάδα παραγωγών «Δίας» Τραγανού ότι σε συννενόηση με τον Γενικό Διευθυντή της ΠΔΕ Σταύρο Βέρρα θα σταλεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ σχετική επιστολή όπου θα καταγράφονται αναλυτικά όλα τα στοιχεία με τις ζημιές.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε ότι η Περιφέρεια θα διεκδικήσει οι αποζημιώσεις που φτάνουν σε ορισμένες περιοχές για διάφορες ποικιλίες ακόμα και 90% να δοθούν από τον ΕΛΓΑ μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο σχετικός κανονισμός, όπως συνέβη σε άλλες πληττόμενες από τον παγετό περιοχές της χώρας ή να αναζητήσει το υπουργείο κονδύλια από ειδικά προγράμματα που καλύπτουν ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα:

«Δυστυχώς οι παραγωγοί μας βρέθηκαν ξανά αντιμέτωποι με τον παγετό που όπως είχαμε και τον Μάρτιο τονίσει βρήκε τα δέντρα στην ανθοφορία και τα έκαψε.

Ο ΕΛΓΑ δεν έδωσε την απαιτούμενη σημασία τότε, σήμερα όπως μας εξήγησε και ο γεωπόνος τμηματάρχης της φυτοπροστασίας της υπηρεσίας μας Γιώργος Μικέογλου η κατάσταση είναι απελπιστική με εκτεταμένες ζημιές στα δέντρα, χωρίς καρπό στο σύνολό τους. Ήδη ετοιμάζεται σχετική έκθεση από την Γενική Δνση για ενημερωθεί το υπουργείο και ο ΕΛΓΑ , ενώ και δια ζώσης θα δώσω στοιχεία σε συναντήσεις που θα έχω μέσα στην εβδομάδα στην Αθήνα». 

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Δυτική Ελλάδα: Αίτημα για αποζημιώσεις στα εσπεριδοειδή

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.