Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή δεν έδειξε καμία πρόθεση να βγει κάποια απόφαση από την κυβέρνηση για συμπληρωματική ενίσχυση των ετεροεπαγγελματιών ελαιοκαλλιεργητών που έμειναν εκτός του Μέτρου 21. Το συγκεκριμένο Μέτρο ενίσχυσε όσους καλλιεργητές ελιάς κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είδαν τα εισοδήματά τους να πλήττονται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με συνολικά 126 εκατ. ευρώ.

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, έθεσε το ζήτημα με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου, κλήθηκε να απαντήσει, χωρίς στην ουσία να δώσει ξεκάθαρη απάντηση. Αρκέστηκε μόνο να πει «πως γίνεται προσπάθεια από το ΥΠΑΑΤ να βρεθούν πόροι για όλους όσοι δικαιούνταν αλλά δεν στηρίχθηκαν προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία».

Η συζήτηση από τα πρακτικά της Βουλής

Βασίλης Κεγκέρογλου: Έρχομαι, λοιπόν, με την ερώτηση που αφορά στη στήριξη της ελαιοπαραγωγής και των ελαιοπαραγωγών, για να θυμίσω, κατ’ αρχάς, ότι από πέρυσι είχαν φανεί τα προβλήματα που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Φέτος εντάθηκαν, γιατί, τουλάχιστον στην Κρήτη, οι μισές ποσότητες είναι αδιάθετες, παρότι τυπικά τούτες τις μέρες λήγει η εμπορική περίοδος και με βάση τα δεδομένα προηγούμενων δεκαετιών, η μεγαλύτερη ποσότητα στις χρονιές όπου δεν είχαμε συσσώρευση αποθεμάτων είχε διατεθεί ή συμφωνηθεί, προκειμένου να διατεθεί.

Έχουμε, λοιπόν, ένα πρόβλημα το οποίο έχει να κάνει με τον κορωνοϊό, με τα κλειστά καταστήματα, έχει να κάνει με το γενικότερο πρόβλημα στην επιχειρηματικότητα και την κατανάλωση που έχει προκληθεί από την πανδημία.

Θεωρώ ότι δύο πράγματα είναι που πρέπει να γίνουν και αυτά ζητάμε με την ερώτησή μας. Πρώτο από όλα, να αποκατασταθούν σε σχέση με την ενίσχυση που δόθηκε στην πρώτη φάση και τα προβλήματα που υπήρχαν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που, παρότι ήταν τυπικά δικαιούχοι, για κάποιους γραφειοκρατικούς λόγους δεν πήραν, αλλά να δούμε τι έχει γίνει και με τη δέσμευση του Υπουργού που μου δόθηκε στις 19 Φεβρουαρίου, ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο με την ανεύρεση των αντίστοιχων πόρων για να στηριχθούν οι ελαιοπαραγωγοί γενικότερα είτε χαρακτηρίζονται είτε όχι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, γιατί το θεώρησε και ο ίδιος αδικία. Αναφέρομαι στον νέο Υπουργό, τον κ. Λιβανό.

Kαι βεβαίως το βασικό ερώτημα, να δούμε ποιος είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την προώθηση του ελαιολάδου, εάν λόγω και του φετινού προβλήματος υπάρξουν επιπλέον ενέργειες για την προώθησή του στις αγορές και βέβαια στην εσωτερική αγορά. Να δούμε τη δυνατότητα για φέτος να προμηθεύσουμε το σύστημα και το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους απόρους με ποσότητες ελαιολάδου και άλλων προϊόντων της ελιάς που θα μπορούν μέσα από το πρόγραμμα να διατεθούν σε ευάλωτες ομάδες.

Γιάννης Οικονόμου: Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι όλες οι πολιτικές που εφαρμόζουμε, κινούνται στη βάση μιας συγκεκριμένης φιλοσοφίας. Σχεδιάζουμε στρατηγικά και υλοποιούμε σταθερά πολιτικές και προγράμματα που σκοπεύουν στην ενίσχυση και στην ενδυνάμωση του πρωτογενή τομέα, μια ενίσχυση και μια ενδυνάμωση που βασίζεται στο τρίπτυχο ανθεκτικότητα, ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια.

Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι η προσέγγισή μας συνεπάγεται πως αρχικά αντιμετωπίζουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο τις απαιτήσεις και τις ανάγκες που δημιουργούν οι διάφορες καταστροφές και κρίσεις και πλήττουν την αγροτική εκμετάλλευση και το γεωργικό εισόδημα, στη συνέχεια απαντάμε με συνέπεια στις χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες και παθογένειες που κρατάνε πίσω τον Έλληνα αγρότη και παραγωγό και φυσικά σχεδιάζουμε παρεμβάσεις και αλλαγές που θα επιτρέψουν στον πρωτογενή τομέα να έχει μια δυναμική παρουσία στην προσπάθεια ενίσχυσης και αναδιάρθρωσης του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας.

Η ερώτησή σας, κύριε Κεγκέρογλου, αφορά στο πρώτο σκέλος αυτής της στρατηγικής, δηλαδή στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στον πρωτογενή τομέα. Γνωρίζετε πολύ καλά -και λόγω της καταγωγής σας, αλλά και της ευαισθησίας σας που πολλές φορές έχει αναδειχθεί και μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο- πως ο κλάδος παραγωγής του ελαιολάδου είναι από τους πλέον δυναμικούς της ελληνικής οικονομίας με τεράστιες δυνατότητες. Είναι ένας κλάδος για τον οποίον είμαστε γνωστοί σε ολόκληρο τον κόσμο. Από αυτό και μόνο είναι σαφές ότι η στήριξη συνολικά της αλυσίδας που αφορά το ελαιόλαδο -παραγωγή, επεξεργασία, μεταποίηση, εμπορία- προκειμένου να αμβλυνθούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας είναι προτεραιότητα μας, υπήρξε προτεραιότητα μας.

Σειρά παρεμβάσεων το απέδειξε αυτό στο παρελθόν. Μια τέτοια παρέμβαση ήταν η ενεργοποίηση του μέτρου «2.1», η έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται, ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας του covid-19 και στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιήθηκε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο μέτρο. Επιλέχθηκε να στηριχθεί ο κλάδος του ελαιολάδου.

Η συνολική συγχρηματοδοτούμενη ενίσχυση που προβλέφθηκε χορηγήθηκε στους δικαιούχους. Ανήλθε στα 126 εκατομμύρια ευρώ. Πράγματι παρατηρήθηκαν κάποια από τα προβλήματα που λέτε, δηλαδή υπήρξαν άνθρωποι που ενώ το δικαιούνταν, εξαιτίας συγκεκριμένων αστοχιών στην υποβολή των δηλώσεων δεν κατάφεραν να γίνουν δικαιούχοι του συγκεκριμένου μέτρου. Κρατάμε τη δέσμευση που ο κ. Λιβανός σας έδωσε, προκειμένου να δούμε πού θα βρούμε πόρους για να αποκαταστήσουμε αυτήν την αδικία.

Επίσης, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας έχουν προταθεί και έχουν γίνει δεκτή εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια σειρά από τροποποιήσεις κανονισμών και μέτρων που διευκολύνουν όσους παραγωγούς εντάσσονται σε διάφορα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Τους διευκολύνουν εξαιτίας της συγκεκριμένης συγκυρίας. Πολύ επιγραμματικά τέτοια μέτρα είναι: η νομοθέτηση του ακατάσχετου και αφορολόγητου των ενισχύσεων που παίρνουν, η παράταση των προθεσμιών για όσους υλοποιούν σε οποιοδήποτε στάδιο τέτοια προγράμματα, η μείωση ή η απαλοιφή του ελάχιστου ποσοστού επί του συνολικά εγκεκριμένου προϋπολογισμού, η αύξηση του αριθμού των αιτημάτων πληρωμής, η αύξηση του ποσοστού πληρωμής προκαταβολής σε δικαιούχους υλοποίησης των προγραμμάτων. Για επενδύσεις μεγάλου προϋπολογισμού, όπως αυτές της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων, δίνεται η δυνατότητα αποδέσμευσης των ποσών που έχουν δεσμευτεί για την υλοποίησή τους, προκειμένου να κατευθυνθούν στην εξυπηρέτηση έκτακτων αναγκών σαν και αυτόν που προκύπτουν και συγκεκριμένα στους επιχειρηματίες, τους αγρότες, τους παραγωγούς, τους μεταποιητές στον χώρο του ελαιολάδου.

Ταυτόχρονα είναι γνωστό -αναφέρθηκε και σε προηγούμενη ερώτηση- ότι η Κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά δράσεων και δεσμεύσεων υποστήριξης του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής αγοράς, άρα και των ελαιοπαραγωγών στα πλαίσια των κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής. Κοντά στα 200 εκατομμύρια έχουν διοχετευθεί και στον πρωτογενή τομέα και σε ελαιοπαραγωγούς σε όλη την αλυσίδα αξίας του ελαιολάδου.

Συνεπώς είναι σαφές απ’ όλα αυτά που σας είπα κι απ’ αυτά που έχει δει κι ο κόσμος ως πολιτικές ότι επιλέγουμε να στεκόμαστε πραγματικά στο πλευρό κάθε πολίτη και κατ’ επέκταση και κάθε ελαιοπαραγωγού με μέτρα στήριξης της εκμετάλλευσης και του εισοδήματός του άμεσα και έμμεσα, μέτρα που απαντούν στις ανάγκες που έχουν προκύψει και ταυτόχρονα δεν αφήνουν κανέναν πίσω, μέτρα δυναμικά που συμπληρώνονται πάντα στα δημοσιονομικά όρια αντοχής που έχει η χώρα.

Βασίλης Κεγκέρογλου: Κύριε Υπουργέ, και εσείς και ο κ. Αμυράς αναφερθήκατε στο γενικό πλαίσιο των προγραμμάτων. Δεν θα ήθελα να τα πω σε σας. Ο κ. Σταϊκούρας είναι ο πλέον αρμόδιος. Αλλά επειδή κάνατε αναφορά να σας πω, φιλικά, ότι υπάρχει μια τάση από την Κυβέρνηση να λέει «κάναμε τα πάντα, δώσαμε ό,τι χρειαζόταν κι έχουμε εκπληρώσει το χρέος μας». Το λέω περιληπτικά. Αν αυτό είναι το μότο της κυβέρνησης, πρέπει να σας πω ότι είναι εντελώς αρνητικό με την έννοια ότι αν κάνατε όσα μπορούσατε, γιατί μέχρι εκεί έφτανε το χέρι σας, αν έχετε εξαντλήσει όλες τις οικονομικές δυνατότητες και συνεχίζουν να υπάρχουν τραγικά προβλήματα -και θα αναδειχθούν κι άλλα μετά την ολοκλήρωση της αντιμετώπισης του υγειονομικού σκέλους- τότε τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Αφήστε κι ένα περιθώριο να λέτε «εν πάση περιπτώσει, κάναμε μια προσπάθεια αλλά πρέπει να κάνουμε κι άλλη». Αφορά στον κ. Σταϊκούρα βεβαίως. Κάνω το σχόλιο αυτό επειδή τα επαναλάβατε κι εσείς.

Θα σας πω, λοιπόν, ότι ενώ ο κλάδος της ελαιοπαραγωγής συνολικά επλήγη, η Κυβέρνηση επέλεξε να στηρίξει μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Κατά προτεραιότητα βεβαίως. Το δεχόμαστε και ήταν αναγκαίο διότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ενδέχεται να μην έχουν κανέναν άλλον πόρο, ούτε αυτοί ούτε μέλη της οικογένειάς τους, άρα πολύ σωστά έγινε αυτό. Αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος δεν είναι εφοπλιστές και πλούσιοι, κύριε Οικονόμου. Οι υπόλοιποι ελαιοπαραγωγοί, που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία, είναι κι αυτοί ετεροεπαγγελματίες που ζημιώθηκαν και έλαβαν πενιχρές ενισχύσεις. Είναι άνεργοι άνθρωποι, παραδείγματος χάριν, εποχιακά εργαζόμενοι στον τουρισμό ή οδηγοί τουριστικών λεωφορείων -έχει μετά ο κ. Βαρδάκης σχετική ερώτηση προς τον κ. Τσακλόγλου- οι οποίοι λόγω του ότι είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ δεν δικαιούνται να πάνε να χαρακτηριστούν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Έχουν όμως να δουν δουλειά από τον Οκτώβρη του 2019. Δεν έχουν εισόδημα.

Επομένως, υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία ετεροεπαγγελματιών-ανέργων, εργαζομένων-ανέργων οι οποίοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Δεν έχουν τύχει στήριξης. Ο εποχιακά εργαζόμενος στον τουρισμό που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, που δεν συμπλήρωσε πενήντα ένσημα εργασίας φέτος, δεν έχει ούτε εισόδημα, ούτε πήρε επίδομα ανεργίας και τον βγάλατε κι έξω από το πρόγραμμα στήριξης ως ελαιοπαραγωγό.

Δεν είναι, δηλαδή, τα πράγματα όπως φαίνονται στα χαρτιά «εφοπλιστές είναι, άρα δεν έχουν ανάγκη». Δεν είναι ούτε εφοπλιστές ούτε μεγαλοεπιχειρηματίες. Για να καλλιεργείς πρέπει να έχεις και μεράκι και ανάγκη. Κι αυτοί είναι μικροί επιχειρηματίες αυτοαπασχολούμενοι, εργαζόμενοι και άνεργοι, όπως σας είπα. Αλλά δεν μπορούν να πάρουν τον χαρακτηρισμό λόγω γραφειοκρατίας, λόγω του ότι είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, τυπικά, αν είχαν δουλειά.

Θέλω να μου πείτε αν η δέσμευση του Υπουργού αφορούσε ουσιαστικά αυτούς τους ανθρώπους. Δηλαδή, τους ανθρώπους που δεν έλαβαν ενίσχυση από το πρόγραμμα που καλώς υλοποιήσατε. Τι θα γίνει μ’ αυτούς; Θα βρούμε ένα κονδύλι για να τους στηρίξουμε;

Και βεβαίως, αυτό που αποφύγατε να πείτε, αν θα φροντίσετε να διατεθούν, με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ποσότητες ελαιόλαδου και άλλων ελαιοκομικών προϊόντων για τις ευάλωτες ομάδες, τους φτωχούς και τους ανήμπορους.

Γιάννης Οικονόμου: Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι κανείς στην Κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι όταν έχεις μια οικονομία που πλήττεται, με τον τρόπο που πλήττεται -όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο- ό,τι και να κάνεις είναι αρκετό ή κάνεις τα πάντα. Από την άλλη πλευρά, δεν νομίζω να υπάρχει η οποιαδήποτε στιγμή στο παρελθόν που κυβέρνηση να έχει στηρίξει τόσο γενναιόδωρα, τόσο μαζικά, με τόσο συνέπεια και σε τόσο ευρύ χρονικό διάστημα το σύνολο της πληττόμενης οικονομίας, με τόσα πολλά χρήματα μην αφήνοντας κανέναν πίσω, μην αφήνοντας κανέναν απ’ έξω. Και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής φαίνονται και δικαιώνονται εν μέρει, στο πώς οι δείκτες διαμορφώνονται σε καλύτερο επίπεδο και από τις προβλέψεις αλλά σε σχέση και με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Προφανώς και κανείς δεν επιχαίρει, προφανώς και είμαστε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κρίση, υπάρχει κόσμος που δοκιμάζεται, κόσμος που περνάει πάρα πολύ δύσκολα. Από την άλλη πλευρά όμως, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων, στηρίζεται η ελληνική οικονομία, η ελληνική κοινωνία. Στηρίζεται με πολλούς τρόπους. Δεν είναι μόνο τα άμεσα που δίνουμε. Μην ξεχνά κανείς ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που λόγω αδυναμίας δεν καταβάλλουν φόρους, δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. Ωστόσο το δημόσιο εξακολουθεί και πληρώνει και μισθούς και συντάξεις και όλα τα υπόλοιπα.

Εμείς λοιπόν, αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη δυσμενή κατάσταση που αντιμετωπίζουν συνολικά οι Έλληνες και εν προκειμένω και οι Έλληνες παραγωγοί και σας μίλησα για τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε και που λειτουργούν και ως αντίβαρο και «μαξιλάρι» σε αυτή την κρίση.

Επιπρόσθετα, όταν πρόκειται για ένα τόσο σημαντικό και καθοριστικό για τις εξαγωγές μας προϊόν, όπως είναι το ελαιόλαδο, εκτός από τα μέτρα της αναγκαίας υποστήριξης, εξαιτίας της πανδημίας οφείλουμε, όπως σωστά το επισημάνατε, να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την εξωστρέφειά του και θα ενθαρρύνουν και τις επενδύσεις σε όλη την αλυσίδα αξίας του. Κρατάμε τις χρήσιμες και ουσιαστικές προτάσεις και θα τις εξετάσουμε. Σας έχει απαντήσει και ο ίδιος ο Υπουργός σε προγενέστερη ερώτησή σας.

Εγώ αυτό που θέλω να εισφέρω στη συζήτηση σήμερα είναι να πω ενδεικτικά ότι σε ό,τι αφορά το κομμάτι της στήριξης της εξωστρέφειας, υλοποιούμε προγράμματα πάνω από 42 εκατομμύρια ευρώ, για μια σειρά από προϊόντα και για το ελαιόλαδο, προκειμένου να στηριχθεί η εξωστρέφειά του, οι δράσεις των ομάδων παραγωγών, των παραγωγών των μεταποιητικών επιχειρήσεων, να μπορέσουμε να αυξήσουμε τις επιδόσεις που έχουμε ήδη. Για παράδειγμα προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο ενδεκάμηνο, το 2020 η ποσότητα ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια, είναι το 9,54% του συνόλου των εξαγωγών σε αγροτικά είδη και περί τα 100 εκατομμύρια και ποσοστό αντίστοιχα 4,15% σε ό,τι αφορά στις τρίτες χώρες.

Σε ό,τι αφορά την ενδυνάμωση των επενδύσεων και εδώ εξακολουθούν να ισχύουν και να εφαρμόζονται μια σειρά από πολύ ουσιαστικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Αναφέρω ενδεικτικά επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Στο πλαίσιο του εν λόγω Υπομέτρου, το οποίο έχει ήδη προκηρυχθεί και εφαρμόζεται, δίνεται η στήριξη στις εκμεταλλεύσεις που στρέφονται προς ποιοτικά γεωργικά προϊόντα. Αφορά κατεξοχήν τον κλάδο που συζητάμε. Επενδύσεις στη μεταποίηση και στην εμπορία: στο πλαίσιο των δράσεων που και αυτές έχουν προκηρυχθεί και εφαρμόζονται παρέχεται η στήριξη σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων τους. Επίσης, να μην υποτιμούμε και να μην ξεχνάμε ότι έχουμε ενεργοποιήσει μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, το Ταμείο Εγγυοδοσίας Αγροτικής Ανάπτυξης με το οποίο αναμένεται να μοχλευτούν πόροι της τάξεως των 480 εκατομμυρίων για τη χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους από τις τράπεζες.

Κλείνοντας, θέλω να κάνω την εξής επισήμανση που είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε. Προφανώς και όλοι θέλουμε και οι ετεροεπαγγελματίες να παίρνουν την αντίστοιχη ενίσχυση. Οι ετεροεπαγγελματίες, φυσικά, τυγχάνουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία της ενίσχυσης από τις γενικότερες πολιτικές της Κυβέρνησης. Όμως, τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά που μπορούμε να διοχετεύουμε για στήριξη του παραγωγικού δυναμικού που σπρώχνουμε προς τον πρωτογενή τομέα πρέπει να ανταποκρίνονται σε κανονισμούς και σε δεσμεύσεις οι οποίες είναι συμφωνημένες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκεί παρατηρούνται δυστυχώς τέτοιου είδους αδυναμίες.

Ολοκληρώνοντας, κύριε Κεγκέρογλου, θέλω να σας ξεκαθαρίσω ότι η πολιτική μας είναι μια πολιτική βάσει της οποίας προστατεύουμε, θωρακίζουμε, προωθούμε και τα προϊόντα μας και τους παραγωγούς μας. Αναδεικνύουμε τις δυνατότητες του ελληνικού αγροτικού τομέα και προωθούμε πρακτικές και πολιτικές με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον Έλληνα αγρότη.

Για να το πετύχουμε αυτό κάνουμε ακριβώς αυτό που σας είπα, επιλέγουμε να αξιοποιήσουμε σωστά τα χρηματοδοτικά εργαλεία και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του Ταμείου Ανάκαμψης, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μέτρα που αντιμετωπίζουν και χρόνιες παθογένειες και στρεβλώσεις και που στηρίζουν σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία το παραγωγικό δυναμικό της χώρας μας και που βεβαίως θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα του παραγωγού, δίνοντάς του προστιθέμενη αξία στο προϊόν.

Το Δελτίο Τύπου του ΥπΑΑΤ

Σε επίκαιρη ερώτηση, σχετικά με το πρόγραμμα προώθησης του ελαιόλαδου και την στήριξη των ελαιοπαραγωγών που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση, απάντησε, σήμερα, στη Βουλή, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι το ΥΠΑΑΤ σχεδιάζει στρατηγικά πρακτικές που έχουν στόχο την ενδυνάμωση του πρωτογενή τομέα. Μία ενδυνάμωση που βασίζεται στο τρίπτυχο «Ανταγωνιστικότητα, ανθεκτικότητα, εξωστρέφεια», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου, ο κλάδος παραγωγής του ελαιόλαδου είναι από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. «Η στήριξη συνολικά της αλυσίδας αξίας που αφορά το ελαιόλαδο παραγωγή, επεξεργασία, μεταποίηση, εμπορία, προκειμένου να αμβλυνθούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας ήταν και είναι προτεραιότητα μας» διευκρίνισε.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση του Μέτρου 21 «Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19», αναφέροντας «Η συνολική συγχρηματοδοτούμενη ενίσχυση, που προβλέφθηκε και χορηγήθηκε στους δικαιούχους, ανήλθε σε 126 εκατομμύρια ευρώ, και συνιστά το μέγιστο δυνατό ποσό που με βάση τον σχετικό Κανονισμό της Ε.Ε. μπορεί να χορηγηθεί, εξαντλώντας τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του ΠΑΑ».

Ο κ. Οικονόμου απαρίθμησε μάλιστα μία σειρά μέτρων που έχουν προταθεί και έχουν γίνει εν μέρει αποδεκτά από την Ε.Ε. προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ τόνισε ότι εκτός από τα μέτρα αναγκαίας υποστήριξης εξαιτίας της πανδημίας, το ΥΠΑΑΤ σχεδιάζει και υλοποιεί παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια, αφού ο τομέας του ελαιόλαδου αποτελεί «βασικό παίχτη εξωστρέφειας».

Προκειμένου να γίνει κατανοητή η αξία του προϊόντος που εξάγεται σε χώρες τις ΕΕ, ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε: «Για το 11μηνο του 2020 το ποσοστό των εξαγωγών σε ελαιόλαδο και λίπη ανέρχεται στο 9,54% επί του συνόλου των εξαγωγών σε αγροτικά είδη, που πραγματοποιούμε ως χώρα, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό για τις εξαγωγές σε τρίτες χώρες κυμαίνεται στο 4,15%».

Όπως υπογράμμισε, «Ήδη υλοποιούνται 19 προγράμματα προώθησης, συνολικού προϋπολογισμού 42.000.000 ευρώ, που αφορούν διάφορα προϊόντα και φυσικά το λάδι». Επίσης, μέσα από το ΠΑΑ 2014-2020 υλοποιούνται Μέτρα και Δράσεις από τα οποία μπορεί να επωφεληθούν οι συγκεκριμένοι κλάδοι.

«Επιπλέον στο πλαίσιο του ΠΑΑ και για την χρηματοδοτική ενίσχυση των παραγωγών και των μεταποιητικών επιχειρήσεων που υλοποιούν επενδύσεις, έχει προβλεφθεί η ενεργοποίηση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, του Ταμείου Εγγυοδοσίας Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο αναμένεται να μοχλεύσει πόρους της τάξης των 480 εκ. € για τη χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους από τις Τράπεζες», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε και στους ετεροεπαγγελματίες τονίζοντας πως γίνεται προσπάθεια από το ΥΠΑΑΤ να βρεθούν πόροι για όλους όσοι δικαιούνταν αλλά δεν στηρίχθηκαν προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία.

Συμπερασματικά, ο κ. Οικονόμου ανέφερε: «Αναδεικνύουμε τις δυνατότητες του αγροτικού τομέα προωθώντας πολιτικές με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον Έλληνα αγρότη. Για να πετύχουμε το στόχο μας επιλέγουμε να αξιοποιήσουμε σωστά τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΠΑΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μέτρα που θα αντιμετωπίσουν χρόνιες παθογένειες και στρεβλώσεις και θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα του παραγωγού και θα δώσουν προστιθέμενη αξία στο προϊόν του».

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Δεν βλέπουν «φως» για κορωνοενίσχυση οι ετεροεπαγγελματίες καλλιεργητές ελιάς

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.