Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στην καλλιέργεια της τομάτας και της πιπεριάς αποτελεί η ξηρά σήψη ή αλλιώς “τάπα” που σχηματίζεται στον καρπό κατά το στάδιο της ωρίμανσης. Δεν πρόκειται για ασθένεια αλλά για έλλειψη ασβεστίου.

Η προσβολή εντοπίζεται στο κάτω μέρος του καρπού, αρχίζει με την εμφάνιση κυκλικών υδατωδών ή ελαιωδών περιοχών στους πράσινους καρπούς, που σύντομα αυξάνονται σε μέγεθος και αποκτούν μαύρο-καφέ χρώμα και βυθισμένη δερματώδη υφή. Με την πρόοδο της ωρίμανσης, σε αυτό το σημείο του καρπού αναπτύσσονται μύκητες που οδηγούν στο σάπισμά του.

Πρόληψη & καταπολέμηση:

Βιολογικό ασβέστιο σε λευκούς κόκκους (κάποιες φορές θα την βρείτε και σε μορφή σκόνης) που πρέπει να ανακατευτεί με το χώμα .Συνήθως όμως  δεν προτιμούμε  σκέτο ασβέστιο, αλλά ένα συνδυασμό από ασβέστιο και μαγνήσιο που δίνει καλύτερο αποτέλεσμα και μελλοντική διόρθωση της τροφοπενίας.

Για πιο γρήγορο αποτέλεσμα, ώστε να σώσουμε τους καρπούς που έπονται στην τρέχουσα καλλιέργεια, χρειάζεται ταυτόχρονη χρήση σκευάσματος υγρού ασβεστίου, και διαφυλλικά και από τη ρίζα, μία φορά την εβδομάδα.

Αιτίες μαυρίσματος:

  • Η αυξημένη λίπανση σε άζωτο. Το φυτό μεγαλώνει γρηγορότερα τους βλαστούς και τα φύλλα με αποτέλεσμα η τάπα να εμφανίζεται νωρίτερα. Αποφύγετε την αζωτούχο λίπανση ή τις κοπριές οι οποίες δεν γνωρίζουμε την σύσταση τους και μπορεί να είναι αζωτούχες κατά κύριο λόγο.
  • Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.
  • Η έλλειψη μαγνησίου και ασβεστίου.

Η συμβουλή μας:

Προληπτικά βάλτε μια χούφτα ασβέστιο-μαγνήσιο σε κάθε ρίζα κατά τη φύτευση.

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Γιατί μαυρίζει το κάτω μέρος της τομάτας και της πιπεριάς;

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άρθρα – Απόψεις

GAIOPTIMA